logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simatic S5 - gdzie kupić moduły w Polsce? Szukam alternatywnych źródeł zakupu

michasp 28 Paź 2003 07:43 3730 19
  • #1 377233
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam!

Mam pytanie do klubowiczów na temat dostępności modułów do Simatica S5. Pracuję w firmie, gdzie rozmaitych S5 jest bardzo dużo. Coraz częściej zdarzają się awarie, uszkodzenia modułów. Oficjalne źródła Siemensa podają, że w grę wchodzi tylko naprawa, zakup nowych to podobno sprawa niemożliwa. Czy ktoś zna może jakieś alternatywne źródła skąd możnaby zakupić moduły, kraj nie gra roli - ale dobrze by było jakby coś było w Polsce? Może u kogoś w firmie organizuje się jakąś wyprzedaż niepotrzebnych modułów? Czekam na jakieś info.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #2 377267
    Sebastain
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    Z tym S5 to duuży problem. Pracuje w hurtowni i już jakiś czas temu dostałem rozpiskę, do kiedy to będą juz tylko serwisować. A co do zapasów, to to za drogie i za bardzo specjalistyczne urządzenia. Może cos z S7 będzie pasowało? Ale wtedy trzeba dzwonić do biur Siemens. Mi nieźle współpracuje się oddziałem w Gdyni, z p. Sławkiem Szymków.
    Powodzenia!
  • #3 377297
    Pomyslowy_Dobromir
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Powiedz czego potrzebujesz. A może pochandlujemy.
    pozdrawiam Jarek
    P.S. Większość modułów też mogę naprawić.
    Jeśli chcesz to prześlij mi jakieś namiary na siebie.
  • #4 377402
    michasp
    Poziom 17  
    :arrow: Pomyslowy_Dobromir, pytanie za 100 punktów - wystawiasz faktury VAT? Bo to moja firma mogłaby zlecać naprawę, lub kupować moduły, a nie ja prywatnie. Daj cynk co i jak.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #5 377518
    Pomyslowy_Dobromir
    Poziom 14  
    Tak wystawiam
  • #6 377524
    Pomyslowy_Dobromir
    Poziom 14  
    Wyslij mi na maila typy modułów jakie masz do naprawy. I jakie ewentualnie kupujesz.
    Powiem Ci co mam a czego nie.
    jbcomp(_at_)poczta.onet.pl
  • #7 378177
    michasp
    Poziom 17  
    Witam!

Wysłałem na e-mila co i jak, czekam na jakieś info. Może być także w formie PW na elektrodzie.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #8 378822
    s95
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam
    Cytat z oficjalnego pisma Simensa
    „Firma Siemens oficjalnie podała okresy zakończenia produkcji systemów S5.
    elementy: S5-90U, 095U/F, -100U 01.10.20003r
    elementy: S5-115U/H/F 01.10.20004r
    elementy: S5-135U, -155U/H 01.10.20005r

Od powyżej określonych terminów liczony jest okres 10-ciu lat gwarantowanego dostępu do części zamiennych. Przez pierwszy rok od powyższych dat, stosowane wyroby z serii S5 będą dostępne w trybie normalnych zamówień, z tym, że nie będą one już występowały w aktualnych wówczas katalogach. Po tym czasie, a więc przez kolejne 9 lat, wyroby S5 dostępne będą jedynie jako części zamienne na wymianę. „

Zgadam się z „Pietrowm”, że dobrze by było mieć alternatywne źródło dostawy. Obecnie Siemens oferuje 4÷6 tygodniowy termin dostawy, a jakie terminy będą za 5 lat dla S5 :cry:
    Według mnie jest czas na zrobienie inwentaryzacji, określić newralgiczne punkty linii technologicznych i kupić w dobrych cenach niezbędne części zamienne. W ten sposób można się zabezpieczyć przed długotrwałymi przestojami, między innymi tak funkcjonuje moja Firma. :oops:
    Z punktu widzenia użytkownika, można prowadzić również rozważania po jakim okresie nastąpiła amortyzacja danej maszyny, czyli okres życia maszyny i czy nie występuje konieczność modernizacji systemów sterowania. Jest to już chyba inny temat, ale jestem ciekaw jaki jest okres eksploatacji maszyn do czasu modernizacji/wymiany systemów sterowania, 10 a może 15 lat ? :o

Pozdrawiam S95
    ---------------------------------------------------------
    Optymista, to pesymista który wziął się do roboty
  • #9 550530
    Artur Kischka
    Poziom 1  
    zobacz pod www.arapap.com.pl
    jesli masz konkretne potrzeby to potrafimy pomoc.
    :) :)
  • #10 550593
    thalex
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Mam kilka kart wejściowych i wyjściowych do S5 starszych typów ale serii nie pamiętam chętnie je wymienię za soft S7.
    Jutro sprawdzę i po południu się odezwę.
  • #11 551679
    michasp
    Poziom 17  
    Witam!

Thalex, zobacz jakie moduły masz. Co do softu, to napisz co potrzebujesz. Mogę coś poszukać, tylko napisz co.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #12 573675
    LeszekRAC
    Poziom 11  
    polecam firme ATEMPOL z Piekar Śląskich
    zajmuje sie tymi rzeczami
    współpracujemy z nia od 90 roku
    nigdy nie mielismy problemow z osprzetem do Simatików
    polecam wiec kontakt z nimi
  • #13 573800
    michasp
    Poziom 17  
    Witam!

LeszekRAC, czy masz jakiś cennik modułów S5 - w miarę aktualny? Głównie chodzi mi o serię S95. A może kupowałeś coś ostatnio i znasz jakieś aktualne ceny?

Pozdrawiam,

Michał.
  • #14 574413
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Hmmm, a po co pierniczyć się ze starym złomem.
    Tu gdzie pracuję jak się S5 sfajczy to kupujemy nowy sterownik z serii S7 , konwertujemy oprogramowanie (Serie S5 Conwerting) i po małym tuningu wszystko działa bez problemów.

Polecam porównać ceny.

Pozdr.
    Mathev
  • #15 574719
    michasp
    Poziom 17  
    Witam!

Mathevp, jakie maszyny masz? U mnie nie mam czasu się podrapać, nie mówiąc o konwersji softu. Dużo jest z tym roboty? Mam sporo S5-95U z panelami OP15, pamięć PLC naprana do bólu. Układy proste - wejścia analogowe, wejścia/wyjścia cyfrowe. No i panel do tego. Spory soft w panelu - ale można zrobić jego konwersję do OP17. Mathevp napisz coś więcej. W PLC mam większość w STL'u i LAD'zie. Obserwując szkielet programu - kilka OB, paręnaście PB, dużo DB i FB. W sumie około 170 bloków.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #16 574773
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Nie ma z tym dużo roboty, praktycznie wszystko robi program, mi zdarzyły się problemy z blokiem danych z DB1 , chodziło o czasy przerwań cyklicznych. Osobiście najprościej jest to zrobić dzwoniąc do SIEMENSA w Warszawie i powiedzieć jaki ma się problem i że jeśli pomogą to kupisz od nich cały system na S7. Wiem z doświadczenia że staną na głowie i poprowadzą Cię przez cały proces konwersji. To jest prosty sposób i zalecany na początek. Program do konwersji jest dodawany przy zakupie STEP-a 7 jako standard.
    Jak masz stepa to pobaw się i zobacz jak on robi konwersję. Jedynie co to napewno będą problemy z panelem i przystosowaniem go do nowego sterownika. Napewno będziesz potrzebował kod żródłowy programu z panela. Tego nigdy nie robiłem ale myślę że problemy nie będą duże.

Pozdr.

Mathev
  • #17 597337
    Trapp
    Poziom 15  
    Polecam - Systeme Helmholz
  • #18 597917
    michasp
    Poziom 17  
    Cytat:
    Polecam - Systeme Helmholz

o co chodzi? skonkretyzuj, proszę

Pozdrawiam,

Michał
  • #19 662436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 921774
    polrad10
    Poziom 11  
    Mam sporo nowych modułów Simatic S5. Chętnie wymienię na inny sprzęt.
    Polrad10(_at_)interia.pl lub ewentualnie sprzedam. :)
    Grzegorz
    Załączniki:
    • Simatic S5 - gdzie kupić moduły w Polsce? Szukam alternatywnych źródeł zakupu Siemens 6ES5 440-8MA21.jpg (14.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z dostępnością modułów do systemu automatyki Simatic S5 w Polsce. Oficjalne źródła Siemensa informują, że produkcja modułów S5 została zakończona, a obecnie dostępne są jedynie naprawy i części zamienne na wymianę, co ogranicza możliwość zakupu nowych modułów. Uczestnicy forum sugerują poszukiwanie alternatywnych źródeł, takich jak firmy specjalizujące się w naprawach i sprzedaży używanych modułów, hurtownie, a także wymiany sprzętu między użytkownikami. Wskazano konkretne firmy i dystrybutorów w Polsce, którzy oferują wsparcie i sprzedaż modułów S5. Poruszono także temat migracji do nowszych systemów S7, w tym konwersji oprogramowania i sprzętu, co jest rekomendowane jako długoterminowe rozwiązanie. Wskazano, że Siemens oferuje wsparcie przy konwersji i sprzedaży systemów S7, a dostępność oprogramowania STEP 7 ułatwia ten proces. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące inwentaryzacji posiadanych modułów i zakupów zapasowych części na przyszłość ze względu na ograniczoną dostępność oryginalnych komponentów S5.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA