logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SVCHOST.exe obciąża procesor 100% na Windows XP - jak zmniejszyć zużycie?

Pavel81 29 Cze 2007 17:43 13729 7
REKLAMA
  • #1 4033409
    Pavel81
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich.
    Mam następujący problem: Procesor po uruchomieniu systemu (windows xp proffesional) jest obciążony maksymalnie (100%).
    Zokalizowałem co tak obciąża procesor i jest to SVCHOST.exe, szósty od góry na dołączonym screenie.
    Gdy zamknę proces obciążenie procesora maleje do 4%.
    Przeskanowałem antispywarem i skanerem antywirusowym.
    Wirusów nie ma żadnych.
    W jaki spsób zmniejszyć obciążenie procesora??

A oto screeny:
    SVCHOST.exe obciąża procesor 100% na Windows XP - jak zmniejszyć zużycie? SVCHOST.exe obciąża procesor 100% na Windows XP - jak zmniejszyć zużycie?
  • REKLAMA
  • #2 4033436
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Wklej w zalaczniku log z hijackthis, log z combofix oraz z gmera z zakladki rootkit.
  • REKLAMA
  • #3 4033698
    Pavel81
    Poziom 17  
    Proszę bardzo oto logi. Udało mi się załączyć tylko 2 ponieważ jak chcę załączyć log z hijackthis to wyświetla mi że rozszerzenie log jest niedozwolone.:(:(
    Załączniki:
    • gmer rotkit.txt (37.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • combofix.txt (6.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4033764
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To zmien na txt albo mogles wszystkie trzy spakowac zipem i umiescic w jednym zalaczniku.

System masz czysty, usun z dysk tylko te dwa pliki:
    C:\FOUND.000
    C:\WINDOWS\system32\25783B1A85.sys

Zamknij porty przy pomocy wwdc.exe
    Zainstaluj aktualizacje z www.windowsupdate.com

Wklej tez co zwraca komenda Start->Uruchom->tasklist /svc

(wklej tylko kawalek dotyczacy svchost'a ktory obciaza procesor - nr procesu widac w menadzerze zadan)
  • #5 4034592
    kalipiotrek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dla mnie kiedyś procesor w ten sposób obciążała przeglądarka.
  • REKLAMA
  • #6 4035319
    Pavel81
    Poziom 17  
    Pliki skasowałem, aktualizację przeprowadziłem i problem nadal występuje. Obciążenie procesora 100%. Podaje jeszcze log z hijackthis. Gdy wpiszę komendę Start-->Uruchom-->tasklist/svc wyświetla mi komunikat: "System windows nie może odnaleźć pliku. Upewnij się że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie".
    Załączniki:
    • hijack.txt (3.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 4035346
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > aktualizację przeprowadziłem i problem nadal
    > występuje

Nie przeprowadziles, masz piracki windows bez żadnych aktualizacji wiec nic dziwnego, ze masz problemy. Zamknales porty przy pomocy wwdc?
    Oczywiscie zmien tez przegladarke na Opere lub Firefox.

Usluga do kascji:
    O23 - Service: Installator Windows (windowsinstaller) - Space Sciences Laboratory - C:\WINDOWS\system32\1032\dll\svchost.exe

Start->Uruchom->sc stop windowsinstaller
    oraz: sc delete windowsinstaller

Plik C:\WINDOWS\system32\1032\dll\svchost.exe usun z dysku.
  • #8 4036294
    Pavel81
    Poziom 17  
    Dziękuję za odpowiedzi:) Problem rozwiązany:):) Przeprowadziłem aktualizację windows i pomogło. Włączyłem automatyczną aktualizację. Co do windowsa to nie wiem taki zainstalowali bratu w sklepie w którym kupował nie wiem czy pirat nie interesowałem się tym, chociaż na obudowie ma naklejkę z numerem seryjnym xp. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem było 100% obciążenie procesora przez proces SVCHOST.exe w systemie Windows XP Professional. Użytkownik wykluczył infekcję wirusową po skanowaniu antywirusowym i antyspyware. Zalecano przesłanie logów z narzędzi hijackthis, combofix oraz gmer w celu analizy rootkitów. Po usunięciu podejrzanych plików (C:FOUND.000 oraz C:WINDOWSsystem3225783B1A85.sys) i zamknięciu portów za pomocą wwdc.exe, sugerowano instalację aktualizacji systemu z Windows Update. Komenda tasklist /svc miała pomóc w identyfikacji usług obciążających procesor, jednak użytkownik miał problem z jej uruchomieniem. Okazało się, że system był nieaktualny i prawdopodobnie nieoryginalny, co powodowało problemy. Po przeprowadzeniu aktualizacji Windows i włączeniu automatycznych aktualizacji problem z wysokim obciążeniem procesora przez SVCHOST.exe został rozwiązany. Dodatkowo wskazano na podejrzaną usługę "Installator Windows" uruchamianą z nietypowej ścieżki, którą należało zatrzymać i usunąć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA