logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować router Linksys WRT54GS w sieci osiedlowej z internetem radiowym?

anajik 01 Lip 2007 19:05 1776 15
REKLAMA
  • #1 4039083
    anajik
    Poziom 10  
    Witam!

Postaram się wszystko wyjaśnić jak najdokładniej :D :

Mieszkam w małym miasteczku w którym spora ilość osób korzysta z internetu radiowego. Razem z sąsiadami stworzyliśmy kiedyś włąsną "osiedlową" sieć głównie z myślą o grach. Z czasem sieć się powiększyła (połączenia poprzez switche - głównie Microneta) i zaczęliśmy myśleć o podpięciu internetu.

Obecnie sytuacja wygląda tak, że w sieci jest 15 osób. Acces Point znajduje się na jednym końcu sieci, internet jest rozprowadzany poprzez switche i każdy z użytkowników posiada swój stały IP. W moim mieszkaniu stoi switch rozdzielający sygnał na większość ilość użytkowników.

Problem polega na tym, iż w chwili obecnej chciałbym rozdzielić swoje połączenie internetowe na jeden komputer stacjonarny (przewodem) i laptopa (bezprzewodowo). Kupiłem już nawet routera z AP Linsysa WRT54GS, bo myślałem, że wszystko będzie łatwe i przyjemne. Sama instalacja bez problemów, jednak cały czas router nie potrafi połączyć się z internetem. Sieć pomiędzy laptopem a stacjonarnym działa bez zarzutów. Sam router także jest dobrze ustawiony, bo gdy wpisuje mój adres IP u sąsiada to wyskakuje konflikt IP.

Zaistalowałem także Tomato, ale to też za wiele nie dało. Pewnie są jakieś funkcje, ale nei jestem w tym temacie aż tak biegły.

Próbowałem połączyć switcha z routerem już róznymi kablami: prostym, crossem. Bo myślałem, że w tym tkwi problem.

No i dalej nie wiem co robić. Byłbym wdzięczny za jakieś porady. Nie wiem jakie parametry podać, żeby sprawa stała się bardziej czytelna. Ale w kazdej chwili mogę to uzupełnić.

Z góry dziekuję,
    anajik
  • REKLAMA
  • #2 4039132
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Jeżeli masz ustawiony adres na stałe oraz jak mówisz że masz poprawnie skonfigurowany router, to może nie wpisałeś adresów serwerów DNS i dlatego nie dział ci internet sprawdź najpierw to.
    A jeszcze jedno piszesz żę roouter poprawnie skonfigurowany a internet ci nie działa skąd masz łącze i sprawdź ten rooter bo istniej część WAN a nie tylko LAN
  • REKLAMA
  • #3 4039136
    anajik
    Poziom 10  
    DNSy wszystkie mam wpisane takie jakie przydzielił mi dostawca internetu. Już sporo czytałem na forach o tym rodzaju połączeń, ale naprawdę nie wiem co to może być :/
  • #4 4039148
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Powiedz skąd bierzesz internet i powiedz coś bliżej o routerze bo jak n ie masz internetu to źle skonfigurowałeś router. Czy pingujesz swoją bramę czyli router. Powiedz więcej o swoich ustawieniach.
  • #5 4039163
    anajik
    Poziom 10  
    Szczerze powiem, że nie wiem za bardzo co Ci mogę powiedzieć o tym internecie..
  • #6 4039171
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Co wpisałeś do routera po stronie WAN i LAN co ci podał dostawca
  • #7 4039183
    anajik
    Poziom 10  
    No więc do WAN wpisałem dotychczasowe ustawienia jakie miałem w karcie sieciowej. A więc IP, maskę, bramę i dwa DNSy. A w LAN uaktywniłem DHCP, więc automatycznie przydziela IP komputerom.
  • #8 4039207
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    a teraz w komputerze masz ustawiony adres inni niż wcześniej po drugie włączyłeś sobie DHCP w swoim komputerze i jakie masz adresy po stronie WAN i dostawca może ograniczył możliwość podłączenia innego komputera i wpisał adres MAC karty w twoim komputerze.
    Opisz dokładniej ustawienia i podłącz inny komputer i skonfiguruj go jak wcześniej miałeś internet to sprawdzisz czy internet zależy od MAC karty???
  • REKLAMA
  • #9 4039219
    anajik
    Poziom 10  
    Dostawca nie ograniczył możliwości bo już się dowiadywałem. A nawet gdyby ograniczał po MACach to klonowałem już MACa z karty sieciowej komputera do routera. Zastanawiam się czy np. w WAN wpisać mój dotychczasowy IP czy może IP Acces Pointa, który jest przy antenie?? :)
  • #10 4039256
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    ok ale usystematyzujmy jak masz teraz podałączony internet masz antenę radową podłączoną gdzie? gdzie jest podłączony komputer i jak chcesz włączyć router??
    A jak miałeś wszytko połączone kiedy działało??
  • #11 4039279
    anajik
    Poziom 10  
    No więc tak: tak jak już wcześniej pisałem Acces Point znajduje się na końcu naszej sieci (tamten dom był najwyżej położony). Acces Point jest za trzema switchami. Ostatnim z nich jest switch w moim domu. Obecnie odlaczyłem routera i bezpośrednio korzystam z jednego komputera połączonego ze switchem. Wszystko ładnie pięknie mi w stanie jak jest obecnie, a więc bez routera. Jeżeli podłączam routera do switcha i do kompa, wszystkei lamki się święcą a wyskakuje kominikat, że router nie jest połączony z internetem.

Aha :) Tak się jeszcze zastanawiam, bo DNS podany przez operatora jest postaci: 192.168.1.199 oraz 192.168.1.198. Wiadomo, że podstawowy adres LAN routera rozpoczyta się od 192.168.1.*. Może to przez to DNSy nie działają?? Bo ping z routeraz na bramę przechodzi a na DNSy nie.
  • Pomocny post
    #12 4039487
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ustaw DNS-y serwerów TPSA np i zobacz. Jeżeli mówisz że pingujesz bramę to spinguj adres sieci zewnetrznej np. 212.77.100.101 jest to adres www.wp.pl
    Jeżeli spingujesz to wina DNS
  • Pomocny post
    #13 4039686
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    moze przyciete TTL-e? zrób tak jak miałes na początku(działający internet tylko u ciebie), spinguj wp.pl i obok czasu bedzie wartość ttl. podaj ją.
  • #14 4039833
    anajik
    Poziom 10  
    Za każdym razem TTL=115.
  • REKLAMA
  • #15 4042982
    anajik
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo za porady;) Problem już rozwiązany :D
  • #16 4043052
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Tylko napisz co było bo jak się rozwiązał to super ale będzie to nauka dla wszystkich.
    Dzięki za pomógł:D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem konfiguracji routera Linksys WRT54GS w osiedlowej sieci z internetem radiowym, gdzie internet jest rozprowadzany przez switche, a użytkownicy mają stałe adresy IP. Router miał umożliwić podział połączenia internetowego na komputer stacjonarny (przewodowo) i laptopa (bezprzewodowo). Pomimo poprawnej instalacji i wpisania stałych adresów IP, maski, bramy oraz DNS-ów dostarczonych przez operatora, router nie łączył się z internetem. Wskazano, że problem może wynikać z konfliktu adresacji sieci LAN routera (192.168.1.x) z adresami DNS operatora (192.168.1.198 i 192.168.1.199), co uniemożliwiało pingowanie serwerów DNS. Zalecano testowanie połączenia pingiem do zewnętrznych adresów IP (np. 212.77.100.101) w celu wykluczenia problemów z DNS. Poruszono także kwestie klonowania adresu MAC karty sieciowej do routera oraz prawidłowego przypisania adresu IP po stronie WAN routera. Ostatecznie problem został rozwiązany, choć szczegóły rozwiązania nie zostały podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA