logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zanik obrazu z satelity na tunerze Comsat - pikselacja i kolorowe tło

mdhenesie 01 Lip 2007 23:59 1916 7
REKLAMA
  • #1 4040217
    mdhenesie
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,mam problem z obrazem z satelity.miałem nornalny obraz z astry i hotbirda i dosłownie nagle zanikł obraz.jest obraz zatrzymany i z pikselowany a czasem tak jak dzis tło w kolorze.
  • REKLAMA
  • #2 4040400
    haary
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Prawdopodobnie przesunął sie talerz po ostatnich wiatrach, skoryguj ustawienie i powinno być OK.
  • REKLAMA
  • #3 4052374
    mdhenesie
    Poziom 10  
    są dziwne objawy.po wyłączeniu z sieci na dłużej i ponownym włączeniu jest wszystko wporządku.dopiero po pewnym czasie nastepuje zatrzymanie obrazu lub całkowite zanikniecie.
    Talerz jest bardzo mocno przymocowany i wiatry nie mogły go przesunąć.
  • #4 4052800
    kelkeszą
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    W tym tygodniu miałem 2 szt. z uszkodzonym procesorem . W jednym pomagało schłodzenie , drugiemu już nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #5 4053354
    mdhenesie
    Poziom 10  
    Dzisiaj przez 2-godz.było ok. Po krótkim przeglądzie stacji i wyborze jakiejś tam ,nastąpiła blokada obrazu i wskoczył zielony kolor.I tak sie dzieje od pewnego czasu.
    Czy to może być procek? w tunerze.
  • #6 4055235
    Rendek
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Sprawdź, czy procesor się przegrzewa, jak podpowiada Ci Kolega, jeżeli jest za ciepły, to go schłodź a się dowiesz. Mogą jeszcze być uszkodzone elektrolity w zasilaczu, skutkiem tego będą niewłaściwe napięcia.
  • REKLAMA
  • #7 4056059
    mdhenesie
    Poziom 10  
    Jak należy schłodzić procesor .Za bardzo sie w tej materii nie orientuje.
  • #8 4056101
    markos555
    Poziom 14  
    Dodac radiator,tylko ostroznie z klejejeniem,bo jak odpadnie to moze zrobic zwarcie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zaniku obrazu z satelity na tunerze Comsat, objawiającego się zatrzymaniem obrazu, pikselacją oraz kolorowym tłem. Początkowo podejrzewano przesunięcie talerza satelitarnego, jednak talerz jest solidnie zamocowany i nie uległ przesunięciu. Obraz zanika po pewnym czasie od włączenia tunera, a po dłuższym wyłączeniu zasilania problem chwilowo znika. Wskazuje to na możliwe przegrzewanie się procesora tunera lub uszkodzenie elementów zasilacza, takich jak elektrolity, co powoduje niewłaściwe napięcia. Zalecane jest sprawdzenie temperatury procesora oraz ewentualne dodanie radiatora w celu jego schłodzenia, z zachowaniem ostrożności, aby nie spowodować zwarcia. W jednym przypadku podobne objawy były spowodowane uszkodzonym procesorem, gdzie chłodzenie przyniosło poprawę, w innym nie pomogło.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA