logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Candy Smart 12 - brak wirowania po wymianie szczotek w silniku

Wróblewski 03 Lip 2007 11:12 2078 4
REKLAMA
  • #1 4044207
    Wróblewski
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Po wymianie szczotek w silniku i ich dotarciu pralka ruszyła jednak nie wiruje. W opcji samo wirowanie pracuje pompka lecz wirowanie się nie uruchamia, operacja ta trwa bez końca, wyłączenie z pod napięcia i ponowne włączenie powoduje zakończenie pracy pralki.
    Podczas normalnego programu wszystkie operacje wykonuje a w momencie kiedy ma wirować wirowanie się nie łącza, pracuje tylko pompka.
    Przeczyściłem wszystkie styki, sprawdziłem działanie hydrostatu nie przyniosło to poprawy.
    Prośba o poradę.
    Mirek
  • REKLAMA
  • #2 4044351
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Sprawdź czy jest dobre połączenie w kostce silnika, prądniczki tachometrycznej. Sprawdź prądniczkę. Na pewno sprawdziłeś CAŁY układ hydrostatu?
  • REKLAMA
  • #3 4048308
    Wróblewski
    Poziom 15  
    Co do układu hydrostatu to go zdemontowałem, przedmuchałem i spr. styki natomiast jeszcze raz sprawdzę czy prądniczka generuje napięcie i jaką ma rezystancje. Nazbyt szczegółowo nie przyglądałem się płytce na do której między innymi podłączony jest silnik, ale nie widziałem elementu elektronicznego mocy sterującego pracą silnika, i nie widziałem potencjometru do regulacji obrotów. Próbowałem wyciągnąć tą płytkę ale nie wiem w jaki sposób zdjąć pokrętło a nie chcę zepsuć czegoś.

Proszę o radę
    Pozdrawiam
    Mirek
  • REKLAMA
  • #4 4048549
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Spróbuj uruchomić samo wirowanie, ze zdjętym wężykiem z hydrostatu a przy okazji sprawdź ile kliknięć ma hydrostat i ile styków.
  • #5 4062132
    Wróblewski
    Poziom 15  
    Sprawdziłem , bez efektu, może ktoś mi podpowie jak zdjąć pokrętło z osi zadajnika programów.
    Pozdrawiam
REKLAMA