logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić wyrwany pad diody w Siemens M65?

koboos 04 Lip 2007 15:45 1332 11
REKLAMA
  • #1 4048363
    koboos
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam. Zmienialem sobie diody w Siemensie M65, i przez nieuwage wyrwalem pad od gornej diody (jest 6 diod od klawiatury i 2 diody u gory - migajace w trybie czuwania). Nie widze obok wyrwanego pada zadnej sciezki, co bym mogl zdrapac z niej troche farby i postawic troche cyny. Teraz nie wiem jak polaczyc diode w tym miejscu.
    W zalaczniku dodaje fotki z obu stron gornej czesci plyty, tam gdzie znajduja sie te 2 diody.
    Mam nadzieje ze mi pomozecie, bo telefon lezy od kilku dni rozebrany, a ja nie wiem co robic. Schematu nawet nie potrafie odczytac.

Z gory dziekuje za pomoc.
    Załączniki:
    • m65.rar (1.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4048417
    gsmrybnik
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    na zdrowy rozsądek podepnij sie pod inna diode ?
    a tak poza tym
    to czemu ustawiasz punkty za to że sciągnie ktoś zdjęcie zeby ci pomóc co ?
    bo to chyba tobie zależy
    pozdrawiam
    gsmrybnik
  • REKLAMA
  • #3 4048454
    koboos
    Poziom 14  
    Szczerze to nie zauwazylem, ze tu sa jakies punkty za sciaganie. Pierwszy raz spotykam sie z takim rozwiazaniem na forum. Ale ok. Juz zmienilem.

Co do podpinania sie pod druga diode, tez mialem taki pomysl. Tylko ze nie wiem pod ktory konkretnie pad od drugiej diody polaczyc z wyrwanym.
  • #4 4049055
    gekeer
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Z tego co pamiętam płyty od Cx65 i M65 są takie same. Diody czuwania w M65 są przylutowane z tyłu płyty, a w Cx65 z przodu (strona z LCD). Myślę że wystarczy że podepniesz się pod pady z przodu :D
  • #5 4049149
    koboos
    Poziom 14  
    Hmmm. W zasadzie to tez o tym myslalem, ale z tylu pady nie sa dokladnie w tych samych miejscach co z przodu. Dlatego tez nie wiem ktore pady sa od diody, a ktore od rezystora. Jesli da sie to jakos odczytac ze schematu to bardzo bym prosil, abyscie to odczytali i mi powiedzieli :P

Zalaczam schemat.
    Załączniki:
    • m65_diagram_set_170.zip (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4049240
    gekeer
    Poziom 15  
    Wydaje mi się że będzie tak jak na rysunku.
    Załączniki:
    • Jak naprawić wyrwany pad diody w Siemens M65? Untitled.jpg (42.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4050103
    koboos
    Poziom 14  
    Moglby ktos to potwierdzic?
  • REKLAMA
  • #8 4050206
    gekeer
    Poziom 15  
    Spoko, telefonu ci nie zjara, najwyżej nie zadziała :D

Dodano po 21 [minuty]:

Sprawdzałem jeszcze raz w schemacie. Powinno działać. Połączenie z niebieskim punktem na zdjęciu też powinno pomóc.
    Załączniki:
    • Jak naprawić wyrwany pad diody w Siemens M65? m65 diodyy.jpg (86.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4050352
    koboos
    Poziom 14  
    Jestes pewny co do polaryzacji dorysowanych diod? Rozumiem ze pozostale pady sa od rezystorov...Zatem z Twojego rysunku wynika, ze jedna dioda dochodzi do rezystora, a druga odchodzi. Moze sie myle, nie jestem elektronikiem.
  • #10 4050370
    gekeer
    Poziom 15  
    Wydaje mi się że dobrze, tylko tę diodę z prawej postawiłem na miejscu rezystora ;)

Dodano po 8 [minuty]:

Powinno być tak:
    Załączniki:
    • Jak naprawić wyrwany pad diody w Siemens M65? Untitled.jpg (61.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4050424
    koboos
    Poziom 14  
    Czyli diode moge przylutowac z drugiej strony plyty? Czy musze kombinowac i podpinac jedna diode do drugiej?
  • Pomocny post
    #12 4050436
    gekeer
    Poziom 15  
    Jak przylutujesz po drugiej stronie płyty to nie będzie widać chyba jej światła. Poza tym musiałbyś dolutować rezystory. Połącz anode diody z tyłu jakimś cienkim kabelkiem do pola na anode z przodu, powinno działać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W trakcie wymiany diod w telefonie Siemens M65 wyrwano pad od jednej z górnych diod odpowiedzialnych za miganie w trybie czuwania. Nie było widocznych ścieżek do naprawy uszkodzonego pola lutowniczego. Sugerowano podłączenie się do innej diody, jednak autor nie był pewien, które pady z drugiej diody odpowiadają uszkodzonemu. Wskazano, że płyty M65 i Cx65 są podobne, a diody czuwania w M65 są przylutowane z tyłu płyty, co umożliwia podłączenie z przodu płyty (strona LCD). Analiza schematu pozwoliła zidentyfikować prawidłowe pady i polaryzację diod oraz rezystorów. Zalecano połączenie anody diody z tyłu płyty cienkim przewodem do pola anody z przodu, aby zachować widoczność światła diody i uniknąć konieczności lutowania rezystorów. Potwierdzono, że takie rozwiązanie powinno działać bez ryzyka uszkodzenia telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA