logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Tcp/Ip po ustawieniu dalej są standardowe ...

dami1232 04 Lip 2007 16:29 2225 13
REKLAMA
  • #1 4048518
    dami1232
    Poziom 2  
    Witam...

Mam tak problemik odnośnie konfiguracji tcp/ip.
    Gdy wpisuje Ip serwera DNS w właściwościach tcp/ip niby go zatwierdza ale gdy uruchomię ponownie te właściwości to dalej są standardowe ustawienia...
    Nie wiem o co chodzi....Miał ktoś z was taki problem?

ps.
    Adresy Ip serwerów są dobre w 100%(pozyskane były m.in. z programów ,,NoLimit" czy ,,Pinger"(szybki internet)..

Czy może trzeba coś zmieniać w Zasady Grupy (gpedit.msc)

Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 4051521
    juzek72
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zakładam, że masz Windows co najmniej 2000. Podaj wynik polecenia ipconfig /all przed wpisaniem owego dns-serwera oraz po, może coś się da wyniuchać.
  • REKLAMA
  • #3 4056508
    dami1232
    Poziom 2  
    chyba nic tam takiego nie ma.... wchodze w START->P.STEROWANIA->POłąCZENIA SIECIOWE I I INTERNETOWE->NEOSTRADA(właściwości)->zakł. SIEĆ ->i właściwości tcp/ip

tam to sie wpisuje....
    coś źle robie?
  • #4 4063487
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    start \ programy\ akcesoria \ wiersz polecenia

Otwiera się czarne okienko - tutaj wpisujesz polecenie ipconfig /all i zatwierdzasz je klikając przycisk <Enter>.
  • #5 4064717
    GoldenSaint
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Ja mam taki problem: Podłączam kabel cross mdz. kompami - lampki na kartach się świecą. Windows pokazuje, że jest połączenie. W ustawieniach przydzielam IP i pingi nie chodzą! Nie muszę chyba też wspominać, że coś tak trywialnego jak auto konfiguracja nie pomaga. W jadnym z komputerów mam podłączoną karte WiFi (net radiówka) może to provider blokuje mi możliwość stworzenia sieci?? Sam już nie wiem co może być [winXP bez service packa na obu kompach] Jak się kto zna to proszę o pomoc, bo ręce już opadają...
  • #6 4064801
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Firewall windowsa domyślnie blokuje pingi więc nic dziwnego, że nie pingujesz
    wejdź w właściwości zapory i zaznacz protokół ICMP dla tego połączenia sieciowego
  • REKLAMA
  • #7 4065048
    GoldenSaint
    Poziom 22  
    Aha, nic z tego - nadal kicha...:| Zapora wyłączona jest, ale kiedyś jak podłączałem to ping chodził, ale i tak się skonfigurować nie udało... Teraz jest gorzej - może karta sieciowa? [komputer to stary PIII jest, karta zintegrowana]
  • #8 4065567
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    A podaj kolejność przewodów w tym krosie ok?
  • #9 4065945
    GoldenSaint
    Poziom 22  
    Przewody skrosowane w porządku, potem był jeszcze raz krosowany (po obcięciu) za każdym razem jest tak samo, dodam że kabel jest sprawdzony. Może karta jest uwalona?
  • REKLAMA
  • #10 4066916
    pol102
    Ocena: 369
    Sprawdż adresy IP, DNS, bramke podaj co wpisałeś na jednym i drugim kompie. A tak szczerze to już to opisywałem, sprawdź w moich postach :P
  • #11 4067287
    GoldenSaint
    Poziom 22  
    Spoko, postów na ten temat to czytałem już tyle, że uszami wychodzi:D IP, DNS-y i bramki są na pewno w porządku, zresztą - do pinga starczało zawsze IP przecież (czyżbym się mylił?) Sieć już składałem nieraz, w tym sporą sieć w szkole pomagałem robić, ale z takim gnojem pierwszy raz się spotkałem i to u siebie na dodatek:| Może ktoś się z czymś podobnym spotkał...

1IP: 192.168.0.5 2IP: 192.168.0.6 - grupa robocza taka sama w obydwu, chociaż to pewnie bez znaczenia. Aha, maska podsieci też w porządku.
  • #12 4069575
    pol102
    Ocena: 369
    jeżeli udostępniasz na jednym internet to powinien on miec IP 192.168.0.1 tego wymaga system, ale potem możesz mu już ustawić dowolny
  • #13 4070836
    GoldenSaint
    Poziom 22  
    Udostępniać, to ja może i spróbuje, ale jakimś programem przeznaczonym do tego jak już... A teraz poprostu nie mogę połączyć kompów w sieć :cry:
    Jak myślicie, czy takie coś rozwiąże problemy z siecią? No i przy okazji rozdzieli neta...
  • #14 4071113
    juzek72
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    GoldenSaint,

na początek wykonaj polecenia "ipconfig /all" oraz "route print" i podeslij ich wynik.

skoro masz 2 sieciówki, to tylko na jednej powinieneś mieć ustawioną bramkę. podejrzewam, że masz ją ustawioną na karcie WiFi i wszystkie odwołania (także ping) lecą przez tę bramkę zamiast lecieć do sieciówki w sieci lokalnej. jeśli to jest źródłem problemów, to musisz dopisać odpowiedni static routing dla adresów wewnętrznych, czyli uzyc polecenia route add. zanim jednak zacznisz to robić zrób to o czym pisałem na początku - polecenia.

nawiasem mówiąc, czy pingi nie chodzą w obydwie strony?
    co się dzieje jeśli wyłączysz kartę WiFi (disable)
    dla testów użyj adresów stałych dla sieci wewnętrznej, np. 10.0.0.10 i 10.0.0.11 i zobacz czy się wówczas kompy pingują po tych adresach.

pytasz, czy jakieśtam urządzenie rozwiąże Twoje problem z siecią. Wybacz, ale pytanie jest nieprecyzyjne, nie piszesz jakie zadanie ma ono spełniać w Twojej sieci, więc nikt Ci nie odpowie jednoznacznie na to pytanie. Więcej danych!!! zarówno w kwestii rozwiązania problemu powyższego jak i doboru sprzętu do czegoś (właśnie - do czego?)

juzek72

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konfiguracji protokołu TCP/IP w systemie Windows (co najmniej 2000), gdzie po wpisaniu adresu serwera DNS w właściwościach TCP/IP zmiany nie są zapisywane i po ponownym otwarciu ustawień widoczne są standardowe wartości. Użytkownik potwierdza poprawność adresów IP serwerów DNS, pozyskanych z programów NoLimit i Pinger. W dyskusji sugerowano sprawdzenie wyników polecenia "ipconfig /all" przed i po zmianach, aby zweryfikować faktyczne ustawienia sieciowe. Poruszono także temat możliwych ograniczeń w Zasadach Grupy (gpedit.msc). W dalszej części rozmowy pojawił się problem z połączeniem dwóch komputerów kablem cross, gdzie pomimo poprawnego fizycznego połączenia i ustawień IP, pingi nie przechodzą. Wskazano, że domyślny firewall Windows może blokować protokół ICMP, co uniemożliwia pingowanie, a także zwrócono uwagę na prawidłowe ustawienie bramki domyślnej tylko na jednej karcie sieciowej, zwłaszcza gdy w jednym z komputerów jest dodatkowa karta WiFi. Zalecano wyłączenie karty WiFi do testów oraz użycie statycznych adresów IP w innej podsieci (np. 10.0.0.x) i sprawdzenie połączenia ping. Poruszono też kwestię routingu statycznego (polecenie route add) w przypadku wielu interfejsów sieciowych. Wskazano, że do rozwiązania problemów z siecią i ewentualnym udostępnianiem internetu można użyć dedykowanych programów lub urządzeń, jednak bez precyzyjnego opisu wymagań trudno doradzić konkretne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA