logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWT 8123 D - schemat połączeń sterowania silniczkiem i elektrozaworem

rybirek 05 Lip 2007 10:45 4341 7
  • #1 4050974
    rybirek
    Poziom 11  
    Szukam schematu połączeń końcówki od sterowania silniczkiem do kierowania strumienia wody na poszczególne komory z proszkiem/płynem.
    Prawdopodobnie doszło do uszkodzenia tego silniczka i zwarcia końcówki.
    Interesuje mnie zwłaszcza fragment od układu ULN2003 do złącza krawędziowego J12 i J10 (o ile się nie mylę to sterowanie elektrozaworem)

Pralka po włączeniu po kilkunastu/kilkudziesięciu sekundach wyłącza się, migają wszystkie diody, świeci się czerwona dioda braku wody.

Na dołączonym zdjęciu widać ten fragment PCB (albo to co niego zostało).
    Domyślam się że uszkodzone rezystory to 1K i 330om.

• #2 4052083
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Masz na myśli chyba siłownik - taki brązowy. Oprócz tych rezystorów, wymień też triak ze sterowania tego siłownika. Brzydko to wygląda....powodzenia.
  • #3 4052330
    rybirek
    Poziom 11  
    Nie przyglądałem się dokładnie, może faktycznie to jest siłownik ;-) , ale na pewno nie brązowy.

Może ktoś ma schemat, nawet nie wiem jak posprawdzać elementy (jakie napięcia należy przyłożyć np. do tego "siłownika").

• #4 4052792
    nares
    Specjalista AGD
    Rzeczywiście myślałem o innym rozwiązaniu - zwracam honor, silnik.
    Ale kurczę wynalazek... :not:
  • #5 4053494
    rybirek
    Poziom 11  
    Już trochę mi się wyjaśniło, brakuje tylko jednego elementu.
    Na pierwszym zdjęciu powyżej spalonych rezystorów są prawdopodobnie dwa triaki.
    Ten po prawej (TR4) to MAC 97A8, a tego po lewej (TR6A ?) nie jestem w stanie odczytać, ktoś może wie/ma możliwość sprawdzenia co to jest ?
  • #6 4053584
    nares
    Specjalista AGD
    MAC 97 współpracuje z warystorem - to niebieskie. Jeżeli ten TR6A współpracuje z tym drugim warystorem, to może być też MAC.
  • #7 4053772
    rybirek
    Poziom 11  
    Ten drugi to Z0107 :-) udało mi sie na podstawie resztek obudowy...
    Jednak się myliłem ten triak steruje wraz z innym MAC 97A8 elektrozaworem wody, co mi już rozjaśniło zachowanie pralki.
  • #8 4054306
    nares
    Specjalista AGD
    Dobrze kombinujesz, powodzenia :lol:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu połączeń sterowania silniczkiem i elektrozaworem w pralce Whirlpool AWT 8123 D, szczególnie fragmentu od układu ULN2003 do złączy krawędziowych J12 i J10. Problemem jest uszkodzenie silniczka kierującego strumień wody do komór z proszkiem lub płynem, co powoduje zwarcie i wyłączanie pralki z migającymi diodami oraz sygnalizacją braku wody. Na zdjęciu PCB widoczne są spalone rezystory (1kΩ i 330Ω) oraz dwa triaki: MAC 97A8 i Z0107. Triaki współpracują z warystorami i sterują elektrozaworem wody. Wskazano konieczność wymiany uszkodzonych rezystorów oraz triaka odpowiedzialnego za sterowanie siłownikiem. Ustalono, że triak Z0107 wraz z MAC 97A8 odpowiada za sterowanie elektrozaworem, co wyjaśnia zachowanie pralki podczas awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA