logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG DVD GSA-4163B - niska prędkość nagrywania DVD-R, tylko 4x zamiast 16x

virtuoz 05 Lip 2007 20:47 2801 8
REKLAMA
  • #1 4053115
    virtuoz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Kupiłem niedawno na allegro GSA-4163B i chociaż powinna nagrywać dvd-r z predkościa 16x, to max. predkość jaką pokazuje jest 4x, czego to może być wina, czy to może byc nero?
    Popraw post!
    Stosuj wielkie litery zaczynając zdanie.
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 4053224
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    To moze byc wina:
    - kontrolera , (moze pracuje w PIO ?)
    - systemu
    - plyt ktorych uzywasz
    - biosu nagrywarki
    - tasmy
    - zrodla nagrywania (dysk, inna plyta itp)
    A takze wiele wiele innych.
  • REKLAMA
  • #3 4053519
    virtuoz
    Poziom 12  
    Firmware wgrałem najnowszy, chciałem nagrywać tdki dvd-r ( powinno sie nagrywać z predkością 16x) system 2k, czy przyczyną może być że na tym samym kanale jest inna nagrywarka, ale płyt cd? jest stara maks. to 4x (teac w54e)
    Popraw post !
    Stosuj wielkie litery zaczynając zdanie itd. np nazwy własne.
    TONI_2003
  • #4 4054150
    Stingerek
    Poziom 28  
    Nie, jesli nagrywarki pracuja w trybie UDMA2 z reszta to czy ejst tam nagrywarka czy stacja dyskietek 5.25" nie powinno miec zadnego wplywy na wydajnosc, jednak dla swietego spokoju sproboj nagrac plyte podlaczajac nagrywarke jako jedyny naped na tej tasmie.
  • REKLAMA
  • #5 4054613
    michalmic
    Poziom 12  
    Na stronie LG jest programik do pobrania który umożliwia poprawnie ustawienie trubu pracy kanałów DMA.
  • #6 4054693
    Stingerek
    Poziom 28  
    Do tego nie potrzeba programu, system sam powinien to ustawic, jesli nie ustawia to znaczy ze ta opcja jest wylaczona w BIOS.
  • #7 4073455
    virtuoz
    Poziom 12  
    Witam! Jakoś doszło do tego że nero pokazuje wszstkie prędkości ( 4x, 8, 12x 16x), ale jakiej nie wybiore, nagrywarka nagrywa mi płyty z szybkością ok 1,5x ( opcja w nero "pokaz rzeczywistą prędkość nagrywania") sprawdziłem na dwóch różnych taśmach, nie wiem co może byc przyczyną, jeżeli to nagrywarka to po prostu ją odeśle
    Popraw wszystkie posty w tym temacie !
    - stosuj wielkie litery zaczynając zdanie, nazwy własne.
    Pisownię niektórych postów koryguję sam, jednak nie jest to moim obowiązkiem.
    Posty nie spełniające tych kryteriów będą usuwane do "Kosza".
    W przypadku nie podporządkowania się moim zaleceniom temat zostanie zamknięty wraz z konsekwencjami regulaminowymi!

TONI_2003
  • REKLAMA
  • #8 4073834
    Irenacs
    Poziom 11  
    Także mogłam wybierać szybkość zapisu, ale potem (po kliknięciu zapisz) był komunikat , że może zapisać tylko z prędkością razy 2. Później zaczęły się problemy z dobrem nośnika DVD. Nagrywała tylko na jednym rodzaju. Po pół roku przestała nawet czytać tłoczone płyty i serwis ją po prostu wymienił. Wydaje mi się, że jeżeli masz dobre sterowniki oraz w czasie wypalania nie masz programów działających w tle to tak nie powinno być.
    A skąd bierzesz dane do zapisu? Z dysku twardego? Może masz wolny dysk?I po prostu szybciej sie nie da?
    Czy program do nagrywania był dostarczony razem z nagrywarką przez producenta?
  • #9 4074179
    virtuoz
    Poziom 12  
    Nero dostałem razem z nagrywarką, jedną płytę nagrywałem metodą disc-at-once i ie została osiągnięta jakas konkretna prędkość, z trwardziela w sumie to samo, nie wydaje mi się żeby mój dysk był specjalnie wolny, tym bardziej, że się nie wysila podczas nagrywania. Lepiej sobie radzi z dvd+r niż z -r a powinna obsługiwac wszystkie formaty. Sprzedawca zasugerował mi zmianę taśmy ale nie pomogło.Czy to może być wina ustawienia wielkości bufora itp?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki LG DVD GSA-4163B, która zamiast deklarowanej prędkości nagrywania DVD-R 16x, osiąga maksymalnie 4x. Możliwe przyczyny to: tryb pracy kontrolera (np. PIO zamiast UDMA), ustawienia BIOS-u, jakość i typ używanych nośników, wersja firmware'u, kabel taśmy IDE, a także źródło danych do nagrywania (dysk twardy lub inna płyta). Aktualizacja firmware'u została wykonana, a system operacyjny to Windows 2000. Obecność innej nagrywarki na tym samym kanale IDE nie powinna wpływać na prędkość, o ile oba urządzenia pracują w trybie UDMA2. Zalecane jest podłączenie nagrywarki jako jedynego urządzenia na taśmie oraz sprawdzenie ustawień DMA w systemie lub BIOS-ie. Program LG do konfiguracji trybu DMA może pomóc, choć system powinien sam ustawić DMA, jeśli opcja nie jest wyłączona w BIOS. Nero pokazuje dostępne prędkości nagrywania, jednak faktyczna prędkość jest znacznie niższa (około 1,5x). Problemy mogą wynikać z jakości nośników DVD-R, ustawień bufora lub wolnego dysku twardego, choć dysk nie wykazuje dużego obciążenia. Nagrywarka lepiej radzi sobie z DVD+R niż DVD-R, mimo deklarowanej obsługi obu formatów. Wymiana taśmy IDE nie przyniosła poprawy. Wskazane jest również unikanie programów działających w tle podczas nagrywania. W skrajnych przypadkach problem może być wadą sprzętową nagrywarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA