logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon kasetowy do racka 19 cali z elektronicznym sterowaniem - gdzie kupić?

mlody_elektronik 05 Lip 2007 20:49 1778 15
REKLAMA
  • #1 4053121
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam !!

Potrzebuje kupić Magnetofon kasetowy montowany do skrzyni rack 19cali.

Najlepiej żeby był jakiś niezawodny i miał sterowanie w 100% elektroniczne a nie mechaniczne. Aby był podwójny i miał najlepiej oddzielne wyjścia z obu kieszeni.(audio)

Tak sie zadaje ze wychodzi kaseta z użycia a ja co chwile muszę kombinować jak otworzyć taki zabytek. Wiec postanowiłem ze kupić już taki odtwarzacz kaset. jeżeli nie ma jednak czegoś takiego to proszę o pomysł jak zaadoptować zwykłego podwójnego kaseciaka domowego do racka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4053692
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Nie kupuj tylko Tascam CD-A 500
    ma tak beznadziejna ergonomię przycisków że z estradzie idzie sie na nim zgubić

jest to CD i magnetofon w jednym ale przycisku są tak ułożone jak by je ktoś po prostu kład tam gdzie było wolne miejsce
    w ogóle bez sensu jeden wyświetlacz strach czy jak włączony jest magnetofon czy moąna wałczyć równocześnie CD i co będzie wyświetlane na wyświetlaczu czy magnet czy CD

Technicsy są dość dobre u użytku na estradzie tylko nie montują w nich uchwytów do raku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4053780
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    kiedyś widziałem takie combo cd + magnetofon w obudowie 19" denona. Czasami pojawia sie to na allegro słyszałem że to bardzo dobry sprzęt
  • Pomocny post
    #5 4055326
    miszkoo
    Poziom 28  
    Nie lobię żadnych combo w estradzie jak kamera pogłosowa to nie w mikserze jak magnetofon to magnetofon jak CD to CD jak MD to MD
    a nie jakieś comba
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4055369
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4057158
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    A jakis podwójny i bez CD montowany w rack znacie ??
  • Pomocny post
    #9 4057335
    miszkoo
    Poziom 28  
    no no ale cena to powalająca 2.885 pln
    wiesz co z nowu tego deka sie tak często już nie używa
    wziął bym normalnego technics'a wpadł na warsztat ślusarski (do jakiegoś znajomego albo coś) i niech zrobi albo sam sobie zrób uchwyty do racka bo chyba spaśne bo technics robił taką szerokość że chyba da sie tak dorobić
  • #10 4057595
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Kurde faktycznie cena zaporowa chciałem sie wyrobić w 1000zl a tu lipa...

Naprawdę chyba zaadoptuje jakiegoś decka home do racka i tyle. Mam nawet w domu decka philipsa i podwójny z dolby i sterowaniem elektronicznym i pełna regulacja. Wiec kupie coś w podobnie i zaaplikuje. Bo nie widze sensu dać 3kzl za coś co wychodzi z użycia. Ale muszę mieć takiego decka bo tak jak pisałem ciągle mi sie zdarza sytuacja ze nie mam z czego kasety odtworzyć. Ale nie koniecznie musze dac za to 3kzl ...

Dziekuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #11 4057788
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Pytanie jak często chcesz go używać. Jeśli tylko od czasu do czasu to kup technicsa za 100zl i nieelegancko dokręć mu kątowniki do racka. Najlepiej to kasety zostaw w domu, i przerzuć sie na md, nawet jeśli musiałbyś w domu przegrywać z kasety na md (zawsze możesz odszumić i doszlifować materiał.). Wygoda pracy na md a na magnetofonie jest nieporównywalna.
  • Pomocny post
    #12 4058115
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    konieczność posiadania kaseciaka wynika z tego ze jak robisz jakieś dożynki festyn czy coś to występujące gwizdy często swoje podkłady mają na kasetach
  • Pomocny post
    #13 4058567
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    hirogen napisał:
    konieczność posiadania kaseciaka wynika z tego ze jak robisz jakieś dożynki festyn czy coś to występujące gwizdy często swoje podkłady mają na kasetach

Masz gwiazdy z poprzedniej epoki :). Może po prostu kup walkmana na takie okazje ? Nie warto IMHO inwestować zbyt dużo w kaseciaka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 4058598
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    William Bonawentura napisał:
    hirogen napisał:

Masz gwiazdy z poprzedniej epoki :). Może po prostu kup walkmana na takie okazje ? Nie warto IMHO inwestować zbyt dużo w kaseciaka

Taki urok mało miasteczkowych i wiejskich imprez
  • #15 4060034
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Dokładnie wszystko mam na kompie i na MD albo CD a i te odtwarzacze mam. Nie mam tylko kaseciaka. A ostatnio miewam problemy bo dadzą mi kasetę i co ja mam z tym zrobić ?? I później gadają: "Niestety nasi nagłośnieniowcy są nowocześni i maja wszystko tylko kaset nie mogą odtworzyć" Normalnie pochlastać sie idzie...

A ze mam rack i miejsce w nim chce już sie doposażyć w taki deck. Ale 3kzl to przesada...
  • #16 4091714
    jasioplo
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    w tej chwili na aukcjach A.... masz trochę fajnych kaseciaków do 130 zł, np Technics 565, Sony czy AKAI DX49

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest magnetofon kasetowy do montażu w racku 19 cali, najlepiej podwójny, z w pełni elektronicznym sterowaniem i oddzielnymi wyjściami audio dla obu kieszeni. W dyskusji polecano modele Tascam, zwłaszcza Tascam 130 oraz Tascam DA-322, jednak ich cena (około 2,885 PLN) jest wysoka. Alternatywnie sugerowano użycie popularnych magnetofonów domowych, np. Technics, które można zaadaptować do racka poprzez dorobienie uchwytów. Krytykowano urządzenia combo CD + magnetofon (np. Tascam CD-A 500) za słabą ergonomię, natomiast pozytywnie oceniano urządzenia Marantz PMD 350 łączące CD i kasetę z wygodnym sterowaniem. Wskazano, że kasety są coraz rzadziej używane, a lepszą wygodę oferują odtwarzacze MD, jednak w praktyce na imprezach wiejskich nadal często korzysta się z kaset. Na aukcjach można znaleźć używane modele Technics 565, Sony czy AKAI DX49 w cenach do około 130 PLN. Podsumowując, najpraktyczniejszym rozwiązaniem jest adaptacja domowego magnetofonu do racka lub zakup używanego sprzętu, ze względu na wysokie ceny profesjonalnych urządzeń i malejącą popularność kaset.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA