logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padnięty komputer? Startuje po włączeniu zasilania.

krzychunh 05 Lip 2007 21:35 3395 11
REKLAMA
  • #1 4053346
    krzychunh
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam mam problem z komputerem mianowicie komp rusza po bezpośrednim podaniu zasilania nawet nie trzeba wciskać przycisku power monitor nie reaguje, nawet reset biosu wyciagnięcie bateryjki odłączenie wszystkich podzespołów nic nie daje jedynie co reaguje to wentylator na radiatorze :/ nie wiem co jest zgrane czy płyta padła czy procesor
  • REKLAMA
  • #2 4053358
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4053394
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Proponuję podmianę zasilacza ,a przynajmniej
    sprawdzenie napięć na zasilaczu. W następnej kolejności procesor i wgranie biosu jak wyżej.
  • #4 4053435
    krzychunh
    Poziom 11  
    zasilacz już sprawdzałem na 2 jest to samo :/ możliwe że macie racje że bios padł
  • #5 4054153
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Odlacz wszystko od plyty glownej, WLACZNIE Z FRONT PANELEM , nastepnie podlacz tylko procesor , zamontuj chlodzenie podepnij zasilacz oraz glosniczek i wlacz...
    Powienien piszeczec ze nie ma pamieci (3 dlugie piski z przerwami) jesli nie piszczy , to znaczy ze cos jest nie tak albo z plyta w sekcji zasilania procesora, albo z samym procesorem, albo z zasilaczem.

Automatyczne wlaczanie komputera po podaniu zasilania jest spowodowane ustawieniem opcji w BIOS takiej jak AC POWER LOSS STATE na ON, aby to wyeliminowac nalezaloby sie dostac do BIOS...
    Ale niestety szklana kula mi sie zapodziala i nie mam absolutnie zadnego pojecia o czym rozmawiamy bo nie podales DOKLADNEJ konfiguracji sprzetowej swojego komputera.
  • REKLAMA
  • #6 4054228
    krzychunh
    Poziom 11  
    Próbowałem już podpiąć procesor, przedni panel i głośniczek zero reakcji od strony przedniego panela wszystko się świeci wentylatorek chodzi ale nic nie dam rady dalej zrobić reset biosu też nie pomaga a komputer przedtem chodził raz go wyłączyłem i jak go wyłaczyłem to już nie ruszy :/
  • #7 4054264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4054728
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    A wlaczaj ja Srubokretem a nie przelacznikiem :)
    Kiedys pol dnia spedzilem nad komputerem i okazalo sie ze zacial sie przycisk reset przez co caly czas byl wcisniety. Efekt identyczny jak u ciebie.
  • REKLAMA
  • #9 4056916
    krzychunh
    Poziom 11  
    to nic nieda bo już wcześniej pisałem że uruchamia sie zasilanie całej płyty po włożeniu kabla zasilającego z sieci do zasilacza
  • #10 4057931
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    krzychunh napisał:
    to nic nieda bo już wcześniej pisałem że uruchamia sie zasilanie całej płyty po włożeniu kabla zasilającego z sieci do zasilacza

No to mi wyglada, ze cos z płyta nie tak bo sama sie włączac nie powinna. Pozostaje wgrać od nowa flasha ... i modlić sie, że to nie przetwornica na płycie. (skoro nic nie ruszałes i padł to procesor mozemy wykluczyć)
  • #11 4058081
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4067441
    krzychunh
    Poziom 11  
    To wyciągnięcie nic nie dało obstawiam albo płyte główna albo procesor tylko nie wiem jakie są zachowania poszczególnych podzespołów :/

Podsumowanie tematu

✨ Komputer uruchamia się automatycznie po podłączeniu zasilania, bez konieczności naciskania przycisku power, jednak monitor nie reaguje, a reset BIOS-u i odłączenie podzespołów nie przynoszą efektu. Wentylator na radiatorze działa, ale brak sygnałów dźwiękowych z głośniczka po podłączeniu tylko procesora i zasilacza sugeruje uszkodzenie płyty głównej lub procesora. Sprawdzenie zasilacza wykazało jego sprawność. Możliwe przyczyny to uszkodzony BIOS, ustawienie opcji AC POWER LOSS STATE w BIOS-ie lub zwarcie płyty głównej z obudową. Zalecane jest odłączenie płyty od obudowy i testowanie na stole, wgranie BIOS-u na programatorze oraz eliminacja zwarć. Uszkodzenie przetwornicy na płycie również jest rozważane. Problem nie ustępuje po resetowaniu BIOS-u ani odłączeniu przedniego panelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA