Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

11AK30 zasilacz po raz kolejny

gracus7 05 Jul 2007 22:02 6219 34
    gracus7
    Level 26  
    witam
    mam telewizorek z chasis 11Ak30 i problem z zasilaczem....
    po włączeni włacznikiem sieciowym słychac próbkowanie przetwornicy i nic więcej żadnej reakcji nawet dioda nie świeci...
    przestudiowałem wszysrtkie posty na tym forum i nadal nie wiem o co chodzi. Wymieniłem tranzystor STP6N i MC44608 i elki sprawdziłęm pozostałe elementy i wszystko gra po wtórnej stronie zasilacza na B+ jest 10V. wymiana elek w B+ nic nie dała... wyjąłem hot BU 808 i nadal przetwornica nie startuje... żarówką nie da się jej obciążyć bo gdy podłączę to bez efektu o co chodzi ? może miał ktoś podobny przypadek???
    maniek475
    Level 24  
    witam.

Odłącz zasilanie wzmacniacza wizji 200 V na płytce kineskopu i zobacz czy

wtedy wstanie telewizor .

pozdrawiam maniek475
    marcin_211
    Level 24  
    Po wtórnej poodpinaj wszystkie gałęzie tóż za trafem,pozostaw B+ i obciąż żarówką.Jeżeli przetwornica nie wystartuje to jest uszkodzona.
    gracus7
    Level 26  
    zrobiłem to na samym początku ale jak wyżej napisałem podobno tej przetwornicy nie da się tak obciążyć... podobno ta przetwornica powinna mieć w standby 10-12V i podłączenie żarówki nic nie daje.....

odłączyłem również 200V zasilania wzmacniaczy wizyjnych i dalej to samo wyjąłem HOTa i też bez zmian
    marcin_211
    Level 24  
    Widocznie miałem wyjątkowe szczęście bo u mnie wystartowała(żar. w miejsce L808).Sprawdziłeś MCR,transoptor i jego sterowanie?.
    gracus7
    Level 26  
    MC wymieniony transoptor OK na 6 nodze MC jest napięcie około 7V wszystkie R sprawdzone jeden zasilający dla MC miał 4,6k zamiast 1K i nic pozatym nie widać.... zasilacz tylko próbkuje i nawet dioda nie świeci czyli nie ma 5V
    marcin_211
    Level 24  
    Sprawdziłbym jeszcze elementy w 52pin ST92195.

Co się dzieje jak żarówkę dasz jako dodatkowe obciążenie B+?.
    stanislaw piechucki
    Level 36  
    Sprawdz otoczenie transoptora,tam pracuje TL 431 itd moze poprostu jest zablokowana?Tymczasem.
    gracus7
    Level 26  
    właśnie znalazłem przyczynę ! okazało się ze stabilizator w zasilaniu 5V strasznie sie grzeje... za stabilizatorem było nadal zwarcie i doszedłem do nóżki 21 procesora ST92195C3B1/0E0 czyli do zasilania odłączyłem tą nóżkę i włączyłem zasilacz który wystartował jednak okazało się ze napięcia nie zgadzają się bo na lini 5V jest 50V przez co był wcześniej spuchnięty kondensator 4700/16V
    co może być przyczyną tak wysokiego napięcia na lini 5V?
    dodam że w tym samym momencie na B+ też jest 50V a dioda mruga bardzo szybko...
    kto mi powie gdzie mogę kupić układ ST92195C3B1/0E0 i jaki to koszt?
    gracus7
    Level 26  
    chodzi o gałąź5V według schematu na samej górze z diodą D803 i C827 który był spuchniętybo był na 16Vdalej jest tranzystor ale w ukłądzie siedzi stabilizator 5V i dwa dławiki ale widze na schemacie że do tej gałęzi dochodzi po przez 2 diody napięcie z B+ gdzie własnie jest 50V czy MCR 22-6 powinien być zatkany po przez Q802 na standby przez procesor? w końcu procesor siedzi więc niczym nie steruje

nie rozumiem zadania MCR w tym układzie bo wygląda na to że to on podał 150V na linię 5V i posadził procesor

kupiłbym ten procesor z demontażu bo nowy znalazłem za 60 zł a boję się ze wymiana może tu nie wystarczyć

aha obecnie na lini 16V mam tylko 4V czyli zasilacz nadal nie jest sprawny

Dodano po 39 [minuty]:

właśnie odpiąłem diodę D 802 tą przed MCR22 i telewizor wstał!! kineskop świeci tylko procesor ma odłączoną nóżkę 21 zasilającą na której jest zwarcie... wszystkie napięcia na zasilaczu się zgadzają... z tym że w schemacie naB+ jest napisane 150V a jest 115 więc myślę że tak jest prawidłowo jak dla tego kineskopu
    tak więc wygląda na to że MCR jest podejżany bo podaje napięcie na gałąź 5V no chyba że gdyby procesor był sprawny to w standby tranzystor by go zatkał
    proszę o poradę kogoś kto robił to chasis...
    mirex
    Level 43  
    Przyczyną uszkodzenia C827 /i procesora/ na 99% jest tyrystor. 1% na elementy w jego sterowaniu.

Geniusz wymyślił, aby stabilizacja pracy przetwornicy w trybie stby była oparta właśnie o +B i tyrystor oraz powiązana z gałęzią 5V dla procesora!!!

To w stby właśnie uszkadza się C827 poprzez częściowo przewodzący tyrystor. I wszystko jest dobrze dokąd IC806 to zawyżone napięcie wytrzymuje. Czasami w stby zasilacz brzęczy ale nie wszyscy się tym przejmują. Często jest to pierwszy sygnał nieprawidłowego sterowania transoptora i MC.
    Remeknapr
    Level 33  
    mirex wrote:
    Geniusz wymyślił, aby stabilizacja pracy przetwornicy w trybie stby była oparta właśnie o +B i tyrystor oraz powiązana z gałęzią 5V dla procesora!!!

Stabilizacja pracy przetwornicy oparta o +B, to nic dziwnego i zdrożnego. Można zaryzykować twierdzenie, że wszystkie zasilacze TV "pilnują" przede wszystkim tego napięcia. Z pozostałą częścią twierdzenia pełna zgoda. Przekombinowali tę przetwornicę i spowodowali, że uszkodzenie tyrystora powoduje daleko idące, fatalne skutki. Swoją drogą, można się zastanawiać po co te komplikacje? W wielu telewizorach jest prościutka i mało awaryjna przetwornica asynchroniczna i działa. Po co takie wygibasy?
    gracus7
    Level 26  
    no właśnie wygibasy!!! bo pierwszy raz sie spotykam aby B+ było powiązane z 5V dlatego pytam w takim razie MCR po mimo że nie pokazuje żadnego zwarcia będzie do wymiany i ciekawe czy po wymianie procesora wszystko wróci do normy... zastanawiam się czy warto kupić procesor i uruchomić ten telewizorek bo fizycznie jest on w idealnym stanie a dostałem go za darmo tylko już 30zł zainwestowałem a teraz procesor jeszcze żeby się nie okazało że i pamięć do wymiany choć zwarcia nie ma to mogła polecieć....
    mirex
    Level 43  
    Jak zdobędziesz procesor w rozsądnej cenie to popraw trochę producenta.

Sprawdź dokładnie jakie napięcie masz na C827 / i praca, i stby/.
    Równolegle do C827 daj zenerkę o nieco wyższym napięciu.
    Nie jest to idealna forma zabezpieczenia ale powinna wystarczyć - gdyby ponownie doszło do wzrostu napięcia to zener dostanie zwarcia i przetwornica powinna sie wyłączyć.

PS.
    Remek, to chyba oczywiste, ze chodziło o powiązanie +B z ze stabilizacją 5V a nie sam fakt kontroli +B.
    Zresztą to nie jedyny taki przypadek - niektóre Daewoo też tak mają. Tyle, że w nich jest chociaż zenerka za stabilizatorem 5V.
    gracus7
    Level 26  
    witam
    a więc dostałem procesor i wymieniłem go włożyłem też nowy MCR22-8 jednak po podłączeniu wszystkiego TV nie chce wystartować na zasilaniu 5V mam 50 i przetwornica próbkuje dioda zaczyna migać i zachwile gaśnie.... !!!! odłączyłem więc spowrotem diodę która zasila MCR i wtedy TV po włączeniu do sieci odrazu wystartował i działa poprawnie wszystko...
    tylko co jest z tym układem standby??? MCR nowy choć stary nie wykazywał uszkodzenia wszystkie rezystorki i diody sprawne....
  • Helpful post
    mirex
    Level 43  
    Można by przypuszczać, że wcale transoptor nie jest przełączany. Tranzystor? Zenerka? sterowanie?

Zrób przy okazji patent zalecany przez producenta: Szeregowo z D801, od strony katody dodaj rezystor 180Ω, R806 zmień na 4k3. Piszą jeszcze o usunięciu C857 ale, o ile dobrze pamiętam, w niektórych przypadkach to się nieciekawie kończyło.
    gracus7
    Level 26  
    sprawdziłem wszystkie tranzystory i wymieniłem zenerkę oraz sprawdziłem sterowanie i wszystko nadal wygląda OK
    jak odłączę tranzystor w strowaniu to TV staruje już włączony...
    zauważyłem że jak włączę TV włącznikiem to jest stby i słychać jak po chwili zaczyna pulsować przetwornica zaczyna migać dioda i zachwile gaśnie a napięcie na MCR wzrasta z 9V do 50V jednak po włączeniu przycisku jesli w ciągu kilku sekund włączę pilotem lub przyciskiem z klawiatury to TV startuje i chodzi poprawnie a jak wyłączę go pilotem i włączę odrazu jest ok jednak po wyłączeniu pilotem zaraz znów zasilacz zaczyna pulsować dioda zaczyna mrugać i zachwilę gaśnie i już TV nie włączę dopiero wyłączenie i włączenie przycisku sieciowego pozwoli nqa szybkie włączenie TV nie rozumiem wciąż tego układu z triac po co ma on połączenie z 5V w jaki sposób to kontroluje 5V.po przejściu TV w stby napięcie wzrasta na nim do 50V a nie powinno...
    Mirek Z.
    Moderator
    W st-by MCR zasila stabilizator 5V - jedynie na odczepie "150V" jest wtedy wystarczające napięcie. Porównaj w podanym linku napięcie z drugiej diody (D806) - napięcie z odczepu "8V5" jest na to zbyt małe i D803 nie ma możliwości zasilać tego stabilizatora.
    Podstawowy problem w tym, dlaczego napięcie st-by wzrasta. Sprawdziłeś tranzystory - podmieniałeś Q804, C848, IC118? Sprawdź napięcia na transoptorze w st-by (na końc. 1 i 2) - muszą być stabilne.
    gracus7
    Level 26  
    Q804, C848, IC118? wymieniłem dzisiaj rano i nic to nie dało, cały czas jak tylko włączę na stby czy włącznikiem sieciowym czy jak wyłączę TV pilotem to napięcie na transoptorze wynosi 8,2V ale po około 3 sekundach zaczyna wzrastać do 50V a elki tam są na 16V więc wyłączam sieć bo dioda i tak gaśnie i TV jest w stanie zawieszenia bo nie reaguje na pilota.
    ponowne właczenie znów daje prawidłowy stan stby ale na kilka sekund jak zdążę w tym czasdie właczyć TV pilotem to chodzi bez problemu... zastanawia mnie dlaczego na anodzie D 801 jest to zawyżone napięcie na schemacie jest dioda 6,8V i taką nową wstawiłem a fizycznie od nowości była 8,2 V ale w chwili stby jest caly czas 8,2V które po chwili leci do góry aż do 50V
  • Helpful post
    Mirek Z.
    Moderator
    Tr. Q804 powinien być otwarty w stanie ON, wtedy stabilizacja +B jest na zenerce, widocznie 8,2V była ze względu na mniejszy kineskop, jak pisałeś wcześniej. Sprawdź układ w bramce IC118, np. wymień R817. Pomiar może być mylący - coś najwyraźniej zmienia wartość po czasie. To samo tyczy innych elementów.
    Tranzystory Q802 i Q804 załączane są na przemian - ST-BY i INV ST-BY.
    gracus7
    Level 26  
    napięcie w układzie bramki IC118 po R817 wynosi 2,5V cały czas a zaraz sperawdzę czy oba T przełączają się na zmianę a jeśli chodzi o ten skok napięcia do 50V to trwa to dosłownie 2 sekundy
    gracus7
    Level 26  
    a więc Mirek Z wielkie dzięki naprowadziłeś mnie z tymi tranzystorami i okazało się że Q 802 nie był wysterowany bo na bazie jest R811 22k przy którym była przerwa bo przed nim było 4V a zanim na bazie -1,5V a jak dotknąłem miernikiem jednego lutowania to zaczeło działać więc go przelutowałem i jak narazie jest OK
    mam tylko mały problem jeszcze bo zwija mi obraz lekko u góry a jak włączę bez anteny to widać przebarwienia zielone na górze po bokach pewnie jakiś kondensator w pionie więc będę szukał i zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz bo jak idą napisy końcowe np po filmie to zniekrztałca mi strasznie logo programu czy to będzie wina sygnału czy TV bo chyba coś gdzies kiedyś czytałem o tym..
    Mirek Z.
    Moderator
    Co do zniekształceń - być może wadliwy element w obwodzie EHT INFO/BCL między n.10 trafopowielacza a STV.
    gracus7
    Level 26  
    mirex wiem co napisałeś i wielkie dzięki za wskazówki TV już dział poprawnie a w tej chwili próbuję usunąć dziwne przebarwienia na obrazie jakie widać bez podłączonej anteny... własnie sprawdziłem i wymieniłem elki w obwodzie EHT INFO/BCL między n.10 trafopowielacza a STV i po lewej stronie zrobiło się czysto jednak po prawej jeszcze nadal zostaje więc szukam nadal....
    gracus7
    Level 26  
    mam oryginalnie 47uF już go wymieniałem ale widzę że według mojego schematu do tego chasis to dużo wartości się nie zgadza ale są one fabrycznie montowane...
    Mirek Z.
    Moderator
    Zakolorowania na rogach to raczej efekt namagnesowania lub niewłaściwego osadzenia cewek odchylających na szyjce kineskopu.