logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Utworzenie partycji z pominięciem "badów"- da się?

Spookiepl 06 Lip 2007 13:43 4889 13
  • #1 4055311
    Spookiepl
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam

Niestety mój dysk nie ma już gwarancji a znajdują sie na nim bad sektory mechaniczne (logiczne zostały naprawione przez HDD regenerator) i teraz moje pytanie czy da się utworzyć tak partycje aby obejmowała obszar dysku za wyjątkiem tych uszkodzonych sektorów ? - aktualnie jak trafi na bada to komputer niemiłosiernie zwalnia/zwiesza się.

pozdrawiam.
  • #2 4055362
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Zależy gdzie są te bady?. Przeskanuj dysk programem HD Tune i zapisz sobie gdzie one są. Jeżeli są w "okolicy" przykładowo między 8679MB a 8823MB to możesz utworzyć partycje 1 od 0 do 8650 a 2 od 8850 do końca. Najłatwiej to zrobić w partition magic. Można zrobić z tego obszaru partycje i z niej nie korzystać albo zostawić jako obszar nie przydzielony wtedy windows nawet nie będzie jej widział.
  • #3 4055487
    Spookiepl
    Poziom 13  
    Przerzucając kolejne tematu z forum natknąłem się na fajny programik Partition Magic 8.0 botowalny z dyskietki znalazłem go na domowej stronce forumowicza Nirvanowiec

http://www.nirvanowiec.republika.pl/

Gdzieś w/w forumowicz nawet napisał że takie coś potrafi wykonać ten PM ale nie moge znaleźć tej opcji w programie :|

Co do badów HDD to są rozrzucone po całym dysku (minimum 4-5 miejsc) :cry:
  • #4 4057040
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Scandisk ;) Lub chkdsk... oznaczy sektory z badami jako nie zdatne do uzytku.. po takim zabiegu pojemnośc dysku się zmniejszy ... ale bedzie dzialal.
  • #5 4060628
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4061712
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Nirvanowiec napisał:
    Widzę ze strona się rozpowszechnia.

Nie powinieneś się tak cieszyć, mam wrażenie, że zamieszczając programy na swojej stronie bez zgody autorów łamiesz prawo. Bardziej zasadnym byłoby podawać linki do tych narzędzi.
    Co do bad sektorów - są bad sektory fizyczne, które powstają w wyniku uszkodzenia dysku spowodowanego np. silnym wstrząsem dysku podczas pracy lub starzeniem się nośnika na ceramicznym talerzu dysku. O ile te pierwsze (zarysowania) mają stały rozmiar (do następnego kopnięcia w pracujący komputer lub upadku dysku), to ujawniające się wady nośnika mają tendencję wzrostową - nośnik napylony w tych samych warunkach i tym samym czasie, więc starzenie się postępuje w marę równomiernie na całej powierzchni talerza.
    Są też bad sektory powstałe na skutek nieprawidłowej pracy programów, błędów w oprogramowaniu lub wyłączania zasilania w trakcie pracy dysku - nazywamy je logicznymi. Są one jak najbardziej usuwalne i raczej niegroźne.
    Dysk z bad sektorami fizycznymi można używać wtedy, gdy nie są to uszkodzenia wynikające się ze starzenia się nośnika. Starzejącego się dysku nie ma sensu próbować wykorzystywać przez omijanie aktualnych bad sektorów, bo za chwilę powstaną nowe w innych miejscach.
  • #7 4062886
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4063022
    md
    Poziom 41  
    Trochę się kolego przeceniasz i jednocześnie nie bardzo masz świadomość co do prawa autorskiego. Przeczytaj sobie licencję Partition Magic i znajdź fragment, który mówi, że gdybyś nawet był licencjonowanym użytkownikiem tego programu (w co wątpię), to i tak nie masz prawa udostępniać jego fragmentów na własnej stronie www.
    Inną sprawą jest fakt, że mizeria narzędzi, które udostępniasz na swojej stronie może zadowolić baaaaardzo początkującego amatora. Nawet tu na forum zamieszczone są linki do obrazów płyt narzędziowych na bazie linuxa z ogromną ilością narzędzi i przydatnych programów. W sieci można też znaleźć sposób na wypalenie płyty z okrojoną, całkowicie legalną Vistą z kompletem przydatnych narzędzi.
    W sprawie bad sektorów - nieraz miałem w rękach dyski, które użytkownicy demontowali tak często, aż uszkodzili taśmę hermetyzującą, co powoduje uszkadzanie się nośnika w tempie piorunującym i nie znajdziesz narzędzi, które są w stanie temu zapobiec.
  • #9 4063136
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4063158
    md
    Poziom 41  
    www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=c7d4bc6d-15f3-4284-9123-679830d629f2
  • #11 4064043
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4064504
    Spookiepl
    Poziom 13  
    Stingerek napisał:
    Scandisk ;) Lub chkdsk... oznaczy sektory z badami jako nie zdatne do uzytku.. po takim zabiegu pojemnośc dysku się zmniejszy ... ale bedzie dzialal.

Wykonałem tą czynność nawet odpaliłem gruntowny taki skan (5 poziomowy)

- polecenie chkdsk C: /r i troszke pomogło ale chyba w/w program nie oznaczył uszkodzonych części jako niezdatne do użytku. Nadal jak trafi na bada to system potwornie zwalnia/zwiesza się; czasem podczas startu systemu trafia na bady i os sie nie odpala do końca za każdym razem...

EDIT: Po tej operacji system znacznie rzadziej "trafia" na bady tj. na razie komp jeszcze nie zaliczył zwisu i "jakoś" chodzi (rzadko korzystam z tego lapka to jeszcze nie przetestowany...)

Nirvanowiec napisał:
    Widzę ze strona się rozpowszechnia.
    Proszę o screen z testu w HDTUNE.

Proszę:

Bady zaczynają sie od 747 MB.

Podczas bootu lapka mam taki error który dotyczy HDD:

Coś mi się zdaje że z tego dysku już chyba nic nie będzie i czeka go śmietnik...:cry:

Znalazłem PM 8.0 - wersje pod "okienka" i może ktoś wie dlaczego mam nieaktyną opcję "sprawdzania złych" sektorów.

pozdrawiam Spookie.
  • Pomocny post
    #13 4064634
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4068874
    Demostenes
    Poziom 11  
    Witam. To o czym piszecie tutaj daje sie zrobić dosowym Ranish Partition Managerem. Dzieli dysk tak jak się mu każe, od dowolnego sektora. Ppoza tym oznacza bady, jest możliwość zmiany Boot sectora, oraz dodania niezależnego boot managera. Mieści sie na dyskietke startową z windy bo zajmuje kilka kilo, a można go rozbudować o NTFS i każdy możliwy file system (o kilku to nawet nie miałem pojęcia). Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z badami:)

Podsumowanie tematu

✨ Dysk z uszkodzonymi sektorami mechanicznymi (bad sektorami) można częściowo zabezpieczyć poprzez utworzenie partycji pomijających obszary z badami. Zaleca się najpierw przeskanować dysk programem HD Tune, aby zlokalizować uszkodzone sektory i na tej podstawie ręcznie podzielić dysk na partycje, omijając te obszary. Partition Magic (w wersji bootowalnej lub pod Windows) oraz Ranish Partition Manager umożliwiają tworzenie partycji od dowolnego sektora, co pozwala wykluczyć bad sektory z użytkowania. Narzędzia takie jak chkdsk z parametrem /r lub scandisk oznaczają sektory jako uszkodzone i wyłączają je z użytku, co zmniejsza pojemność dysku, ale poprawia stabilność. Dodatkowo, programy takie jak HDD Regenerator mogą naprawiać sektory logiczne, jednak sektory fizyczne są trwałymi uszkodzeniami nośnika i mogą się rozrastać. Zaleca się formatowanie partycji w systemie FAT32 z dyskietki startowej Windows 98, aby sprawdzić, czy formatowanie przebiega bez błędów, co potwierdza brak bad sektorów na partycji. Programy MHDD i Victoria są zaawansowanymi narzędziami diagnostycznymi, które wymagają doświadczenia. Dysk z rozproszonymi bad sektorami może powodować znaczne spowolnienia i zawieszanie systemu, a w przypadku poważnych uszkodzeń dysk może wymagać wymiany. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące legalności udostępniania oprogramowania oraz różnice między bad sektorami fizycznymi a logicznymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA