logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAEWOO DMQ-21A1 TXT - wąski pasek na ekranie, fonia działa, brak zimnych lutów

Kazik_Wichura 06 Lip 2007 17:46 1632 6
REKLAMA
  • #1 4056185
    Kazik_Wichura
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    moja siostra posiada telewizor jak w temacie,
    niestety przestał on działać prawidłowo :cry: , tzn. wyświetla tylko wąski poziomy pasek na środku ekranu, fonia działa jak najbardziej a telewizor reaguje na przełączanie kanałów.

wcześniej też się tak działo ale "pukniecie" w telewizor pomagało i on zaskakiwał a teraz nie chciał, szukałem zimnych lutów na płycie i przy kineskopie ale nie znalazłem niczego niestety.

byłbym wdzięczny za wszelkie rady jak można by naprawić ten telewizor :|
  • REKLAMA
  • #2 4056223
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Poszukaj dokładniej tych zimnych lutów na scalaku pionu.

Chassis Cp-330 pion TDA3653. Napięcie dochodzi?
  • REKLAMA
  • #3 4056390
    Kazik_Wichura
    Poziom 11  
    witaj
    dzięki za podpowiedź, scalak jest zasilany prawidłowo, poprawiłem luty na nim ale jedyną reakcją było rozszerzenie się paska na ekranie do około 1 cm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4056480
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Scalak do wymiany!
  • REKLAMA
  • #5 4068010
    Kazik_Wichura
    Poziom 11  
    witam
    Wymieniłem scalaka, efekty są następujące fonia jest a pasek jest już pionowy nie poziomy :| jak by ktoś jeszcze mógł powiedzieć który scalak mam teraz wymienić to pogrzebał bym coś jeszcze :)
  • #7 4068293
    Kazik_Wichura
    Poziom 11  
    hej
    dzięki za podpowiedź, przejrzałem układ znalazłem jeszcze jeden zimny lut i TV śmiga jak marzenie :D

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Daewoo DMQ-21A1 TXT wyświetlał tylko wąski poziomy pasek na środku ekranu, przy czym fonia działała i telewizor reagował na przełączanie kanałów. Początkowo problem częściowo ustępował po uderzeniu w obudowę. Sprawdzono zimne luty na płycie i przy kineskopie bez efektu. Zalecano dokładne poszukiwanie zimnych lutów na scalaku pionu TDA3653 (chassis CP-330) oraz sprawdzenie jego zasilania. Po poprawieniu lutów na tym scalaku pasek rozszerzył się do około 1 cm. Wskazano konieczność wymiany scalaka pionu, co zmieniło pasek z poziomego na pionowy, a fonia pozostała. Następnie zasugerowano sprawdzenie układu odchylania poziomego, w szczególności obwodu HOT i jego otoczenia. Po znalezieniu i naprawieniu kolejnego zimnego lutu telewizor zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA