logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku na Windows XP z Realtek AC'97 - co sprawdzić?

ktos767 06 Lip 2007 20:40 1719 8
REKLAMA
  • #1 4056797
    ktos767
    Poziom 10  
    Witam Wszystkich. Mam problem z głosem w kompie. Gdy normalnie słuchałem muzy głos sie nagle wyłączył, w systemie się nic nie wyciszyło, głosniki sprawdzałem na innym kompie i działają. Sterowniki zainstalowałem z płyty, którą mi dali jak kupowałem i dalej nic. Pobrałem z netu najnowsze sterowniki i tez nic nie działa :| Co się mogło stać?? Mi się wydaje z coś z płyta główna (karta jest zintegrowana: Realtek AC'97 i mam Windows XP)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4056848
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Zrestartuj komputer i sprawdź w menadżerze urządzeń czy jest widoczna karta dźwiękowa.
  • REKLAMA
  • #3 4056871
    ktos767
    Poziom 10  
    Już robiłem restart i jest widoczna, nie ma żadnego wykrzykniku że nie działa poprawnie.
  • Pomocny post
    #4 4056897
    tronic1
    Spec od komputerów
    Sprawdź gniazdo,podłącz słuchawki lub głośnik bezpośrednio do styków gniazda na płycie.Jak masz na płycie złącze do podłączenia F_Panel to sprawdź czy na pinach wyjścia liniowego masz sygnał.Mozliwe jest też uszkodzenie przedwzmacniacza na płycie.W tym przypadku ratuje tylko karta PCI.
  • #5 4056995
    ktos767
    Poziom 10  
    Podłańczałem inne głośniki i nic, podłańczałem też mikrofon i brałem testowanie głosu i nie wykrył żadnego dzwięku :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4057013
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    kup kartę na pci to koszt 10zł
  • Pomocny post
    #7 4057032
    tronic1
    Spec od komputerów
    Zostało ci chyba kupić kartę dźwiękową a zintegrowaną wyłączyć w biosie.
  • REKLAMA
  • #8 4057201
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    A może byś tak napisał w końcu jaka to płyta, bo ta cała dyskusja to przypomina kabaret ! - jak można pomóc nie wiedząc o co chodzi ?
    :|
  • #9 4057284
    ktos767
    Poziom 10  
    dzieki za porady. Kupie to karte PCI. P.S Dostaliście "pomógł" za pomoc:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza brak dźwięku na komputerze z systemem Windows XP i zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek AC'97. Głośniki zostały sprawdzone na innym komputerze i działają poprawnie. Sterowniki instalowane zarówno z dołączonej płyty, jak i najnowsze pobrane z internetu, nie rozwiązały problemu. W menadżerze urządzeń karta dźwiękowa jest widoczna i działa bez błędów. Sugerowano sprawdzenie fizycznych połączeń, testowanie sygnału na pinach wyjścia liniowego na płycie głównej oraz możliwość uszkodzenia przedwzmacniacza na płycie. Ostatecznie rekomendowano zakup taniej karty dźwiękowej PCI i wyłączenie zintegrowanej karty w BIOS-ie jako rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA