logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na płycie głównej K7VTA3 - zawieszanie się systemu

hutnik 30 Paź 2003 05:55 3943 37
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego instalator Windows XP zawiesza się podczas ładowania sterowników na płycie K7VTA3 i jak to naprawić?

W tym przypadku problem powodowała karta graficzna GF2MX400; po włożeniu na czas instalacji innej karty GF2MX400 firmy Winfox Windows XP zainstalował się poprawnie, a po ponownym przełożeniu pierwotnej karty system działał dalej bez problemu [#419388] W wątku próbowano też innych rzeczy, m.in. sterowników VIA instalowanych przez F6, zmian w BIOS-ie i ograniczenia konfiguracji sprzętowej do minimum, ale te kroki nie rozwiązały problemu [#380532][#381514][#396907][#402709]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 379929
    hutnik
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Nie moge zainstalowac WindowsXP po włożeniu płyty ładuje przez chwile sterowniki i komputer się zawiesza.
    Dotychczas zainstalowany był w98.
    Z kompem jest wszystko w porządku
    Plyta głowna to k7vta3,i tutaj słyszałem że niektóre płyty główne są wyposażone w kontrolery których instalator Windows XP nie jest w stanie rozpoznać
    Do płyty głównej jest dołaczona płyta cd-rom ale niewiem co doinstalować z niej .
    Niewiem jaki folder na tej płytce zawiera kontrolery i jak one się nazywają.Bardzo proszę mi pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 379937
    Karabasow
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Spróbuj ustawić w biosie żeby komp ruszał z CD-romu może pójdzie.
  • #3 380493
    PCMAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Może masz wersje WindowsaXP, w której brakuje jednego wążnego pliku (bodaj: shell32.dll). Była taka seria, chyba tylko pirackich wind :P
    W tej wytuacji najlepiej zainstalować sobie Win98, a następnie zaktualizować go do WinXP.
  • #4 380499
    J_Bravo
    Poziom 28  
    Ocena: 163
    mialem to samo. okazalo sie ze winXP nie obsluguje UDMA66 na mojej plyche glownej.
    podlaczylem dysk twardy do UDMA33 i ruszyło
  • #5 380532
    kiksik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    hutnik napisał:
    Nie moge zainstalowac WindowsXP po włożeniu płyty ładuje przez chwile sterowniki i komputer się zawiesza.
    Słyszałem że niektóre płyty główne są wyposażone w kontrolery których instalator Windows XP nie jest w stanie rozpoznać
    Do płyty głównej jest dołaczona płyta cd-rom ale niewiem co doinstalować z niej .

Proponuje Ci sciagnąć sterowniki VIA:
    ftp://ftp.ecs.com.tw/driver/mb/ide/via/via_449.zip
    Nastepnie rozpakuj je gdzies na dysku i przegraj zawartosc katalogu
    IDEWinXP na dyskietke do katalogu glownego dyskietki.
    Przy bootowaniu z plyty XP wybierz F6 i wybierz ze masz sterowniki do kontrolera na dyskietce.
    Powinno pomoc. :wink:
  • REKLAMA
  • #6 380851
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Nie Masz przypadkiem w komputerze karty GF2MX ???
  • #7 381514
    Beni
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Musisz mieć włączoną obsługę zaawansowanego zarządzania energią w BIOS-ie. (Advenced ACPI - Enabled}
  • #8 381553
    Karoluss
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Jeżeli masz kartę graficzną GF2 , to czasami pomaga wymiana karty na jakiś starszy model np Riva TNT
  • #9 381595
    JmL(TM)
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Znajomy mial podobny problem i gdy przywrocil domyslne ustawienia BIOS'u wszystko bylo OK! Widocznie cos musial namieszac :D
  • #10 381596
    hutnik
    Poziom 19  
    Dziękuje wszystkim za poradę ,bios i start płyty jest załaczony,wersja Windows jest o.k. instaluje się bez problemu na innym komputerze jeżeli chodzi o obsługe UDMA66 i przełączenie na UDMA33 to niewiem jak to zrobić,sterowniki sciągne i zobaczę czy pomoże.
    GF2MX400 nie jestem pewien czy to ma znaczenie ale raczej nie bo na innym komputerze z tą samą płyta i kartą instaluje się bezproblemowo natomiast ustawienia ADVENCED ACPI Enabled zobaczę jak jest .
  • #11 381602
    hutnik
    Poziom 19  
    Prosze tylko mi napisac co nagrac z tych sterownikow na dyskietke bo po rozpakowaniu jest 2.18Mb ??
  • #12 381636
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Zwroc jeszcze uwage na kondensatory na plycie glownej przy procesorze czy sa spuchniete , jezeli tak to wymiana i po sprawie. Mialem wielokrotnie ten problem i takie same objawy.
  • REKLAMA
  • #13 381810
    hutnik
    Poziom 19  
    Kondensatory sa dobre ten problem wystepuje od poczatku jak zostal kupiony komputer ale dziekuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #14 392394
    hutnik
    Poziom 19  
    Niestety nie pomogło wgrałem w dyskietke pliki IDEWinXP przy instalacji systemu i włozeniu dyskietki w celu pobrania sterowników wyswietla komunikat ze nie może znaleść pliku SETUP TXT oem niewiem o co chodzi proszę o pomoc.
  • #15 392427
    ManDragon
    Poziom 13  
    Spróbój jeszcze wyłączyć w biosie zintegrowaną kartę dźwiękową (jeśli jest).
  • #16 393265
    AxiD
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jesli na tej magicznej plycie masz RAID to wlacz w biosie wszystkie dyski na wykrywanie auto, nieustawiaj manulanie i bedzie ok. Wiem ze dziwne ale tak jest.
  • #17 393815
    hutnik
    Poziom 19  
    Jeżeli można zapytać dlaczego nazwałeś ją magiczną ?? oraz co to jest RAID ?
  • #18 395248
    hutnik
    Poziom 19  
    Totalna klapa nie mozna zainstalowac tego systemu.
  • #19 395479
    kiksik
    Poziom 14  
    Ponieważ pisałeś wcześniej że miałeś Win98, to pewnie używałeś FAT 16. Sformatuj wcześniej dysk na partycje FAT32 i uczyń ją aktywną , bo może XP nie umie sobie zrobić plików tymczasowych na tym systemie plików który posiadasz obecnie... :)
  • #20 395493
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    hutnik napisał:
    Totalna klapa nie mozna zainstalowac tego systemu.

Zrob ten numer z podmianą karty.
  • #21 396862
    hutnik
    Poziom 19  
    System plików jest FaT 32 natomiast nie mogę podmienic karty bo i niemam takowej.
  • #22 396907
    Kondzior
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Okej! Kupa tu fachowcow, ale pewnie nie specjalnie ci te rady pomagaja.
    Ja jestem w tej samej sytuacji...Mam Durona 850Mhz na K7VZA PCB3.0 z zainstalowanym Win98

Gdy chcialem przejsc na Win XP napotkalem przeszkode jak dotad nie do pokonania...komp zawiesza sie w czasie instalacji...
    Przyczyna?? Po wielkiej batalii (rzucanie podzespolami na lewo i prawo...) okazalo sie ze winny jest procesor - on zwiesza instalke WinXP- po wymianie na Durona 900 wszytsko wchodzi....

Rady dla Ciebie (uniwersalne jesli chodzi nawet o serwisowanie sprzetu komputerowego - tak robia to salony...)

1. Wylacz wszystie urzadzenia w biosie (wszytskie karty graficzne,muzyczne,lan'y,modemy itp)
    2. Wyjmij wszystkie karty rozszerzen jakie masz w kompie...
    3. Odlacz wszystkie napedy (zostaw to co ci jest potrzebne - czyli tylko 1hdd i 1cdrom)
    4. Jesli wciaz masz zwis podczas instalacji - zaczyna sie wachlowanie sprzetem - najlepiej w takiej kolejnosci: karta graf, hdd, cdrom, procesor (musisz miec zaufanego kolego - no albo nieswiadomego rodzica na przyklad ;)
    5. Jesli wciaz masz zwisy - przyczyna jest plyta glowna...

Jesli postapisz wg tych punktow powinienes poznac przyczyne...
    Pozdrawiam i zycze szybkiej diagnozy...

p.s Aha, problemem moze byc czasem rowniez ladunek elektrostatyczny oraz temepratura procesora - warto sprawdzic...

Aha no i hdd swiezo po formacie oczywiscie - zadnych smieci na dysku...
  • #23 397071
    thekyle
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Mialem identyczny problem. Przyczyna dosc kosztowna - procesor Athlon XP 1,7 mial uwalony cache bodajze 2-go poziomu. Po wylaczeniu w biosie cache procesora system win XP instalowal sie jak malowanie, tyle ze wolno. Pozdro
  • #24 400376
    hutnik
    Poziom 19  
    Dziekuje bede probował.
  • #25 402399
    kiksik
    Poziom 14  
    Jeszcze jedna ważna sprawa - ustal czy w boot sektorze dysku nie masz wirusa (świeżym antyvirem)- taka jazda jest wtedy również możliwa...
  • #26 402423
    Robert 1960

Poziom 32  
    Ocena: 408
    Witam ! Jaką masz wersję tej windy ( albo od kogo ) może tu jest przyczyna bo jak to jest OEM to nie będzie chciał chodzić w innym kompie. On sobie analizuje i stwierdza, że ma za dużo zmian w stosunku do pierwotnej konfiguracji i nie zainstaluje się !
    Pozdrowienia !
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
    Ignacego Rzeckiego 4/39, Lublin, 20-637 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #27 402448
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 402471
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 109
    Witam.
    Zdarzały mi się podobne historie nie tylko z XP, ale i z innymi wersjami Windows-a. W przypadku większych problemów prawie zawsze skutkowała metoda załadunku z niższej wersji systemu z ograniczeniem sprzętu: tzn wyjmij jak Ci radzono wszystkie niepotrzebne karty oraz odłącz dyski z wyjątkiem niezbędnych do ładowania systemu, czyli pozostaje Ci: MB,proc, memory,HDD1,CDROM,Video i ew FDD.
    Jeżeli system załaduje się dobrze to po kolei wkładaj karty startuj WINDOWS.
    Powodzenia.
  • #29 402659
    Lak
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Ja miałem podobny problem z modemem, wystarczyło go na czas instalacji wyjąć a potem po włożeniu sam go poprawnie wykrył i zainstalował.
  • #30 402679
    Bedi
    Poziom 13  
    ja stawiam na grafe zmień na starszą lub wymuś na niej AGP x2 a nie x4

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na płycie głównej K7VTA3, gdzie instalator zawiesza się podczas ładowania sterowników. Użytkownik posiadał wcześniej Windows 98, a komputer jest sprawny sprzętowo. Dyskusja wskazuje na kilka potencjalnych przyczyn i rozwiązań: konieczność ustawienia bootowania z CD-ROM w BIOS-ie, problemy z obsługą kontrolera IDE (UDMA66), które można rozwiązać podłączeniem dysku do UDMA33 lub doinstalowaniem sterowników VIA z dyskietki przy użyciu opcji F6 podczas instalacji. Wskazano także na możliwe konflikty sprzętowe, takie jak karta graficzna GF2MX400, której wymiana na starszy model (np. Riva TNT) lub inna wersja tej samej karty (np. Winfox) umożliwiła instalację. Zalecane jest wyłączenie zbędnych urządzeń w BIOS-ie (karty dźwiękowe, modemy, karty rozszerzeń), sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, formatowanie dysku na FAT32 i utworzenie aktywnej partycji, a także wykluczenie problemów z procesorem (np. wadliwe cache w Athlonie XP lub Duronie 850 MHz). W przypadku problemów z instalacją sterowników z dyskietki pojawia się błąd braku pliku SETUP.TXT, co wymaga poprawnego przygotowania nośnika. Dodatkowo sugerowano wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej, ustawienie zaawansowanego zarządzania energią (ACPI) w BIOS-ie oraz sprawdzenie, czy nie ma wirusa w sektorze rozruchowym dysku. Ostatecznie instalacja Windows XP powiodła się po zastosowaniu powyższych wskazówek, zwłaszcza po zmianie karty graficznej na inną wersję GF2MX400.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA