logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne przełączanie faz w instalacji 3-fazowej w domu - schemat układu

qbas79 07 Lip 2007 13:14 5406 10
REKLAMA
  • #1 4058801
    qbas79
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam taki problem. W moim domku mam instalacje 3f ale często jest tak ze nie mam jednej fazy lub 2 faz na raz. Chciałbym w jakiś sposób uniknąć ręcznego przełączania faz i zastosować jakiś układ automatyki do takiego przełączania. Z zawodu jestem elektrykiem ale z automatyką to nie mam za wiele wspólnego wiec prosze was o pomoc.
    Przydałby sie schemat takiego układu który w razie zaniku jednej z faz przełączy fazę kolejną a jak tej też nie będzie to kolejną a po powrocie wszystkich faz układ wróci do stanu normalnego.

W mieszkaniu nie mam silników więc nie powinno być problemów.

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4059000
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Czym jest to spowodowane że nie masz jednej lub dwóch faz.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #4 4059078
    qbas79
    Poziom 10  
    slawek1111 napisał:
    Czym jest to spowodowane że nie masz jednej lub dwóch faz.

Problem ze strony elektrowni. Dom jest na końcu lini i czasem sie tak dzieje.

Dodano po 46 [minuty]:

lopr_pol napisał:

1. Chciałbym mieć zasilanie na wszystkich trzech fazach (gotowy moduł to tylko jedna faza priorytetowa)
    2. Konieczność stosowania dodatkowego stycznika w przypadku większych obciążeń niż 16A
    3. Robiąc taki układ od podstaw można sie czegoś nowego nauczyć.

Pozdrawiam
  • #5 4059361
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91

Może lepiej było by wyjaśnić ten temat z ZE przecież jesteś ich odbiorcą i jeżeli urzytkujesz są sieć to powinni oni ten temat wyjaśnić oczywiście nieodpłatnie.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #6 4062442
    qbas79
    Poziom 10  
    slawek1111 napisał:

Może lepiej było by wyjaśnić ten temat z ZE przecież jesteś ich odbiorcą i jeżeli urzytkujesz są sieć to powinni oni ten temat wyjaśnić oczywiście nieodpłatnie.

oczywiście powinni ale linia jest napowietrzna a żeby poprawić jakość energi trzebaby poprowadzić linie kablową ziemią postawić dodatkowy transformator a na to potrzeba kasy której oni nie chcą dać.

Myślę ze szybciej i taniej sam rozwiąże ten problem zakładając jakiś przełącznik faz.
  • #7 4062973
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 196
    w pierwszym lepszym sklepie z osprzętem elektrycznym można kupić oryginalny przełącznik faz. jak chcesz to poszukam katalogu z typem i opisem jego działania. w każdym razie przełącznik ten posiada fazę priorytetową i jeśli ona zginie to przełącza na następną a po zaniku kolejnej na ostatnią.oczywiście po powrocie pierwszej zasilanie przełącza na nią. z tym że przełącznikiem tym można zasilać tylko urządzenia jednofazowe
  • #9 4063330
    qbas79
    Poziom 10  
    KACZOREK napisał:
    w pierwszym lepszym sklepie z osprzętem elektrycznym można kupić oryginalny przełącznik faz. jak chcesz to poszukam katalogu z typem i opisem jego działania. w każdym razie przełącznik ten posiada fazę priorytetową i jeśli ona zginie to przełącza na następną a po zaniku kolejnej na ostatnią.oczywiście po powrocie pierwszej zasilanie przełącza na nią. z tym że przełącznikiem tym można zasilać tylko urządzenia jednofazowe

jak byś przeczytał dokładnie cały temat to byś wiedział ze taka propozycja już padła i wiedział byś dlaczego szukam innego rozwiązania ale dzięki za rade.
  • REKLAMA
  • #10 4063904
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    qbas79 napisał:

Pozdrawiam

Więc zbudujmy taki układ zamiast kupować nowy . Od czego zaczynamy kolego?
  • #11 4066780
    qbas79
    Poziom 10  
    janek1815 napisał:
    qbas79 napisał:

Pozdrawiam

Więc zbudujmy taki układ zamiast kupować nowy . Od czego zaczynamy kolego?

wiem ze potrzebne mi będą:

czujnik zaniku faz, kilka styczników to zależy jak rozbudowany ma być ten układ, jakieś przekażniki
    teraz trzeba to w całość połączyć

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji domowej 3-fazowej pojawia się problem zaniku jednej lub dwóch faz, spowodowany słabą jakością zasilania od elektrowni, szczególnie na końcu linii napowietrznej. W celu automatycznego przełączania faz bez konieczności ręcznej interwencji proponowane jest zastosowanie układu automatyki z czujnikami zaniku faz oraz stycznikami. Gotowe przełączniki faz dostępne w sklepach elektrycznych posiadają fazę priorytetową i automatycznie przełączają zasilanie na kolejne fazy w przypadku zaniku, jednak są one przeznaczone głównie do obciążeń jednofazowych i do 16A, co może wymagać dodatkowych styczników przy większych obciążeniach. Autor rozważa samodzielne wykonanie układu, aby dostosować go do zasilania trójfazowego i nauczyć się automatyki. W dyskusji pojawiły się linki do gotowych rozwiązań oraz sugestie kontaktu z zakładem energetycznym, jednak ze względu na koszty modernizacji linii napowietrznej autor preferuje własne rozwiązanie. Planowany układ ma wykrywać zaniki poszczególnych faz i automatycznie przełączać zasilanie na kolejną dostępną fazę, a po powrocie wszystkich faz wracać do stanu normalnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA