logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wskaźnik Unitra AT9100 do wzmacniacza jako wskaźnik głośności?

mateusz16-17 07 Lip 2007 18:10 999 4
REKLAMA
  • #1 4059740
    mateusz16-17
    Poziom 17  
    Mam analogowy wskaźnik z amplitunera od unitry at9100 i chciałbym z niego zrobic wskaźnik który będzie pokazywał
    jak głosno gra wzmacniacz np. jeżeli bedzie na połowe to wskażnik bedzie na połowie ale nie chodzi mi oto żeby sie ruszał
    w rytm muzyki tylo płynie ruszał sie wzależności od ustawienia głośności... Czy da rade to jakoś tanio zrobic??
  • REKLAMA
  • #2 4059760
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    A nie wystarczy na pokrętle zrobić wyraźniejszą kreskę? Skoro zadajesz pytanie raczej z gatunku bardzo prostych, lepiej tego nie rób, bo niczemu to slużyć nie będzie, bajer raczej wątpliwy, a mozesz popsuć wzmaciacz. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 4059776
    mateusz16-17
    Poziom 17  
    Ja jedanak się uparłem i chce takie coś zrobi i jażeli ktoś wie jak to prosze o pomoc...
  • REKLAMA
  • #4 4060606
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Postaraj sie jakos sprzegnac w srodku os potencjometru od glosnosci z drugim jakims potencjometrem-co jak bedziesz krecil tym od glosnosci-to rownolegle z nim bedzie sie krecil ten drugi-nie wiem zrob to" jak umiesz" w tylnej stronie potencjometru polacz to mechanicznie (dorob jakas oske) albo na pasku klinowym od magnetofonu cos skombinuj-jak da rade i miejsce bedzie ;-/ i wtedy jak juz to Ci sie uda zrobic to znajdz jakies zasilanie najlepiej tak ok 5-12V i przez ten potencjometr odpowiednio polacz srodek z jednym koncem w szereg do tego wskaznika-odpowiednio biegunowoscia, uzyj rowniez drugiego rezystora(stalego juz ) na ograniczenie pradu-tak aby nie spalic czegos np wzmaka lub wsakznika. Wyskaluj sobie to wedlug polozenia potencjometru aby ten wskaznik byl rownomiernie wysterowany napieciem z plozeniem srodkowym potencjometru glosnosci-polozenie wskazowki na srodku- DODAM TYLKO IZ JEST TO ZADANIE DLA BARDZIEJ ZAAWANSOWANYCH I OBEZNANYCH W ELEKTRONICE I TECHNICE LUDZI-ROB TO NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC-NIC WIECEJ CI NIE MOGE POMOC-BO NA ODLEGLOSC TYLKO TYLE MOGE ;-) PAMIETAJ BY NIE ZJARAC WZMAKA/////

Dodano po 49 [sekundy]:

mOZLIWE ZE NAMIESZALEM Z TYM-ALE COZ-CHCIALEM POMOC ;-)
  • #5 4061163
    mateusz16-17
    Poziom 17  
    Dzięki postaram sie coś wymodzic w ten sposób
REKLAMA