logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

router EDIMAX dzieli NEO...po LANie tak po WiFi nie

sadzik 08 Lip 2007 11:41 1620 9
REKLAMA
  • #1 4061300
    sadzik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    czesc
    taki temat
    dziele neostradę przy pomocy routera (z modemem) EDIMAX AP-7084gA

jako urządzenia odbiorcze mają być Acces Pointy PLANET WAP-4033

więc jest tak: neostrada owszem działa...ale po kabelku...czyli po LAN-ie...
    a co do WiFi jest tak:
    router i AP jest połaczony bo spokojnie mogę sie logować po WiFi z AP na router i odwrotnie...moge je miedzy sobą pingować...tylko router na WiFi nie puszcza NOESTRADY...

ktoś coś doradzi? w routerze i Ap DHCP jest wyłaczone, po lanie karta sieciowa w PC chodzi na ustawieniach automatycznych...AP łączy się z kopem przy ustawieniach na sztywno...po wpisanym IP...z danej grupy urzadzeń...

z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4061387
    Slawi
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Czy adresy AP od strony WLAN i WAN nie sa z tej samej grupy z ta sama maska podsieci?
  • REKLAMA
  • #3 4061401
    sadzik
    Poziom 11  
    no w sumie od TPsy jet maska 255.255.255.255

a w mojej podsieci: 255.255.255.0

ale sa nowe okolicznosci...
    pozyczyłem laptopa z wifi...
    i jak tylko wpisałem nazwe sieci to sie połaczył i net działa...

wiec problem lezy p stronie Acces pointa a nie routera...

tak mi sie wydaje :))
  • #4 4061463
    Slawi
    Poziom 20  
    Czyli Twoj komputer laczy sie z siecia po WIFI ale netu nie ma, ale juz na pozyczonym komputerze w tej samej sytuacji internet dziala.

Wynika z tego ze wina lezy po stronie Twojej karty WiFi...

Byc moze cos jest zle poustawiane , albo cos ze sterownikami. Sprobuj sciagnac nowe sterowniki z netu. Odinstaluj karte i zainstaluj ja na nowo z nowymi sterownikami.

Czy mozesz pingowac AP ze swojego komputera? Jesli tak, to sprawdz czy mozesz pingowac adres routera i inny komputer w sieci LAN
  • REKLAMA
  • #5 4061480
    sadzik
    Poziom 11  
    no ja uzywam zwykłej kartty sieciowej ETHERNET przez którą łącze się LANem z AP....a ten poprzez WiFi z routerem...

i w taki sposób moge sie spokojnie logować na router, pingować go...i takie tam..więc pewnie coś jest w ustawieniach AP zmieszane...tylko co pytanie :)
  • #6 4061557
    Slawi
    Poziom 20  
    A AP jest ustawiony w trybie Client Mode? Zdaje sie ze jest ale wole sie upewnic :)
  • #7 4061823
    sadzik
    Poziom 11  
    jest ustawiony jako: Station-Infrastructure
  • REKLAMA
  • #8 4061950
    Slawi
    Poziom 20  
    nie znam tego AP ale czy nie masz tam funkcji gdzie masz do wyboru tryby pracy: AP/ AP Klient/ Bridge/ Repeater oraz WDS (Wireless Distributed System)?

To powinno byc w Besic Setting-> Wreless Setting i tam masz Mode...

------------------------

Wlasnie zucilem okiem na manuala- wyglada ze jest ok... nie mam pomyslu.. jesli masz dostep do sieci (routera) to i internet powinien byc.

Sprobuj w przegladarke wpisac nie adres www tylko adres IP np ten: 64.233.167.147

moze cos z DNSami?
  • #9 4062880
    sadzik
    Poziom 11  
    ale jakby to był problem DNSow
    to GG powinno chyba działac nie?
  • #10 4067306
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    AP ma być w trybie Client i ma mieć wyłączony serwer DHCP.

Dla pewności podaj wynik polecenia ipconfig /all.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy podziału łącza Neostrada za pomocą routera EDIMAX AP-7084gA z modemem oraz Access Pointów PLANET WAP-4033. Internet działa poprawnie po kablu LAN, natomiast po WiFi brak dostępu do internetu mimo połączenia między routerem a AP i możliwości pingowania. DHCP jest wyłączone zarówno na routerze, jak i AP. Karta sieciowa w komputerze jest ustawiona na automatyczne pobieranie adresu IP, a AP ma statyczny adres IP z tej samej podsieci. Podejrzenie padło na konfigurację AP, który jest ustawiony w trybie Station-Infrastructure (tryb klienta). Dyskutowano o możliwych problemach z maską podsieci, trybami pracy AP (AP, Client, Bridge, Repeater, WDS) oraz o potencjalnych problemach z DNS, które jednak zostały wykluczone, ponieważ inne usługi sieciowe (np. komunikator GG) działają. Sugerowano sprawdzenie konfiguracji DHCP, trybu pracy AP oraz wynik polecenia ipconfig /all w celu diagnozy. Problem najprawdopodobniej leży po stronie konfiguracji Access Pointa PLANET WAP-4033.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA