logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha CDX-910 – narastający szum, trzaski i przeskakiwanie ścieżek podczas odtwarzania

Slawexsdz 08 Lip 2007 12:20 1200 7
REKLAMA
  • #1 4061410
    Slawexsdz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam wielki problem, gdyż padł mi cd player. Sprawa wygląda tak: przez kilka pierwszych sekund wszystko jest ok, ale później pojawia się przerywany szum, który szybko narasta. Zamienia się on następnie w trzaski i po chwili odtwarzacz łapie inną ścieżkę lub perzeskakuje o kilkanaście sekund do przodu. Proszę o pomoc, gdyż nie stać mnie teraz na wydatek kilkuset złotych za naprawę. Co może być przyczyną?

Mój cd to Yamaha CDX-910
  • REKLAMA
  • #2 4061503
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    pierwszy krok to oczywiscie czyszczenie lasera jezeli nie pomoze to nie wiem co dalej niech inni sie wypowiadaja
  • REKLAMA
  • #3 4062530
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Wyczyścić laser, sprzwdzić czy napięcie zasilania jest prawidłowe i stabilne. Jeżeli wszystko ok, laser wyczyszczony a problema nadal występuje to laser do wymiany.
  • #4 4063457
    Slawexsdz
    Poziom 10  
    A co odpowiada za ustawienie lasera na prowadnicy? Chodzi mi o to, czy informacja o położeniu są przekazywane z lasera, czy jest jeszcze inny układ?
  • #5 4064090
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2052
    Witam,
    Zgadzam sie z poprzednikami to raczej problem lasera ale nie do konca. Ten szum jak sadze to szum cyfrowy, wyglada jakby laser nie ogniskowal sie dobrze na sciezce i lapie przypadkowe dane = cyfrowy szum. Brak ogniskowania moze byc spowodowany zabrudzeniam lasera, jego uszkodzeniam albo wadliwym zasilaniem, niekoniecznie samego lasera, sprawdz napiecia w zasilaczu, elektrolity czy nie spuchly/wyschly itp. pomierz co sie da i porownaj z serwisowka.
    Sprawdz napiecie zasilania w stanie jalowym i podczas pracy i proby odczytu. Przeczysc delikatnie prowadnice lasera, nie zaskodzi je delikatnie przesmarowac.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4064502
    Slawexsdz
    Poziom 10  
    Ja tam się nie znam aż tak dobrze ale wymieniłem gumkę łączącą prowadnicę z silnikiem. Pomogło na 2-3 godziny. Może coś z mechanizmem?
  • #7 4064714
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    zobacz czy moze cos sie zacina czy cos takiego , nasmaruj smarem zebatki prowadnice itp chociaz nie smaruj gumki :D
  • REKLAMA
  • #8 4065329
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    rafal8916 napisał:
    sprzwdzić czy napięcie zasilania jest prawidłowe i stabilne.

Nadal aktualne. Sprawdż te napięcia, możliwe że jedno z nich jest zaniżone lub niestabilne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z odtwarzaczem CD Yamaha CDX-910 objawia się narastającym szumem cyfrowym, trzaskami oraz przeskakiwaniem ścieżek podczas odtwarzania. Przyczyną może być zabrudzony lub uszkodzony laser, który nieprawidłowo ogniskuje wiązkę na ścieżce płyty, co skutkuje błędnym odczytem danych. Zalecane jest najpierw dokładne wyczyszczenie lasera oraz sprawdzenie stabilności i wartości napięć zasilania, w tym kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu. Uszkodzenia mechaniczne, takie jak zużyta gumka łącząca prowadnicę lasera z silnikiem lub zacinające się elementy mechanizmu, również mogą powodować opisane objawy. Warto delikatnie oczyścić i nasmarować prowadnice lasera (z wyłączeniem gumek) oraz zweryfikować poprawność działania układów sterujących pozycjonowaniem lasera. W przypadku braku poprawy po czyszczeniu i kontroli zasilania, konieczna może być wymiana lasera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA