logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart komputera po włożeniu płyty CD - zasilacz 350W, karta TV, BIOS RAID

spidey 08 Lip 2007 13:06 2493 8
REKLAMA
  • #1 4061582
    spidey
    Poziom 10  
    Mam taki problem, po włozeniu plyty CD do nagrywarki komp mi sie restartuje i nie odpali sie dopoki nie wyciagne plyty:/ Problem zaczął sie poajwiac od kiedy zamontowałem karte TV. Dodatkowo w biosie podczas odpalania pojewia sie komunikat "no RAID" oraz zólty napis o mozliwosci instalowania partycji linuxowej. Zasilacz chyba nie wyrabia ale moze ktos ma inne pomysły to piszcie.

Intel Celeron D 346,
    ASRock 775Dual-VSTA
    1024 MB (DDR2-533 DDR2 SDRAM)
    RADEON X550 Secondary (256 MB)
    SAMSUNG SP2504C (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
    TSSTcorp CD/DVDW SH-S182D
    Leadtek WinFast TV2000 XP Expert (PAL)
    Zasilacz 350W
  • REKLAMA
  • #2 4061598
    m.marcinkowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Komputer resetuje się pod windowsem, czy w trakcie odpalania systemu, lub bootowania)
  • #3 4061701
    spidey
    Poziom 10  
    wkladam plyte on sie restartuje, a pozniej sie nie moze odpalic, tak jakby sie cały czas pozniej restartował przed odpaleniem ekranu z biosu. Dopieor jak wyjme plyte odpala sie normalnie
  • REKLAMA
  • #4 4061781
    Creapi
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Radze jak najszybciej wymienic zasilacz na coś markowego. Chieftec, Tagan, ostatecznie IBOX 400W z 12cm wiatrakiem [ten model jest niedrogi i bardzo dobry]. Resety powoduje silnik napedu który przy starcie płyt bierze najwiecej pradu. To oznacza ze zasilacz pracuje na granicy wydolności i od tej pory to juz nie znasz dnia ani godziny kiedy sie spali.
    Jesli bedziesz miał duzo szczescia to stracisz sie tylko zasilacz i napedy jesli mniej....
  • REKLAMA
  • #5 4065001
    Murdoc84
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    A mi sie wydaje ze naped moze robic zwarcie.

Jezeli masz jakis inny naped to podlacz i sprawdz czy wtedy sie wylaczy, podejrzewam ze nie.

Wiem ze kiedys z Lite-ONami byly takie problemy.

A taki PS odemnie (nigdy nie bylem przekonany do Samsungow ;P moze dla tego ze czesto moiwie sie na nie Szajsungi albo Shitsungi :)
  • #6 4065041
    Creapi
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Sory Murdoc84 ale piszesz bzdury. Jak żyję nigdy nie spotkałem się z przypadkiem zwarcia w napędzie. Może dlatego, że jest to konstrukcyjnie niemożliwe. No chyba że mówisz o tej serii liteonów z wrzesnia 1923 roku do których ktoś nasypał spinaczy biurowych.
  • REKLAMA
  • #7 4065202
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7095652
    darian_
    Poziom 2  
    Witam :-)

Wydaje mi się, że znalazłęm przyczynę tych resetów. Sam szukałem wytłumaczenia bo znalazłem się w takiej samej sytuacji co kolega powyżej. Również nagrywarka LG i również problemy zaczęły się po reinstalacji systemu XP. Zakupiłme dzisiaj nawet zasilacz ale problem występował nadal! Muszę przyznać, że zasugerowałem się kolegami - elektonikami chociaż sam bardziej stawiam w takich sytuacjach na software. No cóż - uległem. Przyniosłem zasilacz i sprawa wygląda tak samo jak przed. Inna sprawa, któa mnie niepokoi to fakt że na zasilaczu mam napięcie. Ale moim zdaniem to normalne bo mam nieuziemione gniazdo w ścianie. Sądzę tak dlatego, że mam obecnie 4 zasilacze po ręką i każdy kopie! Podejrzewałem zepsuty zasilacz między innymi przez to przebicie na masę jednak z całym szacunkiem dla kolegów elektroników muszę przyznać, że to nie on był powodem resetów. Panowie. Dzięki temu, że wykonałęm czynność, którą nasunął mi przedmówca mam wrażenie że problem ustapił :) Otórz odinstalowałem napęd DVD w sprzęcie i pozwoliłem by windos zainstalowałgo ponownie... no i problemy się skończyły... Dodam, że kiedyś zainstalowałem nowy BIOS do DVD a potem była reinstalacja systemu. Podejrzewam, że wyszłą tu jakaś niezgodność. Trzeba dodać że BIOS po reinstalacji windows pozostaje nowy. Drugi pomysł jaki mi do głowy przychodzi to podejrzewałbym uszkodzenie sterownika przez wirusa (taki powód wydaje mi się bardzo prawdopodobny). Jeszcze inny powód może być taki, że po reinstalacji windowsa zostały zmianione litery napędów. Windows to dziwny system i może być tak, że coś tutaj mu nie pasuje. Reasumując nagrywarka LG powróciłą do swojej świetności...
  • #9 7095733
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witam.
    Knontynując myśl kolegi Darian_a przyznaję,że Win jest bardzo pamiętliwy jeśli chodzi o dyski. Miałem kiedyś taki przypadek, że dotarł do mnie komp na którym nie chciał chodzić napęd CD-RW a sprawa była prosta, bo jak się okazało wcześniej był tam podpięty dysk z dwoma partycjami i Win sobie to zapamiętał, nie zgadzały mu się literki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że komputer restartuje się po włożeniu płyty CD do nagrywarki i nie uruchamia się dopóki płyta nie zostanie wyjęta. Problem pojawił się po zamontowaniu karty TV. W BIOS-ie pojawia się komunikat "no RAID" oraz informacja o możliwości instalacji partycji linuxowej. Podejrzewa się niewystarczającą moc zasilacza 350W, który może nie sprostać chwilowemu poborowi prądu przez silnik napędu podczas startu płyty. Zalecana jest wymiana zasilacza na markowy model o wyższej mocy (np. Chieftec, Tagan, IBOX 400W). Inna hipoteza dotyczy zwarcia w napędzie, jednak jest ona kwestionowana jako mało prawdopodobna. Dodatkowo, problemy mogą mieć podłoże programowe – system Windows może mieć zapamiętane nieprawidłowe konfiguracje dysków i napędów, co powoduje konflikty i resetowanie się komputera. Rozwiązaniem może być odinstalowanie i ponowna instalacja sterowników napędu lub zmiana konfiguracji dysków w systemie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA