logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować TomTom na Nokia N95 z wbudowanym GPS?

wirus1 08 Lip 2007 15:10 84147 24
REKLAMA
  • #1 4062015
    wirus1
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam !!!

Widziałem na własne oczy n95 w której działał tomtom z wewnętrznym. Ma ktoś może wersje która współpracuje z wewnętrznym modułem. Jak to zrobić aby to działało. Widziałem to u kolesia który przywozi mi towar, wgrali mu to gdzieś w komisie w Bydgoszczy za 20zł więc wiem że jest to możliwe.
  • REKLAMA
  • #2 4062069
    -=krakadzil=-
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Faktycznie, poprzednie wersje przeznaczone na S60 v3 obsługiwały tylko zewnętrzne odbiorniki, pierwszym programem był Route66 Mobile 7 - 7.3.468.

Natomiast jeżeli chodzi o tomtom'a, w tej chwili działa u mnie program opisany w ten sposób:

TomTom.Mobile.v6.02.S60v3.SymbianOS9.1

proponuje google.pl i tomtom n95
  • #3 4062085
    wirus1
    Poziom 19  
    No właśnie mam dokładnie ten program ale u mnie nie chce działać. Można wybrać tylko zewnętrzne odbiorniki gps. Co z tym zrobić aby działało?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4062130
    wirus1
    Poziom 19  
    Niestety nie znalazłem tam odpowiedzi aby działał z wewnętrznym modułem gps.
  • #6 4062139
    -=krakadzil=-
    Poziom 14  
    Tylko legalna wersja aktualizowane przez tthome obsługuje w tej chwili wewnetrzny GPS - ale spokojnie na dniach nowa wersja.
  • #7 4062146
    wirus1
    Poziom 19  
    Skoro wgrali mu to za 20zł to chyba była kraczona wersja, ale skoro tak to może nawet kupie oryginał.
  • Pomocny post
    #8 4062160
    -=krakadzil=-
    Poziom 14  
    poszukaj dobrze w googlach na "gsminida" lub "forum gsmhosting com" są z witaminkami lub same aktualizajce - pamietaj jeszcze ze musisz miec certyfikat na swoje imei w n95, to znaczy "zarjestrowac instalke pod własny tel."
  • #9 4062182
    wirus1
    Poziom 19  
    Mam ten program TomTom.Mobile.v6.02.S60v3.SymbianOS9.1 zainstalowałem go wgrałem mapy tylko dochodzi do wyboru odbiornika gps a tam tylko zewnętrzne, jak wybiorę zewnętrzny to jest brak urządzenia gps! O co chodzi z tą rejestracją jak to zrobić?
  • #10 4062983
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    wirus1 napisał:
    Witam !!!

Widziałem na własne oczy n95 w której działał tomtom z wewnętrznym. Ma ktoś może wersje która współpracuje z wewnętrznym modułem. Jak to zrobić aby to działało. Widziałem to u kolesia który przywozi mi towar, wgrali mu to gdzieś w komisie w Bydgoszczy za 20zł więc wiem że jest to możliwe.

Hmm.... no ja jestem z Bygoszczy i moge zrobić TT na N95 ale nie za 20zł. Zgadza się ze TT jest kraczony, dodam tylko tyle ze sam sobie cracka zrobiłem. Jak ktos chce to moge mu zrobić TT ale za 1xxzł. Dodam że (i to mnie zastanawia dlaczego) nie na każdej N95 udaje mi się zrobić TT mimo że procedure stosuje taka samą. Zrobiłem 3 szt, na jednej nie poszło.
  • #11 4065692
    wirus1
    Poziom 19  
    A może udostępnił byś sposób dla kolegów z elektrody lub chociaż dla serwisantów, a nie tak za wszystko kasować :D

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

Zna ktoś może już sposób jak to zrobić?
  • #12 4066914
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    hmm....powiem tak. Jest pare osub na forum które poznały sposub na TT w N95. Maja wysoki status i szacunek na elce, i wiedzą ze jak klikną to im napewno pomogę bo na tym to polega. A nie zamieszczan\m szczegułowej instrukcji ponieważ:
    ciężko u mnie z czasem by ją wystukać, pozatym jak jakiś JEB..NY 5-CIO ZŁOTÓWKOWIEC ma problem to pisze na elce - błaga o pomoc, a ja swoja prace szanuje. Jedyne co moge zrobić to podac link do specjalistycznego for
    http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?t=8478
  • #13 4092922
    arte777
    Poziom 2  
    Witam poszukujących tematu N95 wewnętrzny gps też posiadam n95 zakupioną w anglii w sieci vodafon szukałem po forach i znalazłem coś takiego:

. Open for the file Explorer, and you navigate navigator to the file
    2. Delete the file navigator
    3. Start TomTom NAVIGATOR 6
    4. Select after request of other NMEA government inspection department receivers
    5. Adjust 4800 as government inspection department Baud rate
    6. Select Internal AGPS NMEA
    7. Now you selected the internal government inspection department receiver of your mobile phone and to know TomTom NAVIGATOR 6 to use

próbowałem u siebie ale w dalszym ciągu mi woła zewnętrzny odbiornik wiem jednak że niektóre modele można w ten sposób zrobić. Jak komuś się to uda niech się podzieli na forum a nie odsyła do forum innego na którym są tylko pytania bez sęsownych odpowiedzi. Pozdro.
  • #14 4093907
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    arte777 napisał:
    Witam poszukujących tematu N95 wewnętrzny gps też posiadam n95 zakupioną w anglii w sieci vodafon szukałem po forach i znalazłem coś takiego:

. Open for the file Explorer, and you navigate navigator to the file
    2. Delete the file navigator
    3. Start TomTom NAVIGATOR 6
    4. Select after request of other NMEA government inspection department receivers
    5. Adjust 4800 as government inspection department Baud rate
    6. Select Internal AGPS NMEA
    7. Now you selected the internal government inspection department receiver of your mobile phone and to know TomTom NAVIGATOR 6 to use

próbowałem u siebie ale w dalszym ciągu mi woła zewnętrzny odbiornik wiem jednak że niektóre modele można w ten sposób zrobić. Jak komuś się to uda niech się podzieli na forum a nie odsyła do forum innego na którym są tylko pytania bez sęsownych odpowiedzi. Pozdro.

Kolego dobrze kombinujesz. Podejżewam że masz złą witaminkę, albo nieodpowiednią instalke navigatora.
    Jest jednak ale .... tel z Vodafon. Miałem 3szt N95(z Vodafon) na 2 udało mi się TT ciachnąc a nestety jedna sztuka nie i niewiewm dlaczego.
    Ps. dobrze szukaj a zrobisz TT w N95. Siedziałem 2 tyg - dzień i noc nim udało mi się 1st raz.
  • REKLAMA
  • #15 4096363
    $ mISTRZ $
    Poziom 2  
    Arte777- jaki plik trzeba usunąć (chodzi mi otę instrukcję)??? Z góry dzięki. Oto mój email mateuszw30(_at_)wp.pl
  • #16 4096411
    arte777
    Poziom 2  
    Nie wiem cały czas próbuję niestety zawsze tak jest na początku dopuki ktoś nie nadpisze vitaminki no cóż takie życie.
  • #17 4096543
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    witaminka jest napisana, ale niestety nie jest dostepna za free, Może za jakiś miesiąc edzie darmowa. No w sumie można ją sciągnąć z torrentgigs - niepubliczna strona z torentami
    Ps. Czemu wszyscy się uparli na Tomtom? Ma najsłabsze pokrycie polski. A i moja ostatnia podpowiedz, NaviExpert - działa bez problemów z wbudowanym gps-em N95
  • #18 4098290
    arte777
    Poziom 2  
    Może i ma najsłabsze pokrycie Polski ale ma przyjazny interfejs i nie trzeba się łączyć z netem. A mi na polsce nie zależy bo mieszkam i pracuję w Angli. A tak nawiasem mówiąc jak masz jakąś wiedzę jak nie chcesz się nią podzielić na forum wiele osób było by Ci za to wdzięcznych ale to chyba taki charakter -SAM NIE ZJEM I DRUGIEMU NIE DAM- NIESTETY w ten sposób nie zmienimy się jako Polacy z przykrością to piszę bo jestem i czuje się Polakiem. Ale jeszcze wszystko przed Tobą. PINIU :-) a prosilem tylko Cię o info o pliku ale j jestem cierpliwy i sobie poczekam tak jak i inni a wcześniej czy później pojawi się info na ten temat Pozdro.
  • #19 4106650
    $ mISTRZ $
    Poziom 2  
    Popieram wypowiedź arte777. poczekam wspólnie z innymi użytkownikami na TT, a ztobą to bedzie pewnie taka prawda że guzik wiesz na temat jak to zrobić!!!!! Wymiśliłeś sobie że potrafisz to zrobić, jak byś potrafił to bys powiedział, a gó... wiesz na ten temat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #20 4106708
    mmaryan
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    dobra kłótliwe bestie.. jaeśli ktos z was sie orjetuje jak odpalic tomtom 6 na nokii 7710 (s90) to byłbym wdzięczny bo nie wiem czy jest to wogóle możliwe a szukam już tydzień.. pozdr
  • #22 4145276
    wirus1
    Poziom 19  
    Czy ruszyło się już coś w tym temacie? Jest już wersja tomtoma która obsługuje wbudowany gps z N95
  • #23 4152371
    longer7
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Z tego co wiem to w czwartym kwartale tego roku ma wyjść wersja TT7,która będzie kompatybilna z N95,gdzieś na stronie symbianOS.pl widziałem nawet krótki film z prezentacją tej wersji na N95,więc trzeba poczekać.
    Jak będzie dostępna to odezwę sie w tym temacie.
  • #24 4309369
    mdawidm
    Poziom 13  
    Odświeżam temat... gdyz stałem się posiadaczem nokii n95.
    Nadal nikt nie wie/nie pomoże w sprawie tom toma i wewnętrznego gpsu?

Dodano po 19 [minuty]:

Dodam jeszcze, że coś nie chce mi się wierzyć w to, że kolega potrafi użyć TT z wbudowanym gps... Tutaj pozwole wkleić sobie link do forum gsmhosting...
    http://www.gsmhosting.com/vbb/showthread.php?t=438034&highlight=n95+gps
  • #25 4310910
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    A ja bym ten temat całkiem zamknął - mapy się kupuje a nie szuka "witamin". Kupisz to producent gwarantuje wsparcie.

Zapamiętajcie jedno : nic nikomu się na forum nie należy :!:
    Każdy pomaga tak jak uważa za słuszne - roszczeniowy charakter wypowiedzi zostawcie dla rodziny :!:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji i uruchomienia oprogramowania TomTom na telefonie Nokia N95 z wykorzystaniem wbudowanego modułu GPS. Wcześniejsze wersje TomTom przeznaczone na platformę S60 v3 obsługiwały jedynie zewnętrzne odbiorniki GPS. Obecnie dostępna wersja TomTom.Mobile.v6.02.S60v3.SymbianOS9.1 nie pozwala na wybór wewnętrznego GPS, a jedynie zewnętrznego, który jednak nie jest wykrywany. Legalna wersja oprogramowania aktualizowana przez TomTom Home ma wspierać wbudowany GPS, lecz jest droższa i wymaga rejestracji instalacji pod IMEI telefonu (tzw. certyfikat). W sieci krążą wersje nieoficjalne ("kraczone"), które można zainstalować, ale ich działanie jest niestabilne i nie zawsze skuteczne na wszystkich egzemplarzach N95, zwłaszcza z brandem Vodafone. Użytkownicy wskazują na konieczność posiadania odpowiedniej "witaminiki" (patcha) do oprogramowania oraz usunięcia określonych plików, jednak szczegóły tych procedur są trudne do uzyskania i często nieudostępniane publicznie. Wspomniano także o nadchodzącej wersji TomTom 7, która ma natywnie wspierać wbudowany GPS w N95. Alternatywnie polecany jest program NaviExpert, który działa bez problemów z wbudowanym modułem GPS. Ogólnie temat jest skomplikowany ze względu na ograniczenia oprogramowania, konieczność legalnej rejestracji oraz brak oficjalnych, łatwo dostępnych instrukcji konfiguracji TomTom z wewnętrznym GPS w N95.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA