logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP – monitor przechodzi w czuwanie po starcie, podejrzenie złośliwej aplikacji

bursta 08 Lip 2007 17:18 4065 14
REKLAMA
  • #1 4062390
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Witam
    Borykam się ostatnio z dziwnym problemem, mam podejrzenie że to wirus ale do rzeczy. Po uruchomieniu Win XP włącza mi się albo wygaszacz albo jakaś aplikacja - podejrzewam złośliwa - wyłącza monitor do stanu czuwania. Jakikolwiek ruch myszką lub naciśnięcie klawisza włącza monitor. Podejrzewałem kartę graficzną (GeForce2) ale wymiana na inną (Ati Rage 3D) nic nie zmieniła. Pozostaje więc jakiś błąd w systemie lub złośliwa aplikacja. Czy ktoś już coś podobnego spotkał? Nie chcę formatować narazie systemu, chcę dopaść drania ;-) który to robi.
    Pozdrawiam miło :-)

P.S.
    Uprzedzę odpowiedzi: skanowanie antywirusowe nic nie dało, zastosowałem kilka antyspyware - też bez rezultatów. Rejestr uporządkowany. Nie wiem co jeszcze można zdziałać.
    Jeszcze jedno: czas pracy systemu - ok. 2s, potem następuje wygaszanie ekrranu
  • REKLAMA
  • #2 4062431
    ab_elektronik
    Poziom 12  
    włącz menadżera zadań (ctrl+alt+del) i tam popatrz na uruchomione procesy. zobacz stan zajętości procesora i spróbuj zamykać procesy które dziwnie zajmują pracę komputera. Jeśli po zamknięciu jakiegoś procesu wszystko wróciło ci do normy w googlach wpisz nazwę tego procesu i uzyskasz informację czy jest to wirus, trojan czy jakaś inna cholera
  • #3 4062436
    bursta
    Poziom 27  
    Wspominałem już wyżej - wszystko sprawdzone, żadnych dziwnych i zbędnych procesów nie mam. Tylko aplikacje systemowe. Menadżer zadań, process explorer i inne nic nie znajdują. Mało tego - pliki systemowe sprawdzone, zmian brak.

P.S.
    Dorzucam screen z procesów:
    Windows XP – monitor przechodzi w czuwanie po starcie, podejrzenie złośliwej aplikacji
  • REKLAMA
  • #4 4064075
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4064707
    bursta
    Poziom 27  
    Log moim zdaniem czysty:

Coraz bliższy jestem sformatowania C, ciężko dorwać winowajcę. :cry:
    Pozdrawiam
  • #6 4064818
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4064847
    bursta
    Poziom 27  
    Avast- chyba żartujesz, używam Symanteca od lat, zarówno Antywirusa jak i Firewall-a i nie mam zamiaru nic zmieniać. Ponadto mówiłem już o przeskanowaniu systemu różnymi progsami - wszędzie czysto.
    Najprawdopodobniej uszkodził się jakiś plik systemowy, będzie format i tyle.
    Pozdrawiam
  • #8 4064874
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4064903
    bursta
    Poziom 27  
    Jaką pomoc oferujesz? Zainstalować Avasta? Toż to ma dziury większe niż w serze szwajcarskim. Ponadto - powinieneś wiedzieć, że nie instaluje się jednocześnie dwóch programów antywirusowych. Nie jestem laikiem - owszem pomocy oczekuję, ale fachowej a nie rady wklej log i pewnie na tym się skończy. Logi sam czytam poprawnie. Interesuje mnie bardziej czy już ktoś spotkał się z takim przypadkiem a nie rozwlekanie tego w nieskończoność. Postawienie systemu w pełni sprawnego zajmie mniej niż godzinę i nie mam zamiaru wałkować tematu w nieskończoność.
    Bez urazy - pozdrawiam
  • #10 4064939
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    Więcej luzu Panowie! Podstawowe pytanie - Windows z SP2 czy bez, zainstalowane aktualizacje czy nie itp, itd.
    Co do antywirusów, sam nieraz zaczynam od deinstalacji rasowych zamulaczy rozpracowanych przez piratów jakim jest Norton. Nikt nie każe Ci na zawsze rezygnować z tego programu, jeżeli lubisz, Twoja sprawa. Inną sprawą jest Avast - zabawka udająca antywirus. Proponuję triala NOD-a, bardzo dobry program, działa w trybie awaryjnym Windows, jest bardzo skuteczny. Nie ma idealnych programów, Norton ,Kaspersky 6 i inne miały luki, pamiętam aferę z Kasperkim, kiedy po odkryciu luk najpierw powiadomiono media, zapominając powiadomić autora o wadach programu.
    Proponuję na czas diagnozowania problemu zainstalować NOD-a + np. Zone Alarm. Reinstalacja systemu to ogłoszenie klęski, tak postępują tylko lamerzy, który niczego się nie nauczą, oprócz format C:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4064964
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    A nie masz włączonej opcji wyłączaj monitor po x minutach? To by pasowało do objawów :)
  • #12 4064983
    bursta
    Poziom 27  
    jeśli by to były minuty - to wszystko jasne, rzecz dotyczy 2 s max.

md:!:
    Twoja porada też nie wnosi wiele fachowosci, nie obraź się ale NOD i Zone Alarm to zabawki dla przedszkolaków. Symanteca używam od lat i bzdurą jest twierdzenie o zamulaniu systemu. Jesli kochasz bezpieczeństwo to i coś w zamian musisz dać. Nie ma za darmo bezpiecznego systemu bez uzycia zasobów. W tym temacie (wyższości innych antywirusów nad Nortonem) EOT.
    Co do lamerstwa - jak myślisz dlaczego ten temat nie jest jeszcze zamknięty?
    Pozdrawiam serdecznie
  • #13 4065013
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4065039
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    Ja się nie obrażam, ja sugeruję właściwe rozwiązanie - zastosowanie innego antywirusa niż ten, który jest aktualnie zainstalowany. Inną sprawą jest, że nie doceniasz NOD-a, a rozwiązanie, które podałem traktuję jako tymczasowe, ale widać Ty rutyniarz jesteś, nie takie rzeczy widziałeś i nie dasz się przekonać, bo lepiej format zapuścić niż odinstalować ukochanego Nortona na pól dnia.
    Dla mnie sprawa jest jasna, problem masz Ty, ja sugeruję sposób na systemowe działanie poprzez wykluczanie kolejnych możliwych przyczyn, a ponieważ nie podajesz wszystkich konkretnych informacji, trudno jest jednoznacznie zdiagnozować usterkę. Piszesz, że system działa 2 sekundy i jednocześnie masz wgląd w uruchomione procesy - dla mnie to dziwne, bo 2 sekundy, to czas po jakim system się resetuje w przypadku np. uszkodzenia przez wirusy pliku useinit.exe - za mało, by uruchomić menadżera urządzeń, regedit lub coś innego.
  • #15 4065040
    bursta
    Poziom 27  
    No właśnie, tak zrobiłem. Wielkie podziękowania dla madart - naprowadził mnie na trop. Sprawa się wyjaśniła:
    W Wygaszaczu ekranu\Zasilanie\Wyłącz monitor - zawsze najmniejsza jednostką jest 1 min. Wcześniej sprawdziłem standardowym spojrzeniem i nie zwróciłem uwagi iż nie jest to 1 min. a czysty wpis - bez żadnego nominału. Nie wiem skąd się wzięła taka opcja gdyż w żadnym XP nie ma takiej opcji, a najmniejsza jednostką jest 1 min. Po ustawieniu na 1 godz. sytuacja wróciła do normy. Dziękuję za pomoc madart :-).
    Pozdrawiam serdecznie wszystkich

Tak dla ścisłości - dopowiem co nieco dla md:!:
    Można pominąć problem wygaszania ruszając cały czas myszką a podpowiedzi jak widzisz nie szły w tym kierunku co trzeba.
    Pozdrawiam serdecznie i jak wcześniej powiedziałem - bez urazy ;-)
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył systemu Windows XP, gdzie po starcie komputer natychmiast przechodził w stan czuwania monitora (wygaszacz lub wyłączanie monitora po około 2 sekundach). Podejrzenia padły na złośliwe oprogramowanie, jednak skany antywirusowe (Symantec, Avast, SuperAntiSpyware, Spybot, Ad-Aware) oraz narzędzia do wykrywania rootkitów (GMER) nie wykazały infekcji. Sprawdzono procesy systemowe i pliki systemowe, nie stwierdzając nieprawidłowości. Wymiana karty graficznej (GeForce2 na ATI Rage 3D) nie rozwiązała problemu. Ostatecznie przyczyną okazała się błędna konfiguracja ustawień zasilania i wygaszacza ekranu – w rejestrze znajdował się wpis wyłączający monitor bez określonego czasu (mniej niż 1 minuta, co jest niestandardowe dla Windows XP). Po ustawieniu wyłączania monitora na 1 godzinę problem ustąpił. Dyskusja zawierała także sugestie dotyczące użycia różnych programów antywirusowych i firewalli oraz wymianę opinii na temat ich skuteczności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA