logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG FLATRON f900b – jaki model układu scalonego zastosowano w przetwornicy?

dimith 09 Lip 2007 19:04 1811 7
REKLAMA
  • #1 4065617
    dimith
    Poziom 10  
    Hej, potrzebuję nazwę układu scalonego przetwornicy, układ jest rozerwany. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 4066619
    Rendek
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Jeśli 8-mio nóżkowy, to-KA3842B
  • REKLAMA
  • #3 4214635
    Grzegorz J
    Poziom 12  
    mam taki monitor tylko z innym problemem, mianowicie przetwornica staruje ale nie startuje wysokie (hot jest dobry nie ma zwarcia, trafo tez mierzyłem rezystancje) słychać po załączeniu jak pracują cewki odchylania i sie wyłączają i tak cały czas cyklicznie się to powtarza.
    Proszę o jakąś podpowiedź w tej sprawie dziękuję
  • #4 4215242
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6880
    Ten monitor jest na chasis CA-130
    - sprawdz Q833 J306 (+ zener i dławik w jego obwodzie) oraz
    Hota Q801= 2SC5589
    *Hot musi byc org. z innymi chodzi cięzko lub wcale
    gdy uszkodz. wymień kondek WN w jego kolektorze
  • #5 4216938
    Grzegorz J
    Poziom 12  
    sprawdziłem Q833 J306 i jest dobry. sprawdziłem tą zenerke przy nim i okazało się że jest niesprawna. dałem nową zenerke i monitor odpalił zapaliła się zielona dioda. słychać już jak pracuje odchylanie bez przerwy. ale niestety nie mam żadnego obrazu na ekranie (ciemno :( ). sprawdziłem czy jest wysokie na fajce odłączajac ją i na chwilke dałem do sieci i zaczęly iskry przeskakiwac z fajki na kineskop wiec wysokie się tam pojawia.
    Moze być częsciowo trafo uszkodzone ? tzn nie ma zazenia na kineskopie?
    moze to byc jeszcze wina hota i tych kondesnatorów o których wspominałeś wcześnie ?
    prosze o dalszą pomoc
    dzięki
  • REKLAMA
  • #6 4225728
    Andmit
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Na trafie są trzy pokrętła:dwa do ostrości i jeden(ten na dole)od jasności -sprawdź czy nie jest skręcony na min. Czy masz podłączony do kompa kabel wejścia wideo - spróbuj odłączyć ,na ekranie powinien być prostokąt pływający z napisem "no signal".
  • REKLAMA
  • #7 4225991
    Grzegorz J
    Poziom 12  
    w pierwszej kolejności kręciłem potencjometrami na trafie -tez myślałem ze to jest to (znam sie co nieco na monitorach), ale niestety żadnego rezultatu. do kompa tez podłączałem i nic (powinien tez chodzic bez-ekran kontrolny).
    po załączeniu monitora w ciemnym pomieszczeniu widac jak sie świeci w szyjce kineskopu wiec kineskop nie jest stłuczony i napięcie na pinach lampy crt sie pojawia. lecz obrazu nie ma. Podejrzewam ze moze cos jeszcze być z układem odpowiedzialnym za obraz wideo (chociazby tory RGB lub scalak który generuje te całe napisy). wiec jak to sprawdzić?? odchylanie jest bo słychac jak te cewki pracują zresztą by była albo pionowa albo pozioma linia na ekranie (lub kropka hehe)

Proszę o pomoc
  • #8 4226335
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6880
    W tych monitorach (zaleznie od modelu był albo na ch. CA-130/ lub CA-114/ czasem CA-122 ) odch. poziome jest rozdzielone:
    - trafo =fbt -T701wytwarza WN (nap.anodowe,ostrosc..))- tam czesto padaL Q704 (7N60)--
    - odch poziome to czoper Q833 , trafo.T801 i HOT - Q801 + elementy

Dokonaj pomiarów na płytce kineskopu i zapodaj.
    czy jest tam np. IC 302 (LM1246DD))
    *bez tego nic Tobie nie podpowiemy
    Napisz jaki masz model np. FB990G-UL?

p.s
    rys jak otwierac tył w monitorach (LG)
    LG FLATRON f900b – jaki model układu scalonego zastosowano w przetwornicy?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej monitora LG FLATRON f900b poruszono problem uszkodzonego układu scalonego przetwornicy. Wskazano, że jeśli układ ma 8 nóżek, to jest to KA3842B. Monitor oparty jest na chassis CA-130, gdzie istotne elementy to tranzystory Q833 (J306), Q801 (2SC5589, HOT) oraz zenerka i dławik w obwodzie Q833. Uszkodzona zenerka została wymieniona, co pozwoliło na uruchomienie odchylania, jednak obraz nadal nie pojawia się na ekranie mimo obecności wysokiego napięcia na kineskopie. Sugerowano sprawdzenie potencjometrów na transformatorze (trafo) odpowiedzialnych za ostrość i jasność oraz obecność sygnału wideo. Wskazano również na możliwość uszkodzenia torów RGB lub układu generującego sygnał wideo, np. scalaka IC302 (LM1246DD). Omówiono budowę odchylania poziomego, gdzie ważne są elementy takie jak trafo FBT (T701), tranzystor Q704 (7N60), chopper Q833, trafo T801 i HOT Q801. Podano link do schematu otwierania tyłu monitora LG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA