logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz do głośników 450W 8Ω, budżet 300zł, alternatywa dla Technics SU-V2A

przemek_sbs2k 09 Lip 2007 23:46 1062 6
REKLAMA
  • #1 4066808
    przemek_sbs2k
    Poziom 10  
    Witam Państwa :):)
    Posiadam 2 pary głośników o mocy 450W na jedną kolumne. Poszukuje do nich nie zbyt drogiego wzmacniacza. Używałem do tej pory Technicsa SU-V2A, ale niestety się spalił. Nawet fajnie na tym tehcniaku dawało ale wiem ze to nie jest max tych kolumn. Zależy mi na czymś podobnym do tej techniawki ale o wiekszej mocy najlepiej i żeby też miał regulacje basów, trebles i tp... czy za 300zł. kupie jakiś dobry wzmacniacz???
    Proszę o jakieś propozycje allegro :))

P.S. Zapomiałem dodać. Kolumny są 8OHMowe. Powiedzcie mi czy to prawda że jak na 1 kanał z 4 przypada np. 80W to jak używam tylko 2 kanałów to mam 160W na tym kanale ??

Pozdrawiam, Przemek
  • REKLAMA
  • #2 4067161
    miernik998
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    ale chcesz kupić wzmacniacz czy sam zmontować?
  • REKLAMA
  • #3 4067270
    przemek_sbs2k
    Poziom 10  
    Chce kupić, nie znam sie na samodzielnym składaniu wzmacniaczy :P
  • REKLAMA
  • #4 4067346
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    A może napisz konkretny model kolumn, bo to co piszesz że mają 450wat to pewnie mija się z prawdą, oraz napisz kwote max jaką możesz przeznaczyć na wzmacniacz.
  • #5 4067439
    przemek_sbs2k
    Poziom 10  
    To są głośniczki samodzielnie składane. Basowy, średnio tonowy i nisko tonowy łącznie daje 450W.
    Czy za 300zł. kupie dość dobry wzmacniacz do tych kolumn ??

Pozdr, Przemek
  • #6 4067447
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Cytat:
    To są głośniczki samodzielnie składane. Basowy, średnio tonowy i nisko tonowy łącznie daje 450W.

Fajnie... tylko że moc znamionową zestawu wyznacza się mocą głośnika niskotonowego, a nie po zsumowaniu mocy wszystkich głośników... Podaj chociaż model głośnika niskotonowego... coś mi się wydaje że masz głośniki pokroju alpharda
  • REKLAMA
  • #7 4067650
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Prosze Was o to- nigdy nie sumujcie calej mocy ze wszystkich glosnikow-co to ma oznaczac? ze 100W bas + 80W sredni + 80W wysoki = 260W? Otoz nie-bo tak nie jest ;-) Jedynie moc mozesz dodac do siebie jak masz w jednej kolumnie dwa basowe takie same polaczone w szereg lub rownolegle -oczywiscie odpowiednio impedancjami glosnikow dwa 4ohmowe 30W w szereg daje nam 60W/8ohm lub dwa 16ohmowe 30W polaczone rownolegle daje nam 60W/8ohm itd ;-) A taki wzmacniacz jak np WS504/704 Diora, Technics SA-GX180-280, czy tez podobne moca do Diory ok 80-100W w zupelnosci w domu Ci wystarczy-jeszcze zobaczysz jak glowa Cie od takiej mocy rozboli ;-)

Dodano po 1 [minuty]:

Acha- no i za ok 300-400zl kupisz dobry wzmak-tylko dobrze poszukaj dookola siebie i np na allegro-jest tego mnostwo ;-)

Dodano po 1 [minuty]:

Z reguly to wiekszosc wzmacniaczy ma regulacje Bass,Treble,Loudness/Contur itp. ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest wzmacniacz do dwóch par głośników o mocy 450W na kolumnę i impedancji 8Ω, jako alternatywa dla spalonego Technics SU-V2A. Autor preferuje wzmacniacz o większej mocy niż SU-V2A, z regulacją basów i tonów wysokich, w budżecie około 300 zł. W dyskusji zwrócono uwagę, że moc głośników nie powinna być sumowana z mocy wszystkich przetworników (basowego, średniotonowego i wysokotonowego), lecz należy kierować się mocą głośnika niskotonowego. Zalecane są wzmacniacze o mocy około 80-100W na kanał, które w warunkach domowych są wystarczające i dostępne w podanym budżecie. Wzmacniacze często posiadają regulację basów, tonów wysokich i funkcje typu loudness lub contour. Jako przykłady polecanych modeli wymieniono Diora WS504/704 oraz Technics SA-GX180 i SA-GX280. Poruszono także kwestię mocy na kanał przy użyciu dwóch kanałów zamiast czterech, wyjaśniając, że moc nie sumuje się w ten sposób.
REKLAMA