logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielenie sygnału. Zwykły rozdzielacz. Na 2 kable.

Kieleczek 11 Lip 2007 17:36 2156 2
REKLAMA
  • #1 4072216
    Kieleczek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam, mam 2 pytania:

1. Czy można rozdzielić sygnał z anteny naziemnej na TV i kartę telewizyjną za pomocą takiego zwykłego rozdzielacza sygnału bez żadnych strat w sile wzmacniacza?

2. Czy mniej więcej na środku kabla biegnącego od konwertera satelitarnego można zastosować rozdzielacz do którego można by było dołączyć dodatkowy kabel, którym bym podłączał tuner satelitarny w razie korzystania z karty telewizyjnej (NIE chodzi mi o tzw. rozdzielenie sygnału na 2 tunery za pomocą konwertera Twin, tylko po prostu zwykłe rozdzielenie na 2 kable abym mogł przenosić tuner między pokojami)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4072374
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 479
    1. TAK. Jeśli zastosujesz dobry rozgałęźnik i przewody, to straty będą minimalne, niewidoczne w odbiorze.

2. TAK. Odpowiedni rozgałęźnik i będzie OK. Tylko, jak już pewnie wiesz, tuner może być podłączony tylko do jednego wyjścia na raz. Dwa tunery jednocześnie nie wchodzą w grę. Choć nie da ci to tego, co ci da konwerter TWIN, kolego :D .
  • #3 4072384
    Kieleczek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ok, dzięki za pomoc.
    Jeśli chodzi o rozdzielenie SAT to zdaję sobie z tego sprawę że nie będę mógł oglądać równocześnie, zresztą i tak to nie wchodzi w grę bo posiadam tylko 1 tuner więc po co. :D Chodziło mi tylko o możliwość przeniesienia tunera do drugiego pokoju jak ktoś np. będzie oglądał TV z naziemnej w innym.
REKLAMA