logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtrowanie i unifikacja rekordów w MS Access dla dużej bazy danych

Adaś Ciekawski 11 Lip 2007 19:01 983 1
REKLAMA
  • #1 4072462
    Adaś Ciekawski
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam,

zwracam się do Was po raz kolejny z pytaniem, tym razem problem który mnie dotknął dotyczy bazy danych w MS Access. Jest to duża (tak mi się wydaje) baza danych (kilkanaście tysięcy rekordów) niestety tworzona przez kilka osób, co w związku z tym powoduje że nie jest w całości zunifikowana...
    W bazie tej są poszczególne jednostki z przypisanymi:
    nazwą jednostki, adresem, miastem, kodem pocztowym, nazwiskiem i imieniem, i kryteriami kwalifikującym poszczególne podmioty do poszczególnych działalności np. banki, kantory, lombardy etc.
    Jak wyżej wspomniałem baza tworzona przez kilka osób i np. nie wszystkie rekordy są poprawnie utworzone (na myśli mam nazwa podmiotu: Cewka Stanisław Kantor--- i dodatkowo jest jak wspomniałem kryterium klasyfikacji które można odfajkować KANTORY--- jedna osoba odfajkowała, inna stwierdziła ze skoro w nazwie jest kantor to nie odfajkowała lub po prostu zapomniała...) i jak teraz znaleźć te wszystkie rekordy pasujące do "testu" warszawa, kantor, ulica, kod pocztowy; jak wybiorę je wszystkie to wynajduje kilka rekordów, a na pewno jest więcej... jak zrobić żeby wynajdowało wszystkie, stosując podobną funkcję np. jak funkcja "jeśli" w Excelu??

z góry dzięki za pomoc
    i wybaczcie zawiłość jeśli takową wprowadziłem
  • REKLAMA
  • #2 4075304
    owca607
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Skorzystaj z kwerend. Ich tworzenie jest dość intuicyjne.

W tym miejscu miałem ci podać linki do kursów ale jest tego w googlach tyle że nie chciało mi się wybierać tych najlepszych. Wpisujesz access kwerenda i na pewno ci dużo znajdzie.
REKLAMA