logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yakumo 1565 - Obraz zwęża się do pionowej linii i ekran gaśnie po chwili

ZawaD 31 Paź 2003 11:44 1216 5
REKLAMA
  • #1 381475
    ZawaD
    Poziom 12  
    Witam!
    Proszę o wskazówki, odnośnie powyższego monitora. Jest on uszkodzony w taki sposób, że po załączeniu zasilania wszystko jest w normie (start przetwornicy, pojawienie się napięcia wysokiego) i stopniowo pojawia się obraz. Usterka ujawnia się w sekundę od pojawienia się obrazu. Najpierw zanika poziom (obraz zwęża się do pionowej linii) i zaraz po tym wyłącza się całkowicie ekran.
    Wydaje mi się, że jest to wynik uszkodzenia tranzystora WN, ale biorąc pod uwagę moje niewielkie doświadczenie w serwisowaniu monitorów postanowiłem się poradzić Was. Czy możecie mi powiedzieć jakie inne przyczyny mogą być takiego uszkodzenia?

Pozdrawiam
    ZawaD
  • REKLAMA
  • #2 381509
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    ogólnie dobrze kombinujesz.sprzwdź po pierwsze czy on sie nagrzewa nazbyt mocno .przydało by sie też sprawdzić ten efekt na różnych wartościach częstotliwości pozimego(różne rozdzielczości i odświerzania ekranu).
    ogólnie mnie najczęściej wychodzi awaria którejś z pojemności w otoczeniu poziomego.sprzwdź proszę dokładniej ten monitor i daj znać.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 381520
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Może jaka elka przy trafie wyschła, podejrzewam od ograniczenia Ik i to sam proc może wyłączać HOT.
  • REKLAMA
  • #4 381536
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    oczywiscie rownie dobrze ubite moga byc cewki odchylania
  • REKLAMA
  • #5 391173
    micom
    Poziom 13  
    sprawdz sobie a najlepiej wymień wszystkie pojemności przy trans. sterującym, miałem podobny problem
  • #6 392815
    Chlebek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Cos powoduje najprawdopodobnie przegrzanie końcówki H. Musisz ograniczyć prad płynący w gałęzi. Co do elektrolitów to moze być to.
    Sprawdź napięcie B+. W swoich wcześniejszych postach podałem sposób w jaki sprawdzić czy uszkodzenie przed czy po trafo odchylania. Zobacz post
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic81071.html#390047#390047
    :?:
REKLAMA