logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolory przewodów RX, TX, GND w kablu programującym Philips PRM8020?

Tuning125 11 Lip 2007 22:48 3228 9
REKLAMA
  • #1 4073351
    Tuning125
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam mały problem, postanowiłem samemu zrobic taki kabel programujacy, ale nie stety nie łapie się w kolorach kabelkow. Czy mogł ktoś wzkazac jakie kolory na moim zaloczniku to RX, TX, GND z góry dziękuje. 2 zaloczniki schemat i koncowka kabla.

pozdrawiam
    Antek

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4073482
    Tuning125
    Poziom 10  
    tzn. bo sie nie znam chcem poprostu zaprogramowac
  • #5 4073568
    Tuning125
    Poziom 10  
    Trzeba jeszcze miec. A nie chcem zbytnio inwestować. Chciał bym raczej aby ktoś podpowiedzial z tymi kolorami.

pozdrawiam
    Antek
  • REKLAMA
  • #7 4073802
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Nie wiem w czym problem. Jak nie chcesz inwestować w miernik to sprawdż sobie np. za pomocą diody i bateri (chyba nie muszę tłumaczyć jak należy to zrobić :D)

P.S: Najtańszy miernik kupisz na bazarze lub allegro za 8zł.
  • #8 5521884
    zibi230
    Poziom 1  
    Potrzebuje pomocy w zaprogramowaniu Philips prm 8020

Zgodnie z punktem 15 regulaminu, proszę poprawić post.
    Użyj przycisku Kolory przewodów RX, TX, GND w kablu programującym Philips PRM8020? przed wysłaniem postu.
    Nie kasować wpisu! /c2h5oh/
  • REKLAMA
  • #9 13334234
    TOMEO
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Czy kabel do programowania radiotelefonu Simoco PRM8020 SA9 musi mieć zasilanie zewnętrzne 9V czy można to tak zrobić, że będzie zasilany z RS232 komputera ?
  • #10 13335603
    sx1mi
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Znakomicie sprawdza się układ Max 232 w typowej aplikacji.Co do programowania ja to robiłem na czystym dosie i komputerze 486.Soft jest trochę skomplikowany ale nie jest trudno go rozgryść.Załanczam schemat programatora

Moderowany przez c2h5oh:

W jakim celu ponownie zamieszczasz schemat z pierwszego postu? Zanim cokolwiek napiszesz przeczytaj to co wcześniej napisali inni.

Załączniki:
    • Kolory przewodów RX, TX, GND w kablu programującym Philips PRM8020? PRM80_Interface_redimensionner_redimensionner_redimensionner.gif (47.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Autor poszukuje informacji o kolorach przewodów RX, TX i GND w kablu programującym do radiotelefonu Philips PRM8020, do samodzielnego wykonania kabla. Odpowiedzi sugerują użycie miernika uniwersalnego do identyfikacji przewodów, gdyż kolory mogą się różnić i nie ma standardowego oznaczenia. Zalecane jest zakupienie taniego miernika lub użycie prostych metod testowania, np. diody i baterii, aby określić funkcje poszczególnych przewodów. W dyskusji pojawia się także pytanie o zasilanie kabla programującego Simoco PRM8020 SA9, gdzie wskazano, że popularnym rozwiązaniem jest zastosowanie układu MAX232 do konwersji sygnałów RS232, a zasilanie może pochodzić z portu RS232 komputera. Do programowania używano starszych systemów DOS i komputerów 486, a oprogramowanie jest nieco skomplikowane, lecz możliwe do opanowania. Załączono schemat programatora z układem MAX232.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA