Mam mały problem, postanowiłem samemu zrobic taki kabel programujacy, ale nie stety nie łapie się w kolorach kabelkow. Czy mogł ktoś wzkazac jakie kolory na moim zaloczniku to RX, TX, GND z góry dziękuje. 2 zaloczniki schemat i koncowka kabla.
Nie wiem w czym problem. Jak nie chcesz inwestować w miernik to sprawdż sobie np. za pomocą diody i bateri (chyba nie muszę tłumaczyć jak należy to zrobić )
P.S: Najtańszy miernik kupisz na bazarze lub allegro za 8zł.
Czy kabel do programowania radiotelefonu Simoco PRM8020 SA9 musi mieć zasilanie zewnętrzne 9V czy można to tak zrobić, że będzie zasilany z RS232 komputera ?
Znakomicie sprawdza się układ Max 232 w typowej aplikacji.Co do programowania ja to robiłem na czystym dosie i komputerze 486.Soft jest trochę skomplikowany ale nie jest trudno go rozgryść.Załanczam schemat programatora
Moderowany przez c2h5oh:
W jakim celu ponownie zamieszczasz schemat z pierwszego postu? Zanim cokolwiek napiszesz przeczytaj to co wcześniej napisali inni.
Załączniki:
PRM80_Interface_redimensionner_redimensionner_redimensionner.gif(47.48 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Autor poszukuje informacji o kolorach przewodów RX, TX i GND w kablu programującym do radiotelefonu Philips PRM8020, do samodzielnego wykonania kabla. Odpowiedzi sugerują użycie miernika uniwersalnego do identyfikacji przewodów, gdyż kolory mogą się różnić i nie ma standardowego oznaczenia. Zalecane jest zakupienie taniego miernika lub użycie prostych metod testowania, np. diody i baterii, aby określić funkcje poszczególnych przewodów. W dyskusji pojawia się także pytanie o zasilanie kabla programującego Simoco PRM8020 SA9, gdzie wskazano, że popularnym rozwiązaniem jest zastosowanie układu MAX232 do konwersji sygnałów RS232, a zasilanie może pochodzić z portu RS232 komputera. Do programowania używano starszych systemów DOS i komputerów 486, a oprogramowanie jest nieco skomplikowane, lecz możliwe do opanowania. Załączono schemat programatora z układem MAX232. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.