logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Intel Pentium III 650MHz działa jako 500MHz w Gateway SOLO 2550?

Jarosław Rudnicki 12 Lip 2007 14:48 2860 14
REKLAMA
  • #1 4075002
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam, w moim notebooku: Gateway SOLO 2550 miałem procesor Intel Pentium III 500MHz, wymieniłem procesor na Intel Pentium III 650MHz.

Przy boot-owaniu BIOS pokazuje Intel Pentium III 650MHz, po załadowaniu WinXP pokazuje procesor Intel Pentium III 500MHz, co potwierdzają testy szybkości.
    Mam wgraną najnowszą wersję BIOS-u, na stronie: http://support.gateway.com/s/Mobile/Solo_Series/P2550/p255044.shtml producent podaje, że ten model notebooka obsługuje procesory do 750MHz.
    Support na stronie producenta odpowiada, że ten notebook nie pracuje z WinXP (bzdura!) - przy Win98SE jest dokładnie taki sam efekt.
    Mam kilka takich notebook-ów, przekładałem procesor do innych - cały czas pracuje jako Intel Pentium III 500MHz, dlaczego?
    Jak sobie z tym poradzić?

Jr
  • REKLAMA
  • #2 4075153
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Uruchamiałeś CPU-Z ?
  • REKLAMA
  • #3 4075175
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Ten stary P3 500 pracowal na magistrali 100mhz, tak? A ten nowy tez na 100 czy moze 133? Byc moze laptop nie oblsuguje magistrali 133, tylko 100mhz.(lub trzeba z 100 na 133 zmienic recznei w bios'ie)

Te 650mhz wyglada mi na 6,5*100mhz, wiec powinno dzialac, bez problemu.
    Moze recznie w biosie jest ustawiony mnoznik na 5, i musi pan go recznie zmieic na 6,5, prosze poszukac.
  • #4 4076636
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    CPU-Z widzi Intel Pentium III 500MHz.

W BIOS-ie notebook-a nie ma możliwości zmiany mnożnika.
    Gateway SOLO 2550 ma stałą częstotliwość magistrali -> 100MHz.
    Zwracam także uwagę na fakt, że problem dotyczy procesora MMC-2!

Jr
  • #5 4076694
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Karta MMC-2 zawiera prawie wszystkie elementy obsługi procesora, zresztą ten nowy procesor pracuje z FSB 100MHz.
    Może jakaś podróbka ?
  • #6 4076778
    phoe
    Poziom 29  
    Moze jakies zworki na pl. glownej do recznego ustawienia mnoznika? Jezeli jest to rzeczywiscie 650mhz, to musi sie go dac ustawic tak aby pracowal na 650mhz... moze zresetowanie bios'u poprzez wyciagniecie baterii pomoze, lub aktualizacja bios'u.

btw, google znalazlo mi cos ciekawego:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic400023-0.html

;)
  • #7 4076931
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Wszystkiemu jest winien SpeedStep którego ten laptop chyba nie obsługuje i dlatego działa jako 500 MHz.
    Brak współpracy od strony biosu :(
    Poszperaj w biosie może jednak jest coś do przestawienia ?
    Jeżeli jest mozliwość zmiany trybu pracy na Maxa.
    Tylko rób to z podpietym zasilaczem bo na bateriach te opcje się wyłączają.

Można jednakże przelutować parę elementów na płycie procesora i wymusić na stałe wyższą częstotliwość.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #8 4076939
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    Napisałem już, że na stronie producenta podano procesory z jakimi pracuje laptop!
    Jedyny jumper jaki znajduje się na płycie to przywrócenie ustawień fabrycznych BIOS.

Jr
  • REKLAMA
  • #9 4077397
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    OK, czy mógłbyś podesłać info co trzeba przelutować?

Swoją drogą, jeśli laptop nie obsługuje SpeedStep-a to dlaczego producent podaje, że pracuje z procesorami: "Intel® Mobile Pentium® III 450, 500, 600, 650, and 700-megahertz (MHz)"?

Jr
  • REKLAMA
  • #10 4077414
    PitD

Teraz nie mam dostepu do komputera z informacjami o przeróbce.
    Dopiero w sobotę.

Poszperaj jeszcze w biosie w części dotyczacej zarządzaniem poborem mocy. Może jest ustawiony na oszczędzanie baterii i procesora i dlatego chodzi tylko na 500 MHz.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #11 4077422
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    OK, dzięki!
    W BIOSie w opcji POWER znalazłem:
    Intel(R) SpeedStep(TM)
    Cztery możliwości do wyboru:

- Maximum performance
    - Battery optimized
    - Automatic
    - Disabled

Przećwiczyłem trzy pierwsze - bez zmian!

P.S. Chipset i440BX/ZX

W BIOSie nie ma możliwości zmiany mnożnika...

Jr
  • #12 4077945
    phoe
    Poziom 29  
    Te "SpeedStep" jest to technologia mobilna, sluzaca do obnizenia czestotliwosci taktowania(zmniejszyc zuzycie pradu)? Cos jak centrino? Jak tak, to sprobuj z ta 4 opcja "Disabled", jezeli to jest przyczyna tych 500mhz, to po wylaczeniu tego recznie juz nie powinno byc zadnego problemu.

A co do czipsetu i440BX, to on bez problemu powinien sobie poradzic z 650mhz. Kiedys mialem pl. glowna wlasnie z tym czipsetem(ASUS P2BF) i spokojnie P3 800mhz chodzil na niej, tylko ze to bylo na PC, a nie laptopie, i mnoznik jak i magistrale ustawialo sie zworkami... moze musisz cos w BIOS'e zmienic recznie HEX edytorem... zagladales do tego linku ktory wczesniej podalem?
  • #13 4078036
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    -Disabled też nie pomogło!
    Jr
    Proszę nie używać wielokrotnie ( ?? lub !! ) itd. to nie są ozdobniki.
    TONI_2003
  • #14 4084222
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    Może ktoś ma schemat MMC2, czy powielacz częstotliwości jest na module MMC2?
  • Pomocny post
    #15 4087319
    PitD

Przeróbka procesorów PIII - Włączenie na stałe wyższej częstotliwości.
    Wersja starsza - schemat przeróbki: Wersja nowsza - schemat przeróbki:
    Dlaczego Intel Pentium III 650MHz działa jako 500MHz w Gateway SOLO 2550? . . . . . Dlaczego Intel Pentium III 650MHz działa jako 500MHz w Gateway SOLO 2550?

Wystarczy przeciąć połączenie i wlutować rezystor 2.2 K
    Komputer należy uruchamiać na baterii, a dopiero potem podłączać zasilacz.
    Z procesorem należy się delikatnie obchodzić używając wyłącznie dobrze uziemionej lutownicy grzałkowej.

:arrow: Uwagi!
    1. Teoria mówi że to ma działać chociaż czasami nie udaje się podnieść częstotliwości pracy na niektórych procesorach :(

2. Procesora po takiej przeróbce nie zaleca się przekładać do notebooka z obsługą SpeedStep gdyż lubi po takiej przeprowadzce działać tylko na dolnej częstotliwości.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa

Podsumowanie tematu

✨ W notebooku Gateway SOLO 2550 wymieniono procesor Intel Pentium III 500MHz na Intel Pentium III 650MHz. BIOS poprawnie wykrywa nowy procesor, jednak system Windows XP oraz testy wydajności wskazują, że procesor działa z częstotliwością 500MHz. Notebook posiada stałą magistralę 100MHz i nie umożliwia zmiany mnożnika w BIOS-ie. Problem nie jest związany z systemem operacyjnym, gdyż efekt jest taki sam pod Windows 98SE. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być technologia Intel SpeedStep, która obniża taktowanie procesora w celu oszczędzania energii, a laptop prawdopodobnie nie obsługuje jej poprawnie. Próby zmiany ustawień SpeedStep w BIOS-ie (w tym wyłączenie) nie przyniosły efektu. Procesor jest modułem MMC-2, który zawiera elementy sterujące częstotliwością. Możliwe jest, że laptop wymaga fizycznej modyfikacji (przeróbki) modułu MMC-2, polegającej na przecięciu połączenia i wlutowaniu rezystora 2,2 kΩ, co wymusza stałą wyższą częstotliwość pracy procesora. Producent podaje, że model obsługuje procesory do 750MHz, jednak brak pełnej kompatybilności z SpeedStep powoduje ograniczenie taktowania do 500MHz. Chipset i440BX/ZX powinien obsługiwać procesory 650MHz bez problemu. Brak możliwości zmiany mnożnika w BIOS-ie oraz brak dodatkowych jumperów na płycie głównej ogranicza konfigurację. Przeróbka jest ryzykowna i niezalecana, jeśli laptop obsługuje SpeedStep, gdyż może powodować niestabilność pracy procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA