logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor w stanie standby na Gforce N6200 na Gforce 2 ok!

gck 12 Lip 2007 22:56 1555 11
REKLAMA
  • #1 4076713
    gck
    Poziom 11  
    Witam mam dziwny problem na starszej karcie Gforce 2 wszystko ładnie pięknie, ale gdy wkładam Gforce N6200 monitor jest ciągle w stanie standby!
    Słychać że wszystko sie uruchamia tylko brak obrazu stan czuwania.
    Zaniosłem kartę do kumpla u niego bez problemu poszła.
    Kartę w porcie AGP układałem dziesiątki razy czy dobrze siedzi i nic.
    Czy może ktoś mi powiedzieć o co tu chodzi?

Nadmienię że wcześniej karta na tym komputerze chodziła dobrze...
    Moderowany przez TONI_2003:

Poprawiłem temat postu oraz sam post!
    Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki po napisaniu następnej odpowiedzi w temacie.
    Stosowne poprawki w tym już wykonałem, ale nie należy to do moich obowiązków.

• REKLAMA
  • #2 4076805
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Prosze sprawdzic inna karte graficzna czy bedzie dzialac, byc moze jest uszkodzony port AGP, lub kontroler portu AGP. Lub tez monitor/kabel.
  • REKLAMA
  • #3 4077155
    gck
    Poziom 11  
    No właśnie pisałem że na starszej karcie gforce 2 wszystko rusza bez problemu dlatego teraz pisze na tym forum
  • REKLAMA
  • #4 4077553
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    A czy przypadkiem ten nowy geforce nie wymaga podpięcia dodatkowego zasilania? Spróbuj jeszcze zresetować ustawienia BIOS-u po włożeniu tej karty.
  • REKLAMA
  • #5 4077681
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    gck napisał:
    No właśnie pisałem że na starszej karcie gforce 2 wszystko rusza bez problemu dlatego teraz pisze na tym forum

To sorry musialem nie doczytac, podaj moc + model/producenta zasilacza, bo to pewnie zasilacza wina.

A tego dodatkowego gniazda zasilania tam czasem nie ma? Ale nawet jak nie podlaczyles tego zasilania dodatkowego to komputer ruszyc powinien, przynajmniej moj 7600 rusza, tylko potem w windowsie wyskakuje zeby podlaczyc zasilanie dodatkowe komunikat.
  • #6 4077843
    robert-brandt
    Poziom 1  
    Mam problem z monitorem TV LG t710BH po włączeniu migocze zielona dioda.
    Proszę o pomoc
  • #7 4077907
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Kolego gck - podaj model płyty głównej i napisz, czy nowa karta ma 1 wycięcie na slocie AGP (na 2/3 długości, patrząc od śledzia), czy dwa (na 1/3 i 2/3 długości).
  • #8 4082886
    gck
    Poziom 11  
    Witam karta nie wymaga podpięcia dodatkowego zasilania. Model płyty głównej to soltek SL-75DRV5 karta graficzna ma 1 wycięcie na 2/3 długości od śledzia
  • #9 4083060
    wiezlak
    Poziom 35  
    Hmm... większość kart AGP 3.0 powinna działać w porcie AGP 2.0 ale jeśli karta obsługuje tylko sygnały 0,8V, to mamy kłopot. Sprawa nie jest taka prosta - zerknij tutaj. Co prawda GF 6200 jest tam opisany jako karta uniwersalna (0,8V i 1,5V) ale nie można wykluczyć przypadku, że Twoja chodzi tylko na 0,8V (zdaje się, że zależy to nie od samego GPU a od mostka tłumaczącego sygnał AGP). Napisz, czy kolega u którego kartę sprawdziłeś ma płytę z AGP 3.0 (max. 8x) czy 2.0 (max. 4x). Poprzedni GF 2 to był MX, czy "pełny" (kwestia poboru prądu)? Poza tym przydałoby się, gdybyś opisał dokładniej swoją konfigurację (prośba o ujawnienie marki, modelu i mocy zasilacza już padła).
  • #10 4083082
    gck
    Poziom 11  
    hmm... karta graficzna to Gforce 2 MX400
    kolega ma płytę z AGP 2.0 max 4x
    Zasilacz myśle że nie jest problemem ponieważ był już wymieniany nie tak dawno a model to FEEL II-350 ATX
    Dodam jeszcze że chipset płyty głównej to VIA KT133 (VT8363)
    Proszę ten post poprawić.
    W przypadku nie podporządkowania się moim zaleceniom temat zostanie zamknięty wraz z konsekwencjami regulaminowymi!
    TONI_2003
  • #11 4083865
    wiezlak
    Poziom 35  
    Zasilacz ModeCom Feel II to nienajgorszy wybór do niewymagających konfiguracji - o ile jest w pełni sprawny nie powinien być źródłem problemów (chyba, żebyś miał podkręcony, mocożerny procesor i wiele dodatkowych urządzeń). Czy przeczyściłeś slot AGP (odkurzacz z wąską końcówką, sprężone powietrze, izopropanol)? Kondensatory na płycie nie są popuchnięte lub rozlane? Czy u Twojego kolegi monitor był podłączany do karty przez DVI, czy D-SUB? Jeśli przez DVI, to może coś jest nie tak z taśmą łączącą gniazdo D-SUB ze złączem na laminacie karty (Ty łączysz monitor przez D-SUB, tak?). Poza brakiem obrazu komputer startuje normalnie (ładowanie systemu)?

P.S. Popraw post zgodnie z sugestią moderatora (wielka litera, znaki przestankowe) a w następnych staraj się trzymać reguł językowych.
  • #12 4083898
    gck
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o gniazdo to tak używam D-SUB podobnie jak kolega więc wtyczka od monitora jak i sam monitor odpada. Komputer nie jest specjalnie obciążony, raczej standard , procesor athlon 1,6 nie jest podkręcany. Gniazdo AGP przeczyściłem z kurzu pędzelkiem i tylko dmuchając, w odkurzacz sie nie bawiłem. Jak już pisałem karta wcześniej działała, zaczęło się to z następnym włączeniem komputera. Co do startowania komputera, tak startuje normalnie mam założone hasło w biosie i po wpisaniu słychać jak wszystko pracuje po czym wchodzi do systemu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku obrazu i utrzymywania monitora w stanie standby po zamianie karty graficznej z Gforce 2 MX400 na Gforce N6200 w komputerze z płytą główną Soltek SL-75DRV5 (chipset VIA KT133) i zasilaczem ModeCom Feel II-350 ATX. Starsza karta Gforce 2 MX400 działa poprawnie, natomiast Gforce N6200 uruchamia się, ale monitor nie wyświetla obrazu mimo normalnego startu systemu i pracy komputera. Karta N6200 nie wymaga dodatkowego zasilania, a monitor jest podłączony przez D-SUB. Sprawdzono poprawność osadzenia karty w porcie AGP, stan zasilacza oraz czystość slotu AGP. Podejrzewa się możliwe problemy z kompatybilnością napięć sygnału AGP (0,8V vs 1,5V) między kartą a płytą główną lub uszkodzenie portu AGP/kontrolera. Również zasugerowano weryfikację wersji AGP płyty głównej (2.0 max 4x) oraz ewentualne różnice w konfiguracji u kolegi, gdzie karta działa poprawnie. Monitor i kabel zostały wykluczone jako źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA