logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem(y) po reanimacji wzmacniacza ws 504 + fs 502

kamikaze 12 Lip 2007 23:42 1338 5
REKLAMA
  • #1 4076883
    kamikaze
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam

Dostałem w swoje łapska WS 504 miał uszkodzone: końcówka mocy stk 4042 V, kondensatory 47000uf zrobiły bum, bezpieczniki i jeszcze kilka innych drobnych usterek.

Wymieniłem STK nowe (koszt około 60zł)
    nowe kondensatory 4700uf około 40 zł
    bezpieczniki 3 zł

Po włączeniu wzmacniacza wcale nie byłem zachwycony, pokrętło regulacji poziomu głośności działa dziwnie trochę jak balans trochę jak pokrętło głośności, pozatym jak przyciszę na minimum to dalej słyszę muzykę w kolumnach (dość głośno) a jak podgłoszę na maximum to wzrost mocy wcale nie jest taki duży jak przed "remontem", balans niedziała prawie wogóle. Wzmachol szumi i słyszę jeszcze 50 hz prze wyminą stków nie szumiał tak (kondensatory wymieniłem jakiś czas wcześniej.

co do korektora (fs 502)
    przestał działać w momencie kiedy wzmacniacz się zepsuł ( zwarły się żyły kabla głośnikowego lewego kanału) teraz jak go podłączże to stand by świeci ale jak hec żeby cokolwiek było słychać musze wybrać flat, diody na wyświetlaczu nie świecą.
  • REKLAMA
  • #2 4078253
    markoh
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Zwarcie lewega kanału + z - nie powoduje uszkodzenia tak tego wzmacniacza.Opisane usterki wskazują na poważne uszkodzenie.Co do kondensatorw ulega wybuchowi przez wzrost napiecia lub z przepracowania(starosći).Co do dalszych porad:

1.Czy lewy kanał gra tak samo jak prawy po naprawieniu.
    2.Przy zwarciu koncówki w tym wzmacniacz działa zabezpieczenie lub Palą się bezpieczniki.
    3.Objawy opisanych ustrek nie odpowiadają zwarciu kanałów chyba ze w wzmaciaczu było cos zmieniane lub grzbane.
    4.Czy kondensatory wybuchły podczas normanlnej pracy wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #3 4078456
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Zacznij od sprawdzenia poprawnosci WSZYSTKICH napięc wzmacniacza czyli 4×57V 5V +/-15V.
  • REKLAMA
  • #4 4078879
    kamikaze
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    @ markoh

1 tak
    2 ostatnio nie próbowałem i nie bardzo che (ostatnio jak było zwarcie to było bum)
    3 tak był rozbebeszony przez fachowca....
    4 nie podczas zwarcia wyleciały kondensatory lewego kanału a prawe spuchły.

napięcia sprawdze puźniej (brak czasu)
  • REKLAMA
  • #5 4080055
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Mistrzu ,napięcia to jest podstawa!!!
REKLAMA