logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usuwanie partycji w Windows Vista - jak poprawnie zmienić rozmiar?

posteo 13 Lip 2007 01:59 2234 6
REKLAMA
  • #1 4077118
    posteo
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam mam laptop od kolegi z Vistą i tylko jedną partycję i chciał aby założyć jeszcze 2 partycje,jedną założyłem i jest ok a przy drugiej wpisałem zły rozmiar partycji więc chce ją usunąć i na nowo założyć o poprawnej wielkości,jak mam ją usunąć,jest to moje pierwsze spotkanie "na żywo "z vistą.
  • REKLAMA
  • #2 4077135
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Zarządzanie dyskami.

Może pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 4077174
    posteo
    Poziom 14  
    No to wiem bo tak zakładałem partycję ale nie znalazłam opcji do jej usunięcia,tzn jest tam opcja usuń ale pozostaje jako partycja surowa i nie można jej powiększyć ani ostatecznie usunąć.
  • REKLAMA
  • #4 4077184
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    posteo napisał:
    No to wiem bo tak zakładałem partycję ale nie znalazłam opcji do jej usunięcia,tzn jest tam opcja usuń ale pozostaje jako partycja surowa i nie można jej powiększyć ani ostatecznie usunąć.

to zobacz jeszcze raz - i patrz w opcje tak dlugo az zobaczysz ze da sie to tam zrobic
  • REKLAMA
  • #5 4077199
    posteo
    Poziom 14  
    Mam otwartą zakładkę i mam te 5gb/które chcę usunąć/ze statusem "nieprzydzielone"zaznaczam tę partycję i są tylko opcje "nowy wolumin prosty...oraz właściwości"gdzie mam szukać?
  • #6 4077206
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4077213
    posteo
    Poziom 14  
    No też tak myślę ale jak chcę wydzielić nową partycję to w wolnej przestrzeni dyskowej brakuje mi właśnie to ok 5gb które jest jako nieprzydzielone.
    moze jest teraz ktoś na gg kto pomoże mi rozwiązać ten problem?

Dodano po 30 [minuty]:

Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zarządzania partycjami w systemie Windows Vista na laptopie z jedną partycją. Użytkownik chciał utworzyć dwie dodatkowe partycje, jednak przy drugiej wpisał błędny rozmiar i chciał ją usunąć, aby założyć ponownie o poprawnej wielkości. Wskazano, że operacje zarządzania partycjami wykonuje się poprzez Panel sterowania → Narzędzia administracyjne → Zarządzanie komputerem → Zarządzanie dyskami. Jednak po usunięciu partycji pozostaje ona jako obszar "nieprzydzielony", który nie jest partycją i nie można go bezpośrednio usunąć ani powiększyć. Aby utworzyć nową partycję, należy wykorzystać ten nieprzydzielony obszar, tworząc na nim nowy wolumin prosty. Problem polegał na niezrozumieniu statusu "nieprzydzielonego" obszaru dysku, który jest gotowy do utworzenia nowej partycji, a nie partycją do usunięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA