logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Cw25M064 Ks7a - częste uszkodzenia tranzystora HOT 2SC5936

pmnet 13 Lip 2007 20:17 4119 6
REKLAMA
  • #1 4079342
    pmnet
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Witam odbiornik jak w temacie i raz na jakiś czas (ok 2-3 miesiące) pali HOT-a 2SC5936. Tranzystor wkładany orginalny, podstawione trafo, sterowanie sprawdzone ,napięcie systemowe wporządku oraz zimne luty przejzane. Sprzęt ten wrócił już trzeci raz na to samo.
  • REKLAMA
  • #2 4087409
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Smutne, też to przeżyłem. Proponuję sprawdzić jakość lutowań przy samych cewkach odchylających. Mnie to uratowało, kiedyś.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #3 4087644
    pmnet
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Dzięki za odzew jutro to sprawdze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4497808
    ferdeka
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    ja mam to samo, włosy rwie z głowy i już nie długo będe łysy, posprawdzałem luty zimne, kondensatory na wysokim wymieniłem może ktoś ma jakiegoś konkretnego pomysła??
  • #5 4498173
    daryk
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam.Napiszcie lepiej kiedy on się uszkadza - podczas załączania ze st-by?wyłącznikiem głównym?w czasie pracy?jaka jego temperatura podczas pracy?ile chodzi czasu do uszkodzenia?a może podczas wyłączenia na st-by już się uszkadza?natomiast oryginalne tranzystory kosztują około 70-80zł i jak takie uszkadza to szkoda i koszty rosną.najprostsza rada to taka aby na czas pobytu w serwisie dołożyć w kolektor jeszcze z 7-8nF/2kv i obserwować temperature.Napewno będzie obraz szeroki i nieostry(za niskie WN) ale w ten sposób można zaoszczędzić tranzystorów.A co do moich zapytań to nie skąpcie odpowiedzi tylko piszcie z dokładnymi danymi bo w inny sposób to ćiężko pomóc.Pozdrawiam
  • #6 4499228
    ferdeka
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    A więc uszkadza go podczas startu ze stby więc temperatura nie ma nic do rzeczy a tranzystor który wkładam to bu2525AF a z ty kondensatorem w kolektorze to nie jest głupie, dzięki za podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #7 4500096
    daryk
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Na obecną chwile (nie mam takiego S-ga w naprawie i korzystam z mapy CS25M20MA) mogę tylko Ci zasugerować.Z obserwacji schematu jeśli chodzi o rozwiązanie zasilacza mogę sie domyślać że w trybie st-by napięcia są tylko redukowane do jakiegos poziomu.W momencie załączenia przez transoptor napięcia wchodzą nominalne np. 130V. Jeśli nastąpi jakieś chwilowe zaburzenie na rezystorze R821 i C821 to napięcie wzrasta i ... po 2SD5703 (taki bym wsadził).Ja bym bardziej skupiłbym się na zasilaczu - a dokładniej na pętli sprzężenia zwrotnego a te z transoptorami to różne cyrki robią.Uszkodzenie może mieć charakter procentowego utraty pojemności ale na tyle że to może występować raz na 2-3 miesiące.Można też w miejsce F802 włożyć żarówke 40W i mierzyć napięcie w momencie załączenie w tryb pracy.Im ciemniej świeci tym lepiej jak jasno to przeciążenie.Zabawa taka może trwać raz na 30 min,godzine i może wyjdzie feler.Sposób z żarówką w linii zasilania WN też uchroni Ci tranzystor WN od uszkodzenia.Nie stosuj żarówki jednoczesnie z dołożonymi kondensatorami w kolektorze.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W odbiorniku Samsung CW25M064 KS7A pojawia się problem częstego uszkadzania tranzystora HOT 2SC5936, który pali się co 2-3 miesiące mimo stosowania oryginalnych części, sprawdzonego sterowania, prawidłowego napięcia systemowego oraz braku zimnych lutów. Sugerowane przyczyny to problemy z jakością lutowań przy cewkach odchylających oraz potencjalne zaburzenia w zasilaczu, zwłaszcza w pętli sprzężenia zwrotnego i układzie z transoptorami. Uszkodzenia występują głównie podczas startu ze stanu standby, co wyklucza wpływ temperatury pracy tranzystora. Proponowane rozwiązania to dołożenie kondensatora 7-8nF/2kV w kolektorze tranzystora w celu ochrony przed przepięciami, zastosowanie żarówki 40W w linii zasilania wysokiego napięcia do wykrywania przeciążeń oraz rozważenie wymiany tranzystora na model 2SD5703 lub BU2525AF. Wymiana kondensatorów wysokiego napięcia i dokładna kontrola lutowań również są zalecane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA