logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu opalarki Steinel HL 2002 LE, problem z grzaniem i diodami LED

tgrabka 31 Paź 2003 23:55 4507 7
REKLAMA
  • #1 382269
    tgrabka
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Szukam schematu opalarki firmy Steinel model HL 2002 LE. Opalarka ta oparta jest o uklad steinel36214. W sumie to problem w niej jest tylko z grzaniem. Normalnie sie wlacza i mozna wybierac biegi. Jednak nie leci gorace powietrze, ani tez nie swieca diody LED pokazujace dana temperature. Po wstepnych pomiarach stwierdzilem ze w elektronice siadly jakies diody prostownicze, ale niestety nie wiem jakie sa ich wartosci i dlatego potrzebuje schematu aby je wymienic.
  • REKLAMA
  • #2 382295
    sutryk
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    wydaje mi się że schemat będzie trudny do zdobycia spróbuj poszukać w necie wg. symboli elementów.przy odrobinie cierpliwości można znależć wiele ciekawych inormacji
  • REKLAMA
  • #3 382303
    tgrabka
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Juz z tydzien czasu mecze ten caly Internet i mam juz dosc. Nigdzie nic, same pustki... Schematu nigdzie znalezc nie moge wiec moze tu znajdzie sie jakis mily serwisant...
  • #4 382311
    sutryk
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    podaj symbole tych diod może coś ci pomogę
  • REKLAMA
  • #5 11893940
    lolo23
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wiem ze temat stary jak swiat, ale czy poradziles sobie z problemem? Mam to samo - inny model opalarki ale te same objawy.
  • REKLAMA
  • #6 11903462
    cukras
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam to może i ja się do tematu dołaczę. Mam taką samą maszynę tyle, że objawy są takie, że nie działa jeden bieg ten pośredni (z dwoma kroplami na wyłaczniku), powietrze leci lekko ciepłe, brak reakcji na zmianę położeń przełącznika tzn.: ani temperatura nie rośnie ani silnik nie działa szybciej), diody od wskaźnika temperatury co chwile ok 4-5 sekund mrugną nachwilę i gasną. Ktoś naprawiał takie ustrojstwo? Co może być przyczyną takiego uszkodzenia?
    pzdr
  • #7 11903518
    lolo23
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    cukras napisał:
    Witam to może i ja się do tematu dołaczę. Mam taką samą maszynę tyle, że objawy są takie, że nie działa jeden bieg ten pośredni (z dwoma kroplami na wyłaczniku), powietrze leci lekko ciepłe, brak reakcji na zmianę położeń przełącznika tzn.: ani temperatura nie rośnie ani silnik nie działa szybciej), diody od wskaźnika temperatury co chwile ok 4-5 sekund mrugną nachwilę i gasną. Ktoś naprawiał takie ustrojstwo? Co może być przyczyną takiego uszkodzenia?
    pzdr

Wydaje mi się ze na tym biegu masz jakaś przerwę w zasilaniu elektroniki, jeśli tylko sprawa dotyczy jednego z 2 biegów. Tłumaczyłoby to moim zdaniem zanik napięcia i "mrugniecie diód" po wyładowaniu kondensatorów które jeszcze chwilę trzymają napięcie. Ja niestety ale elektronikę mam całkowicie trupią.

Czy masz rozebraną opalarkę i mógłbyś mi coś pomierzyć?
  • #8 11904338
    cukras
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Wczoraj napisałem już wieczorem tak na szybko ale nie rozbierałem jej, dziś to zrobię i pomierzę co nieco. Co do mrugania diod to noe mrugają na tym biegu uszkodzonym tylko na tych sprawnych biegach no i przełączanie nie powoduje zmian predkości silnika. Biegi z tego co widzę są 3 (wyłączony, 1*,2**,3***). U mie nie działa właśnie ten 2**.
    pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat elektryczny opalarki Steinel model HL 2002 LE, opartej na układzie steinel36214, z powodu problemu z brakiem grzania i nieświecącymi diodami LED wskazującymi temperaturę. Wstępne pomiary sugerują uszkodzenie diod prostowniczych, jednak brak jest informacji o ich parametrach, co utrudnia wymianę. Próby znalezienia schematu w internecie nie przyniosły rezultatów. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące możliwych przerw w zasilaniu elektroniki, zwłaszcza w przypadku problemów z jednym z biegów (np. drugi bieg nie działa, diody LED mrugają na biegach sprawnych, a przełącznik nie zmienia prędkości silnika). Użytkownicy wymieniają się obserwacjami dotyczącymi objawów i proponują pomiary elementów elektronicznych po rozebraniu urządzenia, jednak brak jest jednoznacznego rozwiązania ani schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA