logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Thomson 29DZ640 S - dioda żółta, brak startu, wymiana kondensatora CP150

KrzysiekZ 14 Lip 2007 17:44 2556 7
REKLAMA
  • #1 4081692
    KrzysiekZ
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Trafił do mnie telewizorek jak w temacie. Po włączeniu zapala się czerwona dioda przy próbie uruchomienia zapala się na kilka sekund dioda żółta, lecz nie startuje i ponownie wraca do czerwonej. Spuchnięty był kondensator CP150 2200µF/16V wymieniłem, ale nic się nie zmieniło. Podłączyłem do zasilacza żarówkę i w chwili zapalenia się diody żółtej pojawia się napięcie 149V jest również 6V, 10V, i 20V. Po kilku sekundach napięcia te znikają kiedy dioda wraca do czerwonej. Niestety nie mam schematu i nie bardzo też wiem jak się zabrać do tej usterki. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4087068
    KrzysiekZ
    Poziom 14  
    Elektrolity wymienione, ale bez zmian. Pod 140V z zasilacza mam podpiętą żarówkę, resztę zasilaną tym napięciem odciąłem.
  • REKLAMA
  • #5 4087837
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    KrzysiekZ napisał:
    Pod 140V z zasilacza mam podpiętą żarówkę, resztę zasilaną tym napięciem odciąłem.

Nie tak, nie z takim TV. Jaką resztę odciąłeś? Przecież z tego napięcia bierze odniesienie układ regulacji. W takim TV nic się nie odcina. Najpierw - dla porządku - sprawdź/popraw luty, może przy tej okazji znajdziesz coś ciekawego. Następnie sprawdź poprawność napięć z zasilacza st-by, to też jest ważne. Następnie - napięcia z zasilacza głównego (Usyst - 137V!) - przez 2-3 sekundy spokojnie da się zrobić. TV się wyłącza najprawdopodobniej dlatego, że nie startuje WN i procesor nie otrzymuje impulsów z odchylania. O tym wspominałem wcześniej - żebyś spróbował dojść, dlaczego nie startuje WN.
    Na płycie sygnałowej są dodatkowe stabilizatory zasilające scalaczki - pomierz napięcia, sprawdź obecność/brak wychodzących impulsów H-drive itd.
    Czyli najpierw luty, następnie pomiary wszelkich możliwych napięć i imp. H - w normalnie połączonym układzie, bez jakichś żarówek. Możesz (jako następny krok) wykluczyć przeciążenie przy starcie uszkodzonego WN - bo może jednak są impulsy - wylutowując tranzystor WN.
    Nie zaszkodzi zmierzyć zasilanie pionu i sam scalak.
    Jeszcze raz przypomnę o pomiarze na S2 kineskopu - jeśli WN chociaż próbuje wystartować - tam najlepiej to widać.
  • #6 4090180
    KrzysiekZ
    Poziom 14  
    Przyłączyłem wszystko jak było wcześniej. Napięcia na S2 nie było również na układzie odchylanie nie było żadnych napięć, napięcie Usys wynosiło 170V aż niespodziewanie kiedy przyłożyłem końcówkę miernika do punktu z napisem +Ua telewizor wystartował niepięcie Usys spadło do właściwej wartości i obecnie telewizor działa, nie wiem czym to mogło być spowodowane i jak będzie po dłuższym wyłączeniu.
  • Pomocny post
    #7 4090202
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Jak wspomniałem - przelutuj, przynajmniej płytę z zasilaniem i odchylaniem.
  • #8 4122376
    KrzysiekZ
    Poziom 14  
    Troszkę polutowałem i jak dotychczas działa dziękuję za udzieloną pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 29DZ640 S nie uruchamiał się poprawnie – po włączeniu zapalała się czerwona dioda, a przy próbie startu żółta na kilka sekund, po czym powracała czerwona. Uszkodzony był kondensator elektrolityczny CP150 2200µF/16V, który został wymieniony bez poprawy. Pomiar napięć wykazał obecność 149V, 6V, 10V i 20V podczas świecenia diody żółtej, które zanikały po powrocie do czerwonej. Brak schematu utrudniał diagnozę. Zalecano wymianę wszystkich elektrolitów w przetwornicy oraz sprawdzenie lutów i napięć na zasilaczu st-by i głównym (Usyst). Sugerowano także kontrolę impulsów H-drive i sygnałów odchylania, które są niezbędne do startu wysokiego napięcia (WN). Po przywróceniu oryginalnych połączeń i pomiarze napięcia w punkcie +Ua telewizor niespodziewanie wystartował, a napięcie Usyst ustabilizowało się na właściwym poziomie. Dalsze poprawki lutów na płycie zasilania i odchylania zapewniły stabilną pracę urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA