logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ModeCom FEEl-300ATX - zasilacz nie uruchamia się, słychać cykanie. Co sprawdzić?

Elninio 14 Lip 2007 20:00 2315 7
REKLAMA
  • #1 4081985
    Elninio
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Mam pytanie czy spotkaliscie się z czymś takim że zasilacz się nie uruchamia, nie podaje napięć jednak cały czas jakby coś cykało.
    Jeśli jest podłączony do źródła napięciowego to cykanie jest częste jak odłącze źródło zasilania cykanie jest coraz mniej słyszalne aż wycisza się. Sądzę że jest to spowodowane tym że kondenstarorki się po mału rozładowują, więc do tej części układu powinno być wszystk OK.
    Na pierwszy rzut oka nic nie jest spalone jednak nie wiem co to może być.
    Jeśli ktoś wie mógł by podsunąć pomysł, jak na razie biorę sie za sprawdzanie poszczegłonych elementów czy cokolwiek działa, ale proszę o poradę może wy będziecie wiedzieli.

Pozdrawiam,
    Elninio
  • REKLAMA
  • #2 4082084
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Elninio napisał:
    Sądzę że jest to spowodowane tym że kondenstarorki się po mału rozładowują, więc do tej części układu powinno być wszystk OK.

Natomiast ja sądzę, że przetwornica próbuje wystartować ale ciągle jej przeszkadza zwarcie po stronie wtórnej.
  • REKLAMA
  • #3 4082590
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Natomiast ja sądzę (i wiem z własnego doświadczenia) że ten zasilacz to koszmarny syf. Oddaj jak najszybciej póki jeszcze jest gwarancja, doloz 50zł i kup cos porzadnego
  • REKLAMA
  • #4 4082607
    WojtasJD
    Poziom 43  
    :arrow: mskojon - w temacie postu jest "... naprawa" - wnosi coś Twój post w związku z tym ?
  • REKLAMA
  • #5 4082613
    Elninio
    Poziom 15  
    Ja mam Chieftecka 400W, Tagana i inne paści, ale z wyższej półki, ten dostałem za free, i chciałem sobie go naprawić.
    Edit:
    Czy to możliwe że to jest wina cewki:
    ModeCom FEEl-300ATX - zasilacz nie uruchamia się, słychać cykanie. Co sprawdzić?
  • #6 4083618
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Cewke narazie zostaw w spokoju, tuż obok niej masz radiator z czterema elementami - wylutuj go i sprawdź elementy.
  • #7 4085216
    Elninio
    Poziom 15  
    Właśnie to zrobiłem zaraz po zrobieniu zdjęcia, i sprawdziłem tranzystory jednak są sprawne, chyba pozostaje mi to co jest za tym radiatorem.
    Jednak sądzę że nie wyłożę 30zł na kupno samego transformatora, zobaczę może coś wyszukam. Dzięki za pomoc, dam znać co i jak.
  • #8 4085586
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3821
    Wymontuj oba radiatory i dopiero sprawdzaj wszystkie elementy na nich.
    Napisz również jakie to elementy na nich masz bo nie podałeś jaki to dokładnie model zasilacza.

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz ModeCom FEEl-300ATX nie uruchamia się i wydaje charakterystyczne cykanie, które nasila się przy podłączeniu do źródła zasilania i stopniowo zanika po odłączeniu. Podejrzewa się, że problem może wynikać z zwarcia po stronie wtórnej przetwornicy, co uniemożliwia jej prawidłowy start. Wstępna inspekcja nie wykazała widocznych uszkodzeń, a sprawdzenie tranzystorów przy radiatorze potwierdziło ich sprawność. Zalecane jest dalsze demontaż radiatorów i testowanie elementów na nich zamontowanych, w tym transformatora, którego wymiana może być kosztowna. Dyskusja wskazuje na możliwe uszkodzenie elementów w układzie wtórnym, a także sugeruje, że zasilacz ten jest niskiej jakości i warto rozważyć zakup lepszego modelu. Autor posiada również zasilacze innych marek, takich jak Chieftec i Tagan, które są wyższej klasy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA