logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki amplituner do Altus 300 w cenie 700-900 zł do pokoju 20x20 i na zewnątrz?

waspinator 15 Lip 2007 10:43 1893 13
REKLAMA
  • #1 4083056
    waspinator
    Poziom 10  
    Witam, mam problem, poszukuje amplitunera w cenie ok 700-900pln który będzie w stanie wykorzystać potencjał moich altus-ków... dodam ze mój pokoik to jakieś 20x20, ale sprzęt zapewne będzie wykorzystywany również na wolnym powietrzu...

Wiem że ten temat był już poruszany wielokrotnie na forum ale przeglądając dotychczasowe wypowiedzi, nie natrafiłem na jednoznaczna odpowiedz "co kupić" by sprzęt hulał tak jak powinien...
    Bardzo proszę o pomoc, w szczególności osoby które miały takowy problem i zakupiły już jakiś sprzęt
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4083197
    waspinator
    Poziom 10  
    sprzęt będzie stał w pokoju 3,5x6 metrów
  • #5 4083233
    waspinator
    Poziom 10  
    myślałem raczej o ampli z możliwościami kina domowego (mam zestaw głośników z kina sony ht-p 3000, słabe ale na potrzeby "kinowe" jak dla mnie wystarczają) ale nie wiem czy dostane coś odpowiedniego w moich funduszach... dlatego chciałbym sie skupić na czystym ampli pod moje 300-ki
  • #6 4083249
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
  • #7 4083272
    waspinator
    Poziom 10  
    dzięki za podpowiedz... zapewne wezmę ją pod uwagę przy dokonywaniu wyboru, chciałbym aby wypowiedział sie jeszcze ktoś inny najlepiej kto kto ma warunki podobne do moich i używa takich głośniczków
  • REKLAMA
  • #9 4087767
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Odradzam budżetowe amplitunery wielokanałowe - zupełnie nie nadają się do słuchania muzyki w stereo.
  • #10 4087859
    waspinator
    Poziom 10  
    Pablo1964 czytaj ze zrozumieniem... prosiłem o radę CO KUPIĆ a nie czego nie kupować...
    A skoro uważasz ze "budżetowe amplitunery wielokanałowe - zupełnie nie nadają się do słuchania muzyki w stereo" to napisz co twoim zdaniem sie do tego nadaje z tymi głośnikami... zauważ również ze kwota NOWEGO sprzętu który zaproponujesz powinna oscylować w granicach 700-900 pln co również zawarłem w pierwszym poście.

z góry dzięki za podpowiedz
    pozdrawiam Waspinator
  • #11 4087873
    red_box
    Poziom 1  
    moim zdaniem te głośniki nie nadają się do słuchania , raczej zacznij od zmiany głośników.
  • REKLAMA
  • #12 4087910
    waspinator
    Poziom 10  
    kolejna osoba odchodząca od tematu...
    zaraz mi powiecie że powinienem sobie kupić zestaw głośników JBL za 5500pln bo na innych sie nie da słuchać muzyki... Panowie bądźcie realistami... nie każdy z nas może sobie pozwolić na coś takiego...
    jeśli macie pisać posty jak dwa powyższe które nic nie wniosły do dyskusji to lepiej nie zaśmiecajcie tematu.
  • #13 4088319
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    waspinator napisał:
    Pablo1964 czytaj ze zrozumieniem... prosiłem o radę CO KUPIĆ a nie czego nie kupować...
    A skoro uważasz ze "budżetowe amplitunery wielokanałowe - zupełnie nie nadają się do słuchania muzyki w stereo" to napisz co twoim zdaniem sie do tego nadaje z tymi głośnikami... zauważ również ze kwota NOWEGO sprzętu który zaproponujesz powinna oscylować w granicach 700-900 pln co również zawarłem w pierwszym poście.

z góry dzięki za podpowiedz
    pozdrawiam Waspinator

W tej kwocie jedynie brałbym pod uwagę wzmacniacz stereofoniczny.

P.S. Altus 300 to mocne kolumny, zasilając je byle czym na pewno nie wykorzystasz ułamka ich możliwości. Gdybyś spytał o nowy samochód w cenie do 20 tys. zł, który będzie mógł przekroczyć 250 km/h odpowiedziałbym podobnie - nie da się. I nie ma się co obrażać tylko trzeba brać pod uwagę realia.

Pozdrawiam
  • #14 4258447
    4droot
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ale zależy Ci na jako takiej jakości (nie można napisać inaczej przy tych kolumnach) czy chcesz wycisnąć z nich całą moc?? Bo jeśli chcesz usłyszeć na co stać ten 30 cm basowy (a to on głównie pożera większość mocy ze wzmacniacza) głośnik to poleciłbym zakupić końcówkę mocy tak 2x200W. A jeśli nie zależy Ci na max osiągach to wzmaka np. pioneer A 858 lub A 757. Sam mam takiego i powiem Ci że dosyć nieźle to się wszystko prezentuje.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano amplitunera w cenie 700-900 zł do kolumn Altus 300, do użytku w pokoju o wymiarach około 3,5x6 m oraz na zewnątrz. Dyskusja dotyczyła wyboru sprzętu, który efektywnie wykorzysta potencjał mocnych kolumn Altus 300. Zwrócono uwagę, że budżetowe amplitunery wielokanałowe często nie sprawdzają się dobrze w stereo, a do pełnego wykorzystania kolumn potrzebny jest wzmacniacz o odpowiedniej mocy. Polecano amplitunery Yamaha RX-V, zwłaszcza model RX-V530, oraz wzmacniacz Technics SU-V500, który dobrze współpracuje z Altusami. Wskazano również, że w budżecie do 900 zł lepszym wyborem może być wzmacniacz stereofoniczny niż amplituner wielokanałowy. Dla uzyskania maksymalnej mocy sugerowano końcówkę mocy 2x200W, natomiast dla umiarkowanych wymagań modele Pioneer A-858 lub A-757. Podkreślono, że Altus 300 to kolumny wymagające mocnego zasilania, a w tym budżecie nie da się w pełni wykorzystać ich możliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA