logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 55MC16 TxA - zanikanie obrazu i dźwięku po kilku minutach

pslosarz 15 Lip 2007 21:30 1728 6
REKLAMA
  • #1 4084793
    pslosarz
    Poziom 17  
    Ocena: 176
    Witam.
    Problem polega na tym że po włączeniu Tv jest obraz i fonia ale po ok 4-5min obraz i fonia stopniowo zanika. Widać tylko taki obraz jakby tv był bez podłączonej anteny (dźwięk=szum). Po wyłączeniu i włączeniu to samo. Dopiero po wyłączeniu i odczekaniu jakieś 10min i ponownym włączeniu tv idze przez ok 4-5min i znowu brak obrazu. OSD i TXT ok.
    Na euro wszystko idzie elegancko.

Czy wymiana głowicy pomoże?
    Gdzie można kupić oryginalną lub zamiennik.
  • REKLAMA
  • #2 4085028
    deni
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam !

Najpierw posprawdzaj przerwy i zimne luty , potem napięcia zasilające .
  • REKLAMA
  • #3 4085252
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Witam.
    Myślę, że to nie bedzie głowica.
    Objawy na to wskazują ale ja radzę poszukać, posprawdzać i wymienić elektrolity związane z głowicą. Koszt niewielki.
    Nie wiem jaki tam jest procesor wizyjny ale w jego okolicy wysycha jeden elektrolit i robi takie numery. Jest to nóżka bezpośrednio związana z głowicą.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 4085335
    warszaw
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam.Proponuję wymienić filtr ARCZ. oraz kondensator który z nim pracuje (może byc w jednym w kubku z cewką). Jeśli uruchomisz procedurę strojenia (wyszukiwania stacji) i żaden z kanałów nie zostanie znaleziony , to do wymiany ARCZ. Pozdrawiam warszaw.
  • REKLAMA
  • #5 4085599
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Kolega ma rację.
    Często taka usterka występuje w TV Philips w których filtr ARCz jest zintegrowany razem z kondensatorkiem.
    On traci swoją pojemność i są takie numery.
  • #6 4087305
    marek naprawa rtv
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.
    Niedawno miałem podobną usterke , poziom sgnału malał,wymiana
    głowicy załatwiła sprawe .
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem w telewizorze Thomson 55MC16 TxA polega na zaniku obrazu i dźwięku po kilku minutach pracy, mimo że OSD i teletekst działają poprawnie, a sygnał z eurozłącza jest stabilny. Objawy sugerują uszkodzenie sygnału antenowego lub elementów związanych z głowicą. Wskazano na możliwe przyczyny takie jak przerwy i zimne luty, niewłaściwe napięcia zasilające, wyschnięte elektrolity w okolicy procesora wizyjnego, a także uszkodzony filtr ARCZ wraz z kondensatorem, które mogą powodować spadek pojemności i utratę sygnału. Część użytkowników potwierdza, że wymiana głowicy rozwiązała podobne problemy, a także oferuje pomoc w zakupie oryginalnych lub zamiennych głowic. Zalecane jest najpierw sprawdzenie i wymiana elementów pasywnych oraz diagnostyka zasilania przed decyzją o wymianie głowicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA