logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ zczytujący kody RC5 z pilota w Bascom?

marcin_wojo 15 Lip 2007 23:29 1620 2
REKLAMA
  • #1 4085212
    marcin_wojo
    Poziom 10  
    Witam. Jestem początkującymi elektronikiem i chciałbym zrobić taki prosty układzik który zczytuje kod z pilota i wystawia sygnał na wyjście układu. Program ma być napisany w bascomie i wykonany na jakimś prostym układzie zależy mi na tym tylko żeby miał ok 20 wyjść. Może mogę liczyć na jakiś gotowy program i przykładowy układzik jaki mogę zastosować. Może napisałem zbyt zawile ale chodzi mi porostu ze kiedy wciskam jedynkę na pilocie miał ten sygnał na wyjściu i tak analogicznie dla 20 guzików i dla 20 wyjść. Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #2 4085237
    ShEvU_elektro
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Witam
    Prosze sam kiedyś potrzebowałem taki odbiornik więc napisałem taki prosty programik.

'---------->Shevu<----------
    'Odbiornik RC5 by Shevu

$crystal = 800000

Config Lcd = 16 * 2
    Config Lcdpin = Pin , Db7 = Portd.7 , Db6 = Portd.6 , Db5 = Portd.5 , Db4 = Portd.4 , E = Portd.3 , Rs = Portb.4
    Config Rc5 = Pind.2
    Config Portc = Output

Dim Adress As Byte , Command As Byte

Enable Interrupts
    Set Pind.2

Do

Getrc5(adress , Command)
    Command = Command And &B01111111

Waitms 250

Cls
    Cursor Off
    Lcd "adres: " ; Adress
    Lowerline
    Lcd "komenda: " ; Command

Loop
    End
  • #3 4086315
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    ale jest to tylko aby pokazac jaki adres i komende posiada dany guzik w pilocie.
    gotowe schematy i programy sa na forum poszukaj a znajdziesz, raczej wiecej tego bedzie w dziale hobby robotyka.
REKLAMA