logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam katalogów głośników do 200 zł z interesującymi parametrami T-S

marcinus 01 Lis 2003 14:36 1773 10
REKLAMA
  • #1 382741
    marcinus
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Cze jeżeli macie jakieś fajne katalogi firm produkujących głośniki to proszę o kontakt. Tylko w rozsądnej cenie do 200 złoty za sztukę i ciekawe parametry T-S Dzięki..
  • REKLAMA
  • #2 382761
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Mam pare katalogow Visatona - wiele ciekawych urzadzen oprocz samych, nieraz rewelacyjnych, glosnikow - sa w wiekszosci darmowe...Napisz do nich , to Ci wysla lub zakupisz je w cenie znacznie nizszej niz 2 stowki...:)
  • REKLAMA
  • #3 382772
    marcinus
    Poziom 13  
    Jaki adress??Jeśli ktoś robił suba z głośników Visatona niech podzieli się wrażeniami. Warto je kupić??
  • #4 382786
    tomaszo
    Czy warto kupic....Zalezy jaki model - seria W jest juz w miare niezla, seria TIW to juz wlasciwie High End - wygladaja rewelacyjnie...GF to nowoczesne membrany i olbrzymi skok. Ogolnie Visaton wie, co robi. Taki niemiecki Tonsil ze wszystkimi konsekwencjami (lepszy i drozszy...)
  • #5 382819
    marcinus
    Poziom 13  
    Czhodzi mi o głośnik do suba o cenie około 200 zł . Ma to być głośnik na wzmacniacz TDA1562 .Powinien mieć moc przynajmniej 80W RMS Pudło ma być nie większe niż 25 litrów. NIe mogę nic znaleźć w kataloguDzieki za pomoc..
  • REKLAMA
  • #6 383063
    tomaszo
    Domyslam sie, ze srednica wieksza niz 20 cm nie wchodzi w gre?..Nie proponuje schodzic ponizej 18 cm...Tesla nie specjalnie ma cos w tym zakresie - ale od biedy mozna ARN223 walnac w takim pudle. Co chcesz naglosnic?
  • #7 383199
    marcinus
    Poziom 13  
    Ma to być sub do samochodu. Dobrze by było gdyby powodował małe trzęsienie ziemi:) Wypatrzyłem głośnik ARN 165-01 /4 Tesli ale on kosztyje trochę więcej. Jeśli znasz link do strony z głośnikiem ARN223 i z jego ceną to byłbym wdzięczny gdybyś go podał:)
  • #8 383216
    marcinus
    Poziom 13  
    [quote="marcinus"]Ma to być sub do samochodu. Dobrze by było gdyby powodował małe trzęsienie ziemi:) Wypatrzyłem głośnik ARN 165-01 /4 Tesli ale on kosztyje trochę więcej. Jeśli znasz link do strony z głośnikiem ARN223 i z jego ceną to byłbym wdzięczny gdybyś go podał:)Mam kiepskie radio dwukanałowe. Czy można jeden kanał puścić na dolnoprzepustowy filtr aktywny potem do wzmakai na suba. Druki kanał wykorzystać na srednie i wysokie tony??Dzięki za pomoc...
  • REKLAMA
  • #9 383927
    tomaszo
    Oczywiscie sie pomylilem w pisowni - chodzi o ARN226--.....Tak czy siak, jeden taki glosnik w samochodzie nie zrobi burzy, lepiej pomyslec o jakims JBL-u (jesli juz cos od 200 zl o srednicy minimalnie 25 cm maja)...JAK ARN165 kosztuje wiecej niz 200 zl?????
    Poszukaj w Beymie, ewentualnie ARN312 - do samochodu nie oplaca sie dawac 20 tki w 25 litrach, bo wiele to nie da...Jak chcesz calosc zasilic?
    Z kiepskiego radia bedzie kiepski dzwiek...Rozwiazanie proponowane jest bez sensu - na forum jest mnostwo o wzmacniaczach bez przetwornicy dajacych jakies 25 W mocy, nie wyjdzie drogo...Ewentualnie - zrobic taki wzmacniacz do glosnika niskotonowego, radio wykorzystac na srednice i gore.
  • #10 383937
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Tu masz przykładowe ceny lilku głośników TVM Acoustics (ARNxxx)

http://www.akkus.com.pl/

Mają one małą sprawność więc potrzebują czegoś konkretnego do napędzenia, ja ich nie polecam, jeśli to ma być do samochodu to patrz za czymś co nie będzie wymagało obudowy wiekszej niż 80 litrów. :)
  • #11 384666
    marcinus
    Poziom 13  
    do Tomaszo!!!
    Na początek dzięki za pomoc.
    Ja chcę zrobić mniejwięcej tak :
    Radio-filtr aktywny-subbufer na jednym kanale, a srednie i góre na drugim kanale. Nie wiem czy ma to jakiś sens!!!
    Przecierz wzmacniacz samochodowy na koścu TDA1562 ma na wyjsciu około 70 W RMS także wydaje mi się że można tu podłączyć mocny subbufer. Chodzi mi o trzęsienie ziemi więc sprawdzę wielkości obudów dla głośników proponowanych przez ciebie. Ma to chodzić na początek w kiepskim radiu dwukanałowym. Nie ma nawet wyjścia na wzmaka. Jakie są twoje uwagi spostrzeżenia??? Wielkie dzięki...

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano katalogów głośników do 200 zł za sztukę z interesującymi parametrami Thiele-Small (T-S), szczególnie do subwoofera samochodowego zasilanego wzmacniaczem TDA1562 o mocy około 80 W RMS. Wskazano na katalogi firmy Visaton, które są dostępne często bezpłatnie lub w niskiej cenie, oferujące różne modele, w tym serie W (średnia jakość) i TIW (high-end). Dyskutowano o głośnikach Tesla, zwłaszcza modelach ARN223, ARN165-01/4 oraz poprawionym ARN226, jednak ich dostępność i cena mogą przekraczać budżet. Zwrócono uwagę, że głośniki o średnicy poniżej 18 cm nie są zalecane, a do subwoofera samochodowego lepiej stosować głośniki o średnicy co najmniej 20-25 cm. Sugerowano także rozważenie głośników marki JBL lub Beyma jako alternatywy. Podkreślono, że niskiej jakości radio dwukanałowe ogranicza jakość dźwięku i zasugerowano zastosowanie aktywnego filtru dolnoprzepustowego na jednym kanale do subwoofera oraz wykorzystanie drugiego kanału do średnich i wysokich tonów. Wskazano, że wzmacniacz TDA1562 może być wystarczający do napędzenia subwoofera, ale lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie dedykowanego wzmacniacza niskotonowego. Podano link do oferty głośników TVM Acoustics (ARNxxx) z uwagą, że mają niską sprawność i wymagają większej obudowy (około 80 litrów). Ogólnie dyskusja koncentrowała się na doborze głośnika niskotonowego do subwoofera samochodowego w ograniczonym budżecie, z uwzględnieniem parametrów T-S, mocy wzmacniacza i wielkości obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA