logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor 29 z płaskim kineskopem - opinie o Panasonic Quintrix F

michcio 16 Lip 2007 14:31 3823 26
REKLAMA
  • #1 4086406
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Witam

Stoję przed zamiarem zakupu telewizora TV 29' z płaskim kineskopem.
    Prawie zdecydowałem się na Panasonica (o modelu może później). Głownie chodzi mi o jakość i awaryjność tych telewizorów. Przede wszystkim chciał bym wiedzieć jaki są kineskopy. Czym cechuje się kineskop Quintrix F ???
  • REKLAMA
  • #3 4089524
    michcio
    Specjalista elektryk
    A więc myślę o Panasonicu TC-29PS12P. Jak jest, jeśli chodzi o kontrast? Ponoć dużo ludzi narzeka. Oraz jeśli chodzi o miejsce produkcji - te z Czech są do niczego i mają "lipny" kineskop? Gdzie powinny być montowane?

Lecz oczekiwał bym przynajmniej tego, żeby miał lepsze barwy, ostrość, kontrast, jasność i geometrię niż stary Neptun M547 :D
  • REKLAMA
  • #4 4089549
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    W tej chwili chyba już wszystkie modele Panasonica na Polskę są produkowane w Czechach. W podobnej cenie w sieci Auchan jest sprzedawany Funai z funkcją PIP. Moim zdaniem ma lepszy obraz. O awaryjności trudno mówić, chyba jeszcze za wcześnie. Ale radziłbym rozważyć także tą markę.
  • #5 4090586
    michcio
    Specjalista elektryk
    A może TX-29PM11P ? Ponoć jeden z najmniej awaryjnych modeli i ma trochę lepsze 100 Hz i pare systemów poprawy obrazu. Bajery typu PIP, PAP, POP i inne mnie kompletnie nie interesują. Telewizor ma dobrze grać z anteny naziemnej, tunera sat i DVD. I nie oczekuję jakości kina domowego. Chcę nie wyrzucić pieniędzy kompletnie w błoto i pozbyć się wreszcie szklanej kuli o imieniu "Unimor".

A propo... Słyszałem, ze ten model ma oryginalny kineskop QuintrixF, a nie jakiś Daewoo itp. i elektronikę z Japonii.
  • REKLAMA
  • #7 4091573
    michcio
    Specjalista elektryk
    Tak, ale stare telewizory chyba głośniej buczą (wspomniany przeze mnie odbiornik) ale przecież nie koniecznie mój egzemplarz musi buczeć. Tak się składa, że mam duże szczęście :D Z resztą ,można się przyzwyczaić.

EDIT: Właśnie znalazłem w necie jak to buczy i muszę powiedzieć, że moje wszystkie telewizory tak buczą, więc nie jest to dla mnie problemem podczas oglądania, a właściwie się do tego przyzwyczaiłem. Z resztą telewizora nie słucha się z otworów wentylacyjnych, tylko z głośników, a 29?" ogląda się z 4 metrów, a tam już kompletnie nic nie słychać.
  • #8 4091634
    @@@@
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Kolego michcio,mam Panasonic TX-29PX10P,ten akurat nic nie buczy próbowałem nawet wsłuchiwać się bardzo póżną porą i nic cisza też nie przepadam za takimi ,jest z 04. 2004r i spoko ,kontrast zmniejszony do 15% tylko bo aż oślepiał ,odpukać nie mam z nim kłopotu,jest to oczywiście 100Hz,różnica b duża od 50Hz.Jednym słowem jak widzę nie kojarz go z Unimorem ,bo to Mercedes do niego.
  • #9 4093252
    michcio
    Specjalista elektryk
    W sumie każdy telewizor obecny na półkach w sklepie będzie miał lepszy obraz od niego. Dzieli ich przepaść 20 lat!

A wszyscy narzekają w Panasonicach, że kontrast na 100% są do niczego!

Ale TX-29PX10P jest już wycofany z produkcji i jest tylko w 123click.pl za ponad 2200 zł. Ja mam na TV maximum 900 zł. No góra 1000 zł.

Z resztą czy Panasonic jeszcze produkuje jakieś bańki prócz TX-29PM1 oraz TX-29PS12P ??? Reszta to chyba zapasy magazynowe, a wspomniany TX-29PM11P znalazłem tylko na zakupownia.pl za jedyne 850 zł i nigdzie więcej. Pewnie za tydzień skończą się zapasy i ewentualne kupno tego modelu będzie nie możliwe, a za tą cenę tyle bajerów itd. nie chodzi drogą. A kaski na razie całęj nie mam :D .

TX-29PM1 nawet 100 Hz nie ma, nawet S-Video na froncie brak.
    TX-29PS12P.... hmmm, sam nie wiem... 950 zł, a 850 zł, różnica niby nie wielka, ale dla mnie trochę większa :D .
  • #10 4093815
    dżenka
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Michcio a nie lepiej kupić LCD niż CTR obraz jest o wiele ładniejszy i o połowę mniej prądu pobiera , no i jest "chudy" A może taki wariant wpłać na Lcd całą kwotę 900 lub 1000 a resztę na raty , są takie promocje bez odsetek więc nic nie stracisz. Ja mam 32 " CTR i jak mi sie popsuł to kupiłam właśnie w takiej promocji 20 " LCD żeby chociaż cosik grało no i teraz mam problem bo chciałabym mieć 32 " LCD tak m i się kolory podobają ale kasa na razie nie pozwala :D:D:D :cry:
  • #11 4094297
    Pablo1964
    Moderator
    Nie chcesz chyba powiedzieć, że 20" LCD daje Ci więcej satysfakcji od 32" CRT ? ;-)
  • #12 4094403
    dżenka
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jeśli chodzi o głębie kolorów to niestety ale LCD ma przewagę bo mam ekran
    ustawiony pod dobrym kątem .
  • #13 4094640
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ale chyba raczej kineskop ma większą rozpiętość barw od LCD niestety....

EDIT: Po kontakcie z pracownikiem sklepu, nie ma już na magazynie TX-29PM11P. A szkoda.
    A więc zostały mi dwa modele:
    -TX-29PS12P
    -TX-29PM1

Ten pierwszy ma 100 Hz, drugi nie. Pierwszy ma też S-Video na frontowym panelu, drugi nie.
    A więc jestem skazany chyba na TX-29PS12P. Chyba, że ktoś jeszcze ma inne propozycje (ale marka Panasonic).

LCD i PLAZMA mnie nie interesują - nie stać mnie, może za pare lat, jak będzie to bardziej wskazane.
  • REKLAMA
  • #14 4096374
    Pablo1964
    Moderator
    Wybierz koniecznie model 100Hz.
  • #15 4097394
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Pablo1964 napisał:
    Wybierz koniecznie model 100Hz.
    I raczej polecałbym bardziej PHILIPS'a niż Panasonic'a.
  • #16 4097581
    michcio
    Specjalista elektryk
    A dlaczego?

Mam do Panasoniców zaufanie. Telewizory tej marki jakie widziałem działały wszystkie po 15 lat i więcej. Na magnetowid też nie narzekam.
  • #17 4097652
    Pablo1964
    Moderator
    Nie porównuj dzisiejszego sprzętu do tego sprzed 15 lat. Wtedy sprzęt mógł być drogi ale musiał być trwały. Dziś nadrzędnym czynnikiem przy projektowaniu sprzętu ma być jego niska cena. Trwałością nikt nie jest zainteresowany - konsumenci chcą mieć sprzęt nowoczesny a producenci - obrót.
  • #18 4097856
    AxelNext
    Poziom 38  
    michcio napisał:
    A dlaczego?
    Mam do Panasoniców zaufanie.
    Wiesz ile w tym Panasonic'u jest faktycznie Panasonic'a :?:
    Chyba tylko kineskop, reszta to zbiór producentów różnych firm. Tak jest z całym sprzętem RTV.
    I tak jak napisał Pablo1964, chcąc obniżyć koszty produkcji markowi producenci sięgają do źródeł części innych producentów.
    Nie tylko Panasonic (Czechy) czy PHILIPS (Węgry), ale i SONY (Hiszpania, kiedyś był nawet montaż w Polsce) już od dawna produkuje telewizory na podzespołach innych firm.
    Osobiście z 29 calowych poszukałbym ostatnich produktów LG, podobają mi się czarne :D
  • #19 4098011
    michcio
    Specjalista elektryk
    A niech pogra ze 3 lata i będzie dobrze, potem i tak pewnie porozglądam się za jakimś LCD.
  • #20 4098030
    AxelNext
    Poziom 38  
    Proponuję LG 100 Hz, gwarancja 2 lata Door Too Door
    TV produkowane w Polsce w Mławie :D
  • #21 4114114
    michcio
    Specjalista elektryk
    No właśnie, jak z tymi LG? Opłaca się?
    Jaki obraz?
  • #22 4114348
    matroxi
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    axelakis napisał:
    Proponuję LG 100 Hz, gwarancja 2 lata Door Too Door
    TV produkowane w Polsce w Mławie :D

Sceptycznie bym podchodził do telewizorów marki LG, ponieważ jak do tej pory większość modeli miała małą lecz bardzo denerwującą wadę a mianowicie: długi czas przełączania kanałów i nie można szybko "przelecieć" po kanałach.
    Po przełączeniu kanału, w pierwszej chwili jest czarne tło po czym pojawia się obraz.
  • #23 4114523
    AxelNext
    Poziom 38  
    matroxi napisał:
    Sceptycznie bym podchodził do telewizorów marki LG, ponieważ jak do tej pory większość modeli miała małą lecz bardzo denerwującą wadę a mianowicie: długi czas przełączania kanałów
    To nie jest wadą tylko telewizorów LG bo np. spotkałem się z kilkoma modelami SONY i THOMSON'a w których także przełączanie było denerwująco długie.
    To nie jest problem dotyczący konkretnej firmy, ale raczej poszczególnych modeli odbiorników różnych firm.
    Problem pewnie leży w systemie sterującym odbiornika, albo pilota. Tak myślę bo pewności nie mam.
    PHILIPS'y są szybkie :D
  • #24 4120824
    matroxi
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Zgadzam się ,że Philipsy są szybsze ponadto mniej awaryjne niż LG i lepszy obraz, bardziej ostry i wyraźny. Denerwujące w nich jest to że nie można klikać na pilocie po kolei przycisków od kanałów i szybko zmieniać kanały ponieważ w momencie naciśnięcia np. 2 i zaraz 3 to nie wyświetli się kanał 2 a potem 3 tylko 23. -ale to nie tylko Philipsów wada do której można się przyzwyczaić
  • #25 4168973
    michcio
    Specjalista elektryk
    Czy może ma ktoś z userów Panasonica TX-29PS12P ? Jeśli tak, to niech wkleji kilka fotek, między innymi geometrii (np. telegazeta) i jakiegoś innego obrazu, powiedzmy telewizja.

Mogą być też inne telewizory. W końcu trudny wybór.
    W dodatku za tydzień czeka mnie zakup drugiego TV 29", ale dla starszych osób, więc nie dostrzegą minimalnych artefaktów.

Tak więc fotki bardzo mile widziane :D:D:D

Pozdrawiam
  • #27 4236068
    michcio
    Specjalista elektryk
    A więc dziś kupiłem Panasonica TX-29PS12P, ale nie dla mnie, tylko dla starszych ludzi.
    Wrażenia:
    W sklepie tak kiepska instalacja antenowa, że tylko TVP2 dobrze odbiera.
    Lekkie beczkowate zniekształcenie geometrii, ale to chyba można poprawić w serwisowym.
    Źle ustawione rozmiary obrazu (logo prawie w samym rogu, obcięte litery w pasku z tekstem na dole). Ale to też można chyba ustawić w trybie serwisowym? Nie mylę się?
    Dopiero czekam na dostawę, ale trzeba będzie się pobawić i dopiero po regulacji będę mógł powiedzieć coś o jakości obrazu.

Pozdrawiam

EDIT: Po bliższym przystawieniu ucha do otworów wentylacyjnych słychać cichutnie buczenie, a waściwie brzęczenie.
    Obraz trochę pompuje, choć w niewielkim stopniu.
    Kolory ładne. Ale trochę takie pastelowe....

Ale myślę, że dla siebie kupię TV innej marki.

PS: Przy dobrej antenie polecam wyłączenie redukcji szumów (P-NR) bo inaczej obraz smuży.

Dodam jeszcze, że mój egzemplaż ma kineskop Samsung, A68QFN793X104 N. Cieszę się, że nie Daewoo, choć może ten kineskop to taki sam szajs?
    Po regulacji w serwisówce jest prawie idealnie.

Tryb serwisowy doprowadza do szału (ustawianie geometrii trochę trwa, a ja niestety jestem perfekcjonistą). Wobec tego, czy zna ktoś dobry sposób na ustawienie jak najlepszej geometrii?

A TV jest "Manufactured in Poland"...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu telewizora kineskopowego 29" z płaskim kineskopem Panasonic Quintrix F, ze szczególnym uwzględnieniem modeli TX-29PS12P, TX-29PM11P oraz TX-29PM1. Użytkownicy zwracają uwagę na jakość obrazu, kontrast, awaryjność oraz pochodzenie produkcji (głównie Czechy). Kineskop Quintrix F jest oryginalnym kineskopem Panasonic, w przeciwieństwie do tańszych zamienników. Modele 100 Hz są rekomendowane ze względu na lepszą jakość obrazu i mniejsze zmęczenie wzroku. Wskazano, że telewizory Panasonic mają dobre parametry barw, ostrości i geometrii, choć niektórzy użytkownicy zgłaszają lekkie zniekształcenia geometryczne i buczenie wentylatorów. Poruszono także temat alternatyw, takich jak telewizory Funai, Philips i LG, z uwzględnieniem ich wad i zalet, np. długi czas przełączania kanałów w LG oraz lepsza ostrość i mniejsza awaryjność Philipsa. W dyskusji pojawiły się uwagi o produkcji telewizorów w różnych krajach i stosowaniu podzespołów od różnych dostawców. Autor ostatecznie zakupił model TX-29PS12P dla osób starszych, zauważając konieczność regulacji obrazu w serwisie oraz obecność kineskopu Samsung w egzemplarzu. Zalecane jest wyłączenie redukcji szumów (P-NR) przy dobrej antenie, aby uniknąć smużenia obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA