wyraźnie napisałem
chyba KWP2000 ten temat akuratnie mnie nie interesuje tylko propaguję swoje spostrzeżenia, tak jak wcześniej pisałem interesowało mnie dorzucenie tych 28 kucyków do mojego AHU za jak najmniejszą cenę, nawet zasępiłem na punkcie RTV bo mam hot air.
A teraz podsumowanie i moje spostrzeżenia, bo śledziłem rozwój człowieka który mi sprzedał chipa.
1. chip który mi sprzedał nie spełniał moich wymagań (podglądałem WinOlsem w wersji demo)
2. odesłałem mu mailem prosząc o korekcję
3. wykonał korekcję według moich sugestii i odesłał (sprawdziłem znowu wersją demo WinOlsa) było OK
4. wgrałem poprawione bin'y i cieszę się tymi 118 KM
Czyli mam indywidualne strojenie, a człowiek z Allegro teraz reklamuje się "każdy program pisany indywidualnie do danego samochodu"
I niestety jak patrzę na forach to zasada indywidualnego strojenia to znalezienie map, podniesienia parametrów, i to wszystko, niektórzy je znają na pamięć, inni posiłkują się bibliotekami damos, a wolą obrabiać oryginały bo czasem zdążają się niespodzianki w gotowcach, i bezpieczniej jest nałożyć na oryginał takiego gotowca porównać i przekopiować mapy.
Komentują że z 90tki można wycisnąć 170 kucyków i owszem ale jest to zadanie dla fanatyków bo właściwie cały silnik wymaga modyfikacji np. korbowody nie wspomnę o turbo intercooler sprzęgło et cetera. mnie zadawała że czerwone TDI mi nie odchodzi

i gdyby było mnie stać na wymianę IC turbo wtryski to na pewno nie po sępił bym na zakład który by mi to wszystko dostroił.