logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę użyć kondensatorów 470uF 25V zamiast 6,3V na płycie głównej?

krogon 17 Lip 2007 11:01 5204 9
REKLAMA
  • #1 4088657
    krogon
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Nie jestem specem od elektroniki, stąd chciałem się was o cos zapytać.

Otóż na płycie głównej komputera znalazłem przepalone kondensatorki. Wylutowałem je i chciałem wymienić na nowiutkie, ale w żadnym sklepie nie mają takich samych (470uF, 6,3V)

Powiedzieli że takie pojemności mają, ale najbliższe napięcie to 25V.
    Stąd moje pytanie czy mogę takie wlutować w płytę główną, czy to może jej zaszkodzić. Wiem że to jest podane napięcie maksymalne które może przejść przez kondensator a ważna jest tak naprawdę pojemność, ale może na płycie kondensator pełni jeszcze inną rolę (np. gdy napięcie będzie większe niż to 6,3V to on sie spali a nie płyta)

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    pozdrawiam gorąco
  • REKLAMA
  • #2 4088663
    gen999
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Kup takie kondensatory na allegro. Ja kupiłem i wlutowałem i płyta póki co śmiga bez problemu. Ja musiałem kupić na allegro bo w moim zabitym dechami mieście nie ma czegoś takiego w sprzedaży.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4088750
    lukib1
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Nie tylko ważne jest napięcie w tych kondensatorach.
    Podstawowa sprawa to to , że muszą to być kondensatory LOW ESR.
    I te kondensatory mają też oznaczenie 105 °C i występują na różne napięcia poczynając już od od najniższych napięć, ale kondensatory na wyższe napięcie a taką samą pojenność różnią się wymiarami tegoż kondensatora ( h - wysokość i l - średnica), także rozstawem nóżek i GRUBOŚCIĄ WYPROWADZEŃ co jest istotne dla płyt komputerowych , które są wielowarstwowe, i nie można bez uszkodzenia metalizacji w przelotkach lutowniczych (otworach do wlutowania kond.) wlutować kondensatorów o średnicach wyprowadzeń większych niż tam są.

Tak ze polecam zakup tychże kondensatorów na odpowiednie napięcie, tzw. LOW ESR albo pytać o kondensatory do PŁYT KOMPUTEROWYCH.

Poza tym najlepiej wymienić wszystkie kondensatorki w tej linii zasilania, w której są te spuchnięte, na taką samą serię, tzn. identyczne.

Pozdrawiam
  • #4 4088775
    krogon
    Poziom 11  
    kupiłem te o których pisałem, rzeczywiście mają trochę większy rozstaw, ale są to te same pojemności oraz oznaczone 105°C

czyli szerokość wyprowadzeń jest na tyle istotna że nie można wlutować ich zastępczo?
  • Pomocny post
    #5 4091773
    lukib1
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Rozstaw wyprowadzeń nie jest istotny, przy rozstawie otworów w płycie np 5 mm da sie wlutować kondensator o rozstawie np 7,5 mm, najistotniejsze są średnice wyprowadzeń, jeśli przykładowo mają
    0,6 mm to można wlutowac o takiej samej średnicy lub o mniejszej, np 0,5 mm; 0,4 mm ale problemem bedzie wlutowanie kondensatorów o średnicy wyprowadzeń np 0,7 mm czy wiekszych , bo np rozwiercając odpowiednim wiertłem uszkodzimy przelotkę metalizowaną, która łączy np 4 warstwy płyty i możemy stracić połączenie galwaniczne z jakąś warstwą i cała operacja może sie zakończyć niepowodzeniem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4095038
    krogon
    Poziom 11  
    generalnie już wszystko wiem co chciałem sie dowiedzieć, dzięki za wasze odpowiedzi, pozdrawiam
  • #7 4187191
    userek
    Poziom 13  
    Witam,nie chcę specjalnie nowego tematu zakładać więc spytam tutaj,mam na płycie napuchnięte kondensatory o pojemności 1000 i napięciu 6,3v,nigdzie w sklepach takich samych dostać nie mogłem,czy mogę wstawić kondensatory o pojemności 1500 6,3v?czy to 500 więcej ma kolosalne znaczenie?
  • #8 4188463
    darlon
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    no tak jakby ma znaczenie bo to o połowe więcej... ważna jest pojemność, tolerancja napięcia nie jest ważna, byle by była równa lub wyższa niż oryginał. poza tym piszesz o pojemności 1000... ale czego? uF, nF, pF? zresztą w każdym wypadku to 1500 zamiast 1000 to za duża różnica. sądze że w sprzęcie komputerowym to raczej nie powinno się zmieniać wartości o taki %. jakkolwiek by nie było to ten 1000 znajdziesz w szeregu więc poprostu niech ci go sprowadzą w twoim sklepie z bebechami
  • REKLAMA
  • #9 4190250
    userek
    Poziom 13  
    pojemność 1000uF,muszę wymienić 9x1000uF i 1 1500uF wszystkie 6,3v,czyli w sumie pojemność 10500,mogę zamiast tego dać 7x1500uF?
  • #10 4194149
    franyo_z
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam.
    Hm...dobre! A jak wybierzesz, którego nie będziesz wlutowywał? :-) Przecież one nie są w jednej gałęzi, nie można tak kombinować. Zamów w jakimś sklepie internetowym, albo na allegro cały komplet, to przecież grosze kosztuje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany przepalonych kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej komputera. Oryginalne kondensatory miały parametry 470uF, 6,3V, a dostępne zamienniki oferują takie same pojemności, lecz wyższe napięcie znamionowe 25V. Podkreślono, że ważne jest stosowanie kondensatorów typu LOW ESR, przeznaczonych do zastosowań komputerowych, z oznaczeniem temperatury pracy 105°C. Zwrócono uwagę na różnice wymiarów kondensatorów, zwłaszcza średnicy wyprowadzeń, które muszą być kompatybilne z otworami na płycie, aby nie uszkodzić metalizacji przelotek wielowarstwowej PCB. Rozstaw nóżek jest mniej istotny, ale zbyt duża średnica wyprowadzeń może wymagać rozwiercania otworów, co niesie ryzyko uszkodzenia połączeń. Zaleca się wymianę wszystkich kondensatorów w danej linii zasilania na identyczne modele. W dalszej części dyskusji poruszono temat wymiany kondensatorów o pojemności 1000uF na 1500uF, gdzie wskazano, że znaczna zmiana pojemności może być niekorzystna i lepiej stosować oryginalne wartości. Sugerowano zakup odpowiednich kondensatorów przez internet lub na platformach takich jak Allegro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA