logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośniki Creative Inspire T6100 5.1 do komputera?

KraK007 17 Lip 2007 21:18 10479 10
REKLAMA
  • #1 4090426
    KraK007
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    kupilem glosniki Creativ'y 5.1 Inspire T6100

A problem odnosnie tego...
    z subwoofera wychodza 3 wtyczki do kompa, a w kompie mam 3 wtyczki (jak wiecie) Microfon, Audio i "cos" nie wiem co to
    kazdy z tych kabli odpowiada za inne glosniki i kazdy kabel dziala tylko na Audio
    Co mam zrobic?

Help :|
  • REKLAMA
  • #2 4090458
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Jaka karta dźwiękowa? Jeśli 5.1, to podłączasz wszystkie kable i w panelu sterowania karty ustawiasz, żeby gniazda obsługiwały dźwięk 5.1 a nie stereo + liniowe + mikrofon. Włączasz test poszczególnych kanałów i ewentualnie korygujesz położenie wtyczek. Jeśli zaś karta jest stereofoniczna, to powinieneś się rozejrzeć choćby za prostym SB Live 5.1 (ok. 40zł na Allegro).
  • #3 4090470
    jaros85
    Poziom 20  
    W normalnej karcie dźwiękowej masz tak. Zielony-wyjście na głośniki Niebieski-wejście stereo Różowy-wejście na mikrofon. Jeżeli masz tylko te trzy wyjścia to żeby wszystko działało trzeba przestawić w ustawieniach sterownikach karty dźwiękowej te wyjścia. Jeżeli jest więcej to też trzeba przestawić (wersja 7.1). W standardowych XP tej opcji niema trzeba ściągnąć odpowiednie do karty dźwiękowej.
  • REKLAMA
  • #4 4090559
    KraK007
    Poziom 10  
    mam VIA AC'97 Enhanced Audio (WAVE) z tylu tylko 3 wejscia
    wczesniej mialem tez 5.1 ale tylko na 1 wtyczke.
    mam XP co mam sciagnac?
    Popraw posty!
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #6 4090610
    KraK007
    Poziom 10  
    mam Realatek'a A399
    przy starcie pliku "RTLCPL"
    wyskakuje mi blad

"EQ Initial Fail"
    a puzniej program sie wlacza

A gdzie sie zmienia ustawienia sterownikow karty dzwiekowej?
    Popraw posty!
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #7 4096553
    jaros85
    Poziom 20  
    Możliwe iż jest uszkodzony sterownik lub to nie jest karta Realteka. Najlepiej zainstalować sterowniki takie jakie są na CD dołączonej do płyty głównej.
    Na pasku koło zegara pokaże się jakaś nowa ikona.
    Tam będą ustawienia karty dźwiękowej lub w panelu sterowania.
    Niestety moja karta nie obsługuje 5.1 i nie mogę pokazać dalszej konfiguracji.
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Firmy takie czy siakie co jakiś czas kasują fotki czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
    Jeśli nie to proszę zerknąć tu, aby się przekonać naocznie.
    Pomoc w formie ...
    Ogłoszenia: Wklejanie zdjęć.

• #8 4096594
    KraK007
    Poziom 10  
    Jak instaluje realteka to nie mam dzwieku.
    musze instalowac sterowniki z CD plyty gł.
    jak moge sprawdzic czy moja karta obsluguje 5.1?
    niby mam ustawione 5.1 w panelu (dzwiek i urzadzenia audio, dalej... zaawansowane)
    Proszę poprawić post !
    Zdania zaczynamy z wielkiej litery, a i przecinki czy kropki również by się przydały !
    Przy okazji przypomnę koledze regulamin:

Cytat:
    Punkt 16. Za podstawowe przesłanie w działalności na forum uznaje się bezinteresowność, własną inicjatywę i przedsiębiorczość użytkowników. Nie będą akceptowane wszelkie formy lenistwa, i roszczeniowego charakteru prezentowane przez użytkowników.

Tak więc pisanie raportów że tyko jeden użytkownik koledze pomaga jest co najmniej niestosowne.
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • #9 4097218
    jaros85
    Poziom 20  
    A te standardowe ustawienia XP to nic nie dają ja mogę sobie nawet 7.1 ustawić i tak nic z tego nie będzie.

Oto ta ikona w panelu sterowania lub na pasku dla kart Realteka AC97.
    Jeżeli jest tam zakładka w której da się przestawić wyjścia typowe karty na 5.1 lub każde wyjście zmienić na inne to karta obsługuje ten standard. Jeśli to nie jest karta realteka to ze strony producenta płyty najnowsze sterowniki trzeba ściągnąć i wtedy też powinna się pokazać jakaś ikona na pasku lub w panelu sterowania i tam coś da się zmienić. Everest nie pokazuje jaką mamy kartę sam nigdy też nie szukałem nic takiego.
    http://www.realtek.com.tw/downloads/
    Tutaj są dwie wersje sterownika może tamte nie pasowały.
  • #10 4099282
    KraK007
    Poziom 10  
    Kupilem Jack'a i mam juz 2 kable podlaczone jeszcze jeden Jack i bede miec luz

nic sie nie powinno stac sprzetowi od takich kombinacji co?
  • #11 4099590
    wiezlak
    Poziom 35  
    Kolego KraK007 - o czym Ty piszesz? Jakiego znów Jack'a kupiłeś? Wtyczkę? Kabel? Rozgałęźnik 1->2? Jeśli chcesz zrobić, to co podejrzewam (kaskada 2 rozgałęźników do gniazda stereo), to uzyskasz na tym zestawie porozwalane stereo (co prawda przód i tył będzie w stereo ale podasz pełne pasmo jednego kanału na subwoofer a drugiego kanału na kolumnę centralną).

Skoro nie potrafisz sam sprawdzić, czy karta zintegrowana jest stereofoniczna, czy wielokanałowa, to podajże w końcu nazwę i model płyty głównej (odczytaj nadruk na laminacie płyty lub użyj programu Everest) - bo to, coś wcześniej napisał (Realatek A399, VIA AC'97 Enhanced Audio) nie pozwala na identyfikację dźwiękówki.

Właściwie sam nie wiem, po co jeszcze odpowiadam w tym wątku. Powinien wylądować w Koszu - nie udzielasz najistotniejszych informacji, olewasz nakazy moderatora i masz jeszcze niepoważne pretensje, że tylko jeden forumowicz usiłuje pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada głośniki Creative Inspire T6100 5.1 z subwooferem wyposażonym w trzy wtyczki do podłączenia do komputera, który ma trzy gniazda: mikrofon, audio i nieznane. Problem polega na tym, że każdy kabel działa tylko na standardowe wyjście audio, a użytkownik nie wie, jak poprawnie skonfigurować dźwięk 5.1. W dyskusji podkreślono, że do obsługi dźwięku 5.1 potrzebna jest karta dźwiękowa wielokanałowa oraz odpowiednie sterowniki. W przypadku posiadania karty VIA AC'97 Enhanced Audio lub Realtek A399, konieczne jest pobranie i zainstalowanie właściwych sterowników ze strony producenta płyty głównej lub Realteka, gdyż standardowe sterowniki Windows XP nie obsługują konfiguracji 5.1. Po instalacji sterowników pojawia się ikona w panelu sterowania lub na pasku zadań, gdzie można ustawić wyjścia audio na tryb 5.1 i przetestować poszczególne kanały. W przypadku braku wsparcia sprzętowego dla 5.1, zalecane jest rozważenie zakupu dedykowanej karty dźwiękowej 5.1, np. SB Live. Próby podłączania dodatkowych kabli lub rozgałęźników bez odpowiedniej konfiguracji mogą skutkować nieprawidłowym dźwiękiem stereo zamiast wielokanałowego. Wskazano również, że ważne jest podanie dokładnego modelu płyty głównej w celu identyfikacji karty dźwiękowej i właściwej konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA