logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lekki Linux na Armada Compaq 1700, Pentium 233MHz, 160MB RAM, 11.5GB HDD?

witux 17 Lip 2007 23:23 2097 28
REKLAMA
  • #1 4090858
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 252
    Mam Laptopa Armada Compaq 1700 procesor 233mhz, ram 160mb, hdd 11,5gb.
    Instalowałem win98, winxphe, win2k i żaden nie pracuje stabilnie. Najelepiej wypadł XP HE, ale po dwóch tyg. się rozkraczył.
    Postanowiłem zainstalować Linuksa tylko doradźcie mi jaka dystrybucje. Komputer przeznaczony tylko do internetu ma być.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4090904
    witux
    Czyli wale Slackware 12
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4091947
    krzysiek011001
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ja mam drugi komputer o podobnych parametrach, tylko RAMu znacznie mniej (40 MB) i zainstalowałem Damn Small Linux 3.3 Na 160 MB RAM będzie chodził gładko. Do internetu, słuchania muzyki idealny.

Zajmuje 50 MB
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4092032
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4093178
    witux
    Miałem już Slackware tylko na lepszym kompie. Dla mnie on jest najstabilniejszy, a już na pewno od Mandrivy czy Fedory. Chodzi mi czy będzie płynnie chodził
  • Pomocny post
    #7 4093276
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 4094726
    krzysiek011001
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Czyli na starych komputerach można zainstalować każdą dystrybucję, byle by środowisko graficzne było mało wymagające?
  • Pomocny post
    #9 4094931
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    " Najelepiej wypadł XP HE ale po dwóch tyg. się rozkraczył. " -Ja bym raczej poszukal przyczyny rozkraczenia. Na takim sprzecie dobrze bedzie dzialal WinMe, chyba ze jestes niepotrzebnie uprzedzony.

krzysiek011001 - tak, ale nie zawsze moze dzialac bezproblemowo. Na ubuntu.pl na forum jest watek gdzie ludzie pisza na jakich najslabszych kompach odpalali system. I dokladaj ramu ile mozesz.
  • Pomocny post
    #10 4097612
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    kapitan.. jak Ty polecasz poczatkujacemu debiana to powodzenia ;] no chyba ze dla apta to rozumiem pod wzgledem przejrzystosci to debian nie urasta slakowi do piet
  • Pomocny post
    #11 4097655
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4097676
    hki
    Poziom 20  
    Debian to najbardziej zagmatwany system wsrod linuxow.
  • Pomocny post
    #13 4097817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4097903
    hki
    Poziom 20  
    To dziwny ten Twoj kolega bo zeby postawic slaka z xami i jakims icewm'em to nie trzeba nawet jednej paczki sciagnac.
  • #15 4097914
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Alex2 napisał:

Podsumowując, nie ma trudniejszej dystrybucji Linuksa, Slackware jest dla wymiataczy i nadaje się tylko do zastosowań sieciowych, na desktop nie ma sensu się katować.

No to w takim razie jestem wymiataczem, bo posiadam Slacka na laptopie i na desktopie, używając ich codziennie jako system domowego użytku.

Wbrew pozorom jest to dobry system do nauki, bo zmusza do myślenia.

Na takim sprzęcie pójdzie bez problemu, z XFCE albo Blackboxem
  • #16 4097994
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4098005
    hki
    Poziom 20  
    Calek nie umiem, tensorow tez, rachunek zespolony.. hmm.. gdzies kiedys cos bylo.. ale nie mam problemow z e slackiem. Wystarczy czytac manuale reszta jest w google.
  • Pomocny post
    #18 4098221
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Autor tematu przyznał przecież, że miał już slacka, więc nie jest początkującym użytkownikiem. A problem dotyczy nie tego, co ma zainstalować żeby sobie poradzić, ale co będzie dobrze działało na tym sprzęcie.

Wracając więc do tematu: proponuję Slackware, albo Gentoo (kompilowanie pakietów będzie długo trwało, ale jeśli wszystko zoptymalizujesz pod sprzęt, to będzie działać na prawdę sprawnie).
    Warunkiem jest oczywiście dostosowanie x-ów: proponuję blackboxa, fluxboxa, windowmakera, e-17, lub inny windowmanager z serii lekkich (kde i gnome raczej odpada - będą działały dużo wolniej).

A co do dyskusji na temat Slacka, Debiana, itp, to zaczęła mi ona przypominać dyskusję które lody są lepsze, czekoladowe czy truskawkowe, albo wojny prawie religijne .
    Każdy ma prawo do własnego zdania, więc darujcie sobie kłótnie na temat "który linux lepszy"....

(A tak poza tym, to mam w domu i slackware i debiana, i jestem zadowolona, choć wolę slackware, ale to kwestia gustu, moje prywatne zdanie, którego nie będę nikomu narzucać...)
  • #19 4098340
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Właśnie, bardzo bym prosiła wypowiadać się na temat, bo przyjdzie jankolo i wstawi swój standardowy tekst pod tytułem: "Ta dyskusja do niczego nie prowadzi, tak samo jak dyskusje o przewadze świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia, temat zamykam" :D
  • #20 4098375
    hki
    Poziom 20  
    Ja powiedzialem co bedzie dobrze na tym chodzic. Przerobilem wiecej linuxow niz mam palcow u rak i nog razem z sasiadami..

Jesli ma to byc tylko do netu to zainteresuj sie dystrybucja puppy ale ostrzegam ze jest ona dosc ograniczona. Wszystkie wymagania o ktorych piszesz jednak spelnia (jest na debiania zeby nie bylo ze wole boze narodzenie).

Jesli jednak chcesz pelnowartosciowy system to slack.
  • Pomocny post
    #21 4098387
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #22 4098399
    hki
    Poziom 20  
    Kiedys moze mandriva, teraz juz sie tyle tego narobilo ze moze byc cokolwiek, mandriva, mint, ubuntu, kubuntu itp.
    Systemy te sa raczej dyskowo i pamiecio i procesoro zerne (bez porownania z windowsem oczywiscie ;]).
    Mandrivy bym nie bral .. za bardzo komercyjnie sie do tego nastawiaja.. wez ubuntu, kubuntu, mint, albo poszukaj cos dla siebie na: distrowatch.com.
  • #24 4110193
    witux
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    Mam jeszcze pytanko co do Slacka na tym moim marnym sprzęcie.
    Bardzo dawno temu bawiłem się na RED HAT 6.1 potem 7.2 i te właśnie dystrybucje przypadły mi do gustu.
    Ale żeby to szybciej chodziło to konfigurowałem sobie kernela , wywalałem zbędne sterowniki i moduły po czym kompilowałem nowego kernela i instalowałem go.
    Było szybciej, stabilniej, a ja byłem zadowolony.
    Teraz przy tych super nowych dystrybucjach czy jest sens kompilować nowe jądro, aby szybciej działał system ?
    Wydaje mi się że nie, ale z chęcią posłucham was i jak cos to to zrobię.
  • #25 4110384
    hki
    Poziom 20  
    Ja jestem zwolennikiem kompilowania wszystkiego. Co prawda budowa modulowa jądra niweluje wplyw zbyt duzej kompilacji ale niektore rzeczy wkompilowane sa na stalo. Na Twoim miejscu jednak skupilbym sie na zainstalowaniu tylko tych pakietow ktore potrzebujesz. To da duzo lepszy efekt niz jadro.
  • #26 4119497
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Ja proponuję albo slackware (szybko się instaluje ale problem z zależnościami przy bardziej egzotycznych programach) albo gentoo (dystrybucja bardzo prosta i wiele programów z portage, ale na pierwszym przygotowaniu do pracy można kilka dni spędzić).
  • #27 4119511
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Ja również jestem zwolenniczką kompilowania tego, co się da. Zwłaszcza na starym sprzęcie to będzie miało spore znaczenie. Możesz usunąć z jądra obsługę wszystkiego, czego nie masz (nowszego sprzętu itp). Poza tym gentoo ma sporo możliwości optymalizacji "pod sprzęt", choć przygotowanie wszystkiego potrwa zapewne kilka dni. ;-)
  • #28 4119562
    hki
    Poziom 20  
    Ale najpierw sprawdz sobie puppy.. na tym sprzecie powinien chodzic piorunujaco ;]
  • #29 4119814
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 746
    Polecam polska dystrybucje linuxa - Cdlinux - na oficjalnej stronie są różne wersje, także dla starszych komputerów. System prosty w obsłudze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz laptopa Compaq Armada 1700 z procesorem Pentium 233 MHz, 160 MB RAM i dyskiem 11,5 GB szuka lekkiej dystrybucji Linuksa do stabilnej pracy, głównie do internetu, po nieudanych próbach z Windows 98, XP HE i 2000. Wskazano kilka rozwiązań: Damn Small Linux (ok. 50 MB, lekki i szybki na takim sprzęcie), Puppy Linux (mało zasobożerny, choć ograniczony), Cdlinux (polska dystrybucja dla starszych komputerów) oraz Anitx (odchudzona wersja Mepisa). Slackware jest polecany ze względu na stabilność i możliwość optymalizacji, ale wymaga doświadczenia i konfiguracji lekkiego środowiska graficznego (IceWM, Blackbox, Fluxbox, Windowmaker, e-17), unikając KDE i GNOME ze względu na ich zasobożerność. Debian i Ubuntu są dyskutowane jako opcje, ale mogą być zbyt ciężkie lub skomplikowane dla początkujących. Gentoo jest wymieniane jako dystrybucja dająca duże możliwości optymalizacji i kompilacji pod sprzęt, choć wymaga czasu na konfigurację. Kompilowanie własnego jądra jest zalecane dla poprawy wydajności na starszym sprzęcie, ale ważniejsze jest instalowanie tylko niezbędnych pakietów. Dyskusja podkreśla konieczność wyboru lekkiego środowiska graficznego i minimalizmu w instalacji, aby system działał płynnie na ograniczonych zasobach laptopa Armada 1700.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA