logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVR MEGA162 - Wykonywanie procedur z zewnętrznej pamięci

PGrzesiek 18 Lip 2007 13:00 1275 8
REKLAMA
  • #1 4091928
    PGrzesiek
    Poziom 10  
    Witam
    Czy jest możliwość/jak to zrobić aby niektóre procedury użytkownika były w zewnętrznej pamięci podłączonej do AVR (może być nawet MEGA162) i w razie potrzeby pobierane z niej i wykonywane?

Pozdrawiam, rozrabiaka.
  • REKLAMA
  • #2 4092450
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam.

Z tego co wiem to w AVR-kach tak nie można.
    A czemu tak chcesz robić?? może da się ten problem jakoś inaczej rozwiązać.

Pozdrawiam.
  • #3 4092464
    PGrzesiek
    Poziom 10  
    www napisał:
    Witam.

Z tego co wiem to w AVR-kach tak nie można.
    A czemu tak chcesz robić?? może da się ten problem jakoś inaczej rozwiązać.

Pozdrawiam.

Mam w głowie projekt, wydaje mi się on na tyle duży, że pisząc w BASCOM, może zabraknąć pamięci i chciałem jakoś się zabezpieczyć :)

Ale może nie zabraknie, zobaczę.

Z pamięcią eprom nie będzie problemu? Chodzi o umieszczenie w niej grafiki na wyświetlacz graficzny i ładowaniu jej z zewnętrznej pamięci.
  • REKLAMA
  • #4 4092500
    andrzejek23
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Pamięć EPROM jest dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o przechowywanie np. grafiki. Jeśli wbudowana w AVR okaże się za mała, to użyj zewnętrznej, np. 24c512. Pamiętaj tylko o ograniczonej liczbie cykli zapsu/odczytu. Inaczej spróbuj użyć innej pamięci, np. FRAM (chociażby FM3164).
  • #5 4092526
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam.

Jeśli chodzi o grafike (zalezy ile tego jest) to możesz też wykorzystać karte MMC/SD.
    Są do tego biblioteki, ja tak robie, spędziłem nad takim rozwiązaniem 2 wieczory
    no i mam do dyspozycji 256MB za kilkanascie złotych.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4092648
    owurac
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Cytat:
    Pamięć EPROM jest dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o przechowywanie np. grafiki. Jeśli wbudowana w AVR okaże się za mała, to użyj zewnętrznej, np. 24c512. Pamiętaj tylko o ograniczonej liczbie cykli zapsu/odczytu.

Dla ścisłości pamięć EPROM nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale 24c512 to EEPROM i ta jest całkiem dobra. A co do ograniczonej liczby cykli to chodzi o cykle zapisu/kasowania. Czytanie nie zużywa tej pamięci.
  • REKLAMA
  • #7 4093855
    PGrzesiek
    Poziom 10  
    www napisał:
    Witam.

Jeśli chodzi o grafike (zalezy ile tego jest) to możesz też wykorzystać karte MMC/SD.
    Są do tego biblioteki, ja tak robie, spędziłem nad takim rozwiązaniem 2 wieczory
    no i mam do dyspozycji 256MB za kilkanascie złotych.

Pozdrawiam.

Zwróciłeś na siebie moją uwagę :P
    Mam w szufladzie nowiutką 16MB MMC z Canona.

Korzystasz z FAT jak się domyślam, tak?
    Jeśli dobrze rozumiem, wczytujesz plik z grafiką do RAMU uPC i sio z nim na LCD?

Pozdrawiam, Grześ.
  • #8 4094304
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Cytat:
    wczytujesz plik z grafiką do RAMU uPC i sio z nim na LCD?

A po co do RAM? :wink:. Od razu trzeba na LCD, zwłaszcza jak grafika jest "duża" albo w dodatku kolorowa.
  • #9 4094607
    andrzejek23
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Owurac, oczywiście masz rację - zagalopowałem się :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość wykonywania procedur użytkownika z zewnętrznej pamięci podłączonej do mikrokontrolera AVR MEGA162. Okazało się, że AVR nie obsługuje bezpośredniego wykonywania kodu z pamięci zewnętrznej. Jako alternatywę zaproponowano wykorzystanie zewnętrznej pamięci do przechowywania danych, np. grafiki na wyświetlacz graficzny. Do tego celu polecono pamięci EEPROM, takie jak 24c512, z uwzględnieniem ograniczonej liczby cykli zapisu/kasowania, oraz pamięci FRAM (np. FM3164) jako bardziej trwałe rozwiązanie. Wskazano również na możliwość użycia kart MMC/SD (np. 16MB MMC z Canona) z systemem plików FAT do przechowywania dużych plików graficznych, które można bezpośrednio przesyłać na wyświetlacz bez konieczności buforowania w RAM. Dyskusja podkreśliła praktyczne aspekty zarządzania pamięcią zewnętrzną w projektach AVR, zwłaszcza przy ograniczonej pamięci wewnętrznej mikrokontrolera.
REKLAMA