logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam emulatora BIOS-ów na PC, nie PS/2. Jakieś rekomendacje?

GladiroR 18 Lip 2007 16:45 5231 8
REKLAMA
  • #1 4092633
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Słyszaliście może coś o emulatorach biosów na PC?
    Szukałem troche w google, ale duzo rzeczy jest pod PS/2.
    Jeżeli słyszaliście o jakimś emulatorze to dajcie jakieś namiary na niego..
  • REKLAMA
  • #2 4092660
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Napisz konkretniej o co ci chodzi?
    Emulowanie BIOS w jakim celu?
    Chcesz zobaczyc jakie sa opcje mozliwe do ustawienia, i/lub cos zmodyfikowac, odkryc jakies opcje?
  • REKLAMA
  • #3 4092787
    GladiroR
    Poziom 26  
    Potrzebuje emulatora biosu coś w stylu Virtual PC 2007 - można zainstalowac każdy system i sobie konfigurowac go pod windowsem. Można oczywiście jeszcze biosa, ale chcialem coś takiego, żeby można było sobie wybrać rózne wersje biosów - chodzi o biosy różnych firm. BO tutaj mam tylko jedną wersję biosa :/
  • #4 4092945
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    Virtual PC 2007 to emulator komputera, a nie tylko biosu. Nie ma takiego programu i nie wiem do czego jest Ci cos takiego potrzebne?
  • REKLAMA
  • #5 4093013
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Mam emulator, zakupiłem go razem z programatorem pamięci.
    Sam nie korzystam z niego, bo nie widzę większego sensu. programowanie tradycyjnego BIOSu jest tak samo czasochłonne, a można go zrobić przy użyciu dyskietki z wsadem, nie potrzeba kupować programatora.
    Szukam emulatora BIOS-ów na PC, nie PS/2. Jakieś rekomendacje?
  • #6 4093344
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4093866
    GladiroR
    Poziom 26  
    Chodzi mi o coś takiego, że wybieram sobie BIOS (jeden z pośród wielu firm), a nastepnie pomoge oglądać jakie ma funkcje, wyglad itd.) tylko chce zeby to wszystko odbywało sie pod windowsem...

Dodano po 9 [minuty]:

Chcialem napisac artykuł na temat konfiguracji różnych wersji biosów
  • #8 4093949
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    Nie ma takiego programu. Moze wystarcza Ci screeny roznych biosow z google?
  • REKLAMA
  • #9 4094406
    GladiroR
    Poziom 26  
    Widocznie będą musiały mi wystarczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano emulatora BIOS-ów na PC umożliwiającego wybór i konfigurację różnych wersji BIOS-ów pod systemem Windows, podobnego do emulatora Virtual PC 2007, lecz skupionego wyłącznie na BIOS-ie. Dyskusja wykazała, że nie istnieje oprogramowanie pozwalające na emulację i podgląd funkcji różnych BIOS-ów w formie plików .bin pod Windows. Virtual PC 2007 jest emulatorem całego komputera, a nie samego BIOS-u. Wspomniano również o fizycznych emulatorach BIOS-ów używanych wraz z programatorami pamięci, jednak ich zastosowanie jest ograniczone i czasochłonne. Jako alternatywę zasugerowano korzystanie ze screenów różnych BIOS-ów dostępnych w internecie. Temat dotyczył głównie potrzeby analizy i prezentacji funkcji różnych wersji BIOS-ów w celach edukacyjnych i redakcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA