logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić stary komputer z CD-ROM na prosty odtwarzacz CD?

mireczek14 19 Lip 2007 11:22 2390 9
REKLAMA
  • #1 4094730
    mireczek14
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam mam w domu:
    -płyte główną z procesorem 100 i z pamięcią ram
    -kartę muzyczną
    -kartę graficzną 64mb
    -zasilacz
    -2xcd-rom
    I mam pytanie: czy dało by się z tego zrobić jakiś prosty cd player?

Moderowany przez Jaś Kula:

Po Raporcie poprawiłem tytuł. Nie pisz z włączonym caps lockiem. :wink: Regulamin punkt 10.9 https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4094782
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Prosty CD Player? jasne że się da, podłączasz do zasilacza tylko cd-rom, włączasz zasilacz, wkładasz płytę CD, podpinasz jakiś wzmacniacz pod wyjście MiniJack znajdujące się na przednim panelu CD-roma i naciskasz guzik znajdujący się obok tego którym wysuwasz tackę, każde naciśniecie to następna piosenka. Oczywiście to działa tylko z płytami CD, żeby odtworzyć MP3 musiałbyś uruchomić cały komputer. A to Ci się nie uda bo na 99% nie dopasujesz tej karty graficznej do tak starej płyty głównej. No i nie masz dysku twardego.
  • REKLAMA
  • #3 4094838
    mireczek14
    Poziom 22  
    dzieki
  • REKLAMA
  • #4 4094892
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    kaczy99 - karty graficzne PCI wyginely? Pierwszy raz slysze.

mireczek14 - dysku twardego tez nie musisz miec. Mozesz uruchamiac odtwarzacz z dyskietki. Monitora tez nie trzeba - mozna uzyc wyswietlacza LCD i np gameportu jako klawiatury do sterownia.
  • #5 4094969
    maxym
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Kaczy99

Bluźnisz bracie! jak już coś skrobiesz to przemyśl! spokojnie da się to zrobić tylko te 100mhz to według mnie trochę za mało i może się ciąć, znam to z obdukcji! jak miałem takiego grata to mi cięło.....
    Ale pokombinować zawsze można więc probuj i nie pękaj!

Pozdrówki!!!
  • #6 4095049
    mireczek14
    Poziom 22  
    Witam was dzieki za informacje a Platon mugł byś mi to jakoś narysować jak to mam wszystko popodłączać był bym bardzo wdzięczny może nawet załatwił bym mocniejszy procesor ale zależy to od tego jak to wszytko będzie podłączone

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

A dokładnie to procesor to AMD k5 pr100
  • REKLAMA
  • #8 4095908
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    temat x razy wałkowany

muzykę można odtwarzać nawet bez dysku - tworzy się specjalna płytę z Linuksem i katalogami z muzyką.

Następna opcja sa odtwarzacze pod DOSa

użyj SZUKAJ :!:
  • Pomocny post
    #9 4095914
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    maxym:
    Na konferencji prasowej dziennikarka zadaje pytanie naszemu prezydentowi:
    - Fama mówi, ze używa Pan słów, których znaczenia pan mnie zna.
    Na co prezydent:
    - Niech pani powie tej Famie, ze może mnie pocałować w d*.*ę i vice versa.

To apropos tej obdukcji.

mireczek14 - nic ci nie bede rysowal, bo szkoda marnowac moj czas. Nie potrafisz tego znalezc, to znaczy, ze nie potrafisz czegos takiego wykonac. Internet i elektywne korzystanie z jego zasobow to podstawa dla elektronika/komputerowca.

Przykladowe linki masz tutaj:
    http://www.mpxplay.cjb.net/
    Co ciekawsze ficzery to:
    -Mpxplay is an audio player for DOS and Win32
    -control with keyboard, mouse, joystick, serial port (infra receiver)
    -LCD-display handling
  • #10 4096255
    mireczek14
    Poziom 22  
    dobra dzięki pozdro!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przekształcenia starego komputera wyposażonego w płytę główną z procesorem AMD K5 PR100, kartę muzyczną, kartę graficzną 64 MB, zasilacz oraz dwa napędy CD-ROM w prosty odtwarzacz CD. Propozycje obejmują bezpośrednie podłączenie napędu CD-ROM do zasilacza i wzmacniacza, wykorzystując wyjście MiniJack na przednim panelu napędu do odtwarzania muzyki z płyt CD audio bez potrzeby uruchamiania systemu operacyjnego. Wskazano, że odtwarzanie plików MP3 wymagałoby uruchomienia komputera, co jest utrudnione ze względu na brak dysku twardego i kompatybilność karty graficznej z płytą główną. Alternatywnie sugerowano użycie specjalnych systemów operacyjnych uruchamianych z dyskietki lub płyty CD z Linuksem, które umożliwiają odtwarzanie muzyki bez dysku twardego, a także odtwarzacze działające pod DOS-em, np. program MPXPlay, który obsługuje sterowanie klawiaturą, joystickiem, wyświetlacze LCD i porty szeregowe. Dyskusja podkreśla ograniczenia wydajności procesora 100 MHz oraz konieczność samodzielnego poszukiwania schematów i rozwiązań w internecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA