logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącza się monitor i nie uruchamiają się aplikacje 3D

Matti57 20 Lip 2007 21:24 1853 11
REKLAMA
  • #1 4099668
    Matti57
    Poziom 10  
    Witam. Mam multi-problem z kompem. Otóż jakieś 2 lata temu kupiłem sobie kompa składaka. Przez pierwszy rok wszystko działało super, ale od roku czasu działa mi coraz gorzej. Początkowo po okresie 6 miesięcy od zakupu karty graficznej Asus Radeon A9250 zaczał resetowac mi się akcelerator (poprzez VPU Recover). Później zdarzało się to coraz częściej. Oprócz tego występowały liczne niedoróbi np. kreski na ekranie monitora, psucie się czcionki w rozmiarach 12 i 14, Multi Resety podczas uruchamiania kompa po dłuższej przerwie. Chciałem zlikwidowac problem i kupiłem nowy monitor bo tamten był w opłakanym stanie, później wymieniełem kartę na "Palit Radeon 9550" bo tamta się spaliła, na koniec przetestowałem zasilacz kumpla (350W), jednak efektu nie było. Włączał się dobiero po kilku próbach. Na końcu zainstalowałem sterowniki z płytki ale akcelerator nie działo. Pomogło to z tym że uruchamia mi się już za pierwszym razem ale gdzieś tak po jakimś dłuższym czasie wyłącza mi się monitor i oczywiście nieda się uruchomic żadnej aplikacji 3D.

Moj aktualny sprzęt to:
    Płyta Główna - DFI NB72-SC/SR (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DIMM, Audio)
    Procesor - Intel Celeron 1.7
    Karta Graficzna - Palit Radeon 9550 (wcześniej ASUS Radeon A9250)
    Pamięc RAM - 512MB (PCI133 SDRAM)
    BIOS - Award Modular (11/14/01)
    Zasilacz - 300W i 350W

Oczywiście proszę o pomoc bo mam juz dośc.
  • REKLAMA
  • #2 4099695
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Sprawdź, czy kondensatory na płycie nie są popuchnięte a w BIOSie powyłączaj opcje AGP Fast Writes i SideBand Adressing. Możesz też spróbować wymusić w BIOSie tryb AGP x2 i ustawić inny rozmiar AGP Aperture Size.
  • #3 4099736
    bzygfryd
    Poziom 14  
    Po pierwsze powiem,że osoby piszące coś na forum powinny zawsze przeczytać to co napisały!!!
    Ciężko dojść jakie masz usterki w twoim komputerze.
    Z tego co wywnioskowałem,komputer nie zawsze się załącza.Problem ten szeroko jest opisywany wystarczy poszukać.

Po drugie jeżeli chodzi o sam "akcelerator". Rozumiem,że nie chce się uruchomić żadna gra? Mam rację? Jeżeli nie daje się uruchomić gra,a poza tym komputer jest sprawny,trzeba po pierwsze wymienić sterowniki. Nie zawsze te co nowe są dobre. Polecam do 9550 starsze sterowniki.

Po trzecie. Czy wyskakuje jakis błąd po tym jak chcesz wejść do gry,czy też po prostu jest na chwilę czarny ekran i ponownie komputer powraca do windowsa? Jeżeli jest taka sytuacja to z reguły odpowiedzialny za ten stan rzeczy jest ustawienie odświeżania w 3d. Częsta przypadłość kart ATI. Proponuję ściągnąć program Reforce i poustawiać odświeżania do każdej rozdzielczości manualnie.A na początek najlepiej przypisac do każdej rozdzielczości 60Hz i wtedy zobaczyc czy gra sie uruchomi.
    Sprecyzuj dokladnie co sie dzieje z kompem teraz(!) (a nie w przeszłości) to może Ci pomogę. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4099815
    Matti57
    Poziom 10  
    Ok proszę bardzo opisze co dzieje się teraz.

Na sterownikach z systemu komp mi się uruchamia. Windows załącza ale po chwili wyskakuje co sękundę VPU Recover lub resetuje się komp. Po rozgrzaniu kompa (reset co chwila aż do ok.15minut) Da się wejśc np w internet ale po chwili znów włącza się VPU Recover lub reset, a jak wyłączę całe przyspieszenie sprzętowe to zawiesza mi się po dłuższej chwili i od razu gaśnie monitor.

Na sterownikach z płyty da się chodzic po necie ale nie działa mi akcelerator, bo to jest widoczne (okna powoli sie przewijają a ogólnie komp jest zamulony). I oczywiście co dłuższy czas 1-2h wyłącza mi sie monitor i konieczny jest reset.
  • REKLAMA
  • #5 4099848
    ELECTRONICE.GINGER
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    próbowałeś kiedyś zrobić TOTALNEGO formata dysku/w ?
  • #6 4099939
    Matti57
    Poziom 10  
    Przeważnie formatuje partycję C, ale o ile mnie pamięc nie myli to jakieś 3 miechy temu formatowałem cały dysk.
  • #7 4100234
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Podaj kolego marki tych zasilaczy i przetestuj na jakims pewnym, markowym.
  • #8 4100775
    Matti57
    Poziom 10  
    Megabajt MODEL MGB-350ATXPS

PS. Zauważyłem też że 5 kondensatorów ma wypukłe tyłki ;). Czy to znaczy że płyta główna nadaje się na śmietnik.
  • Pomocny post
    #9 4100844
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Wymiana kondensatorów i koniecznie przegląd zasilacza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 4100858
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    W takim razie na 99% znasz już przyczynę problemu. Zazwyczaj wystarcza przelutowanie kondensatorów w tej gałęzi (całej), gdzie zauważyłeś wycieki/napuchnięcia. Żeby nie było za łatwo, to o sprawności kondensatora nie świadczy tylko wygląd zewnętrzny - równie dobrze "wymęczone" mogą być kondensatory wyglądające optycznie na zdrowe. By przekonać się o ich stanie trzeba zmierzyć ich pojemność - ale w tym celu trzeba je wylutować z płyty. Taki stan kondensatorów ma kilka przyczyn - kiepskiej jakości kondensatory, lipny zasilacz, przetaktowanie ponad miarę.
  • #11 4100973
    Matti57
    Poziom 10  
    Ok thx za pomoc. Zobaczę co da się zrobic. Tylko żeby nie okazało się, że wszystkie kondensatory są wadiwe.

Fotka usunięta
  • #12 4101195
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    1. Wymieniasz kondensatory wadliwe oraz te które są z wadliwymi połączone biegunem dodatnim (niezależnie od ich wyglądu), czyli wszystkie w danej gałęzi;
    2. Przerób swój post z fotką wg tych zasad: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem złożonym około dwóch lat temu, które nasilają się od roku. Początkowo karta graficzna Asus Radeon A9250 powodowała reset akceleratora graficznego (VPU Recover), pojawiały się artefakty na ekranie, problemy z czcionkami oraz wielokrotne restarty przy uruchamianiu. Po uszkodzeniu karty wymieniono ją na Palit Radeon 9550, a także monitor i zasilacz (Megabajt MGB-350ATXPS). Pomimo tego problemy utrzymują się: monitor wyłącza się po dłuższym czasie, akcelerator 3D nie działa poprawnie, a komputer resetuje się lub zawiesza. Zalecenia obejmują sprawdzenie i wymianę kondensatorów na płycie głównej, szczególnie tych z widocznym wypukłym deklem, wyłączenie w BIOSie opcji AGP Fast Writes i SideBand Addressing, wymuszenie trybu AGP x2 oraz zmianę rozmiaru AGP Aperture Size. Sugerowano także użycie starszych sterowników dla karty Radeon 9550 oraz ręczne ustawienie odświeżania w 3D za pomocą programu Reforce. Wskazano na konieczność przeglądu i ewentualnej wymiany zasilacza oraz wykonanie całkowitego formatu dysku. Kondensatory mogą być uszkodzone nie tylko wizualnie, dlatego zalecane jest ich pomiar pojemności i wymiana całej gałęzi kondensatorów powiązanych biegunem dodatnim.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA